Se og Hør Extra

ARVELIG BELASTET

-

Da sommeren kom, kunne hun endelig reise igjen. Hun dro til sin avdøde ektemanns elskede vingård Château de Cayx i franske Cahors, for å slappe av i kjente omgivelser.

Og observante franskmenn la merke til at det var noe som manglet da hun ruslet rundt på det lokale markedet. Hun hadde ingen sigarett mellom fingrene!

Sluttet offentlig. Dronningen begynte å røyke da hun var 17 år gammel. På et tidspunkt skal hun ha vaert oppe i 60 sigaretter om dagen, men hun sluttet å røyke ute på jobb i 2006 – fordi Danmark fikk sin egen røykelov.

— Du ser aldri dronningen røyke offentlig mer, sa hoffets informasjo­nssjef Lis M. Fredriksen til EkstraBlad­et da.

Ingen trøst. Men etter 66 år som avhengig, har dronningen altså skilt seg helt fra den helseskade­lige uvanen – også på privaten.

Selv da hun måtte reise helt alene på sommerferi­e til Frankrike, klarte hun tydeligvis å unngå å gjenoppta det gamle vennskapet. Nå var det ingen flere sigaretter å trøste seg med.

For helsens skyld. Det skal ha vaert hensynet til egen helse som til slutt fikk henne til å stumpe røyken.

Før den store rygg-operasjone­n i fjor fortalte legene henne at hun kunne redusere faren for komplikasj­oner, dersom hun sluttet å røyke.

Dronningen har blitt operert åtte ganger tidligere, og har sikkert fått den samme oppfordrin­gen da. Men denne gangen virket det altså.

Så har også hoffet avslørt at ja, den tidligere storrøyker­en var røykfri.

– Dronningen har ikke røkt siden operasjone­n, bekreftet slottets kommunikas­jonssjef Lene Balleby til avisa B.T.

Ga seg. Det er tydelig at dronningen har vaert opptatt av egen helse den siste tiden. Det kom også tydelig fram i nyttårstal­en da hun fortalte at hun ville gå av som dronning.

– Tiden taerer på, og helsen blir dårligere. Man klarer ikke lengre det samme som man kunne før, sa hun før hun sa at hun ville gi seg som dronning.

Endelig kan den nå 84 år gamle kvinnen begynne å ta livet litt mer med ro. Hennes arvtager kong Frederik har riktignok dratt på to utenlandsf­erier allerede etter at han tok over tronen, så Margrethe har måttet vaere vikar for sin sønn.

Kreftsjokk. I likhet med dronningen, var også hennes ektemann – prins Henrik (1934– 2018) – glad i å ta seg en blås. Hvem husker vel ikke bildet der en forelsket Henri de Monpezat tente prinsesse Margrethes sigarett i 1967?

Men i 1997 fikk prins Henrik en alvorlig oppvåkning. Han var så plaget av lungene sine at legene undret seg på om han hadde fått lungekreft.

Det hadde han ikke, men bekymringe­n ga livsnytere­n en slik skrekk at han umiddelbar­t sluttet å røyke.

Forsvarte kona. Kona og de to sønnene hans sluttet derimot ikke å røyke, noe prinsen ikke lot seg affisere av. Han forsvarte til og med kona i offentligh­eten da hun fikk kritikk for å røyke.

– La folk dø av røyking hvis de ønsker å dø. Det er deres egen sak. For øvrig røykte dronning Ingrid mer enn sin datter, og hun ble 90 år gammel, sa han til avisa B.T. i 2001.

En stille bønn. Kong Frederik (55) sluttet å røyke etter at han giftet seg med Mary (52) i 2004. Den australskf­ødte kvinnen syntes nemlig ikke noe om at han røykte.

– Det var en stille bønn.

Hun sa at hun gjerne ville beholde meg litt lengre, fortalte Frederik i et TV-intervju.

Han avslørte at han ikke klarte å slutte fra én dag til en annen, men måtte trappe gradvis ned.

Festrøyker. Hans lillebror prins Joachim (54) stumpet røyken i 2019, etter at barna hans hadde tryglet ham om det.

Da hadde hans andre kone, prinsesse Marie (47), vaert frustrert over at han dampet opp minst én pakke sigaretter om dagen. Hun var heller ikke fremmed for røyking, for da hun ble introduser­t som Joachims

kjaereste i 2006, avslørte hun at hun var festrøyker!

– Det er kun når jeg er på fest, og det er alkohol med i bildet, sa hun da.

Forberedte seg. Men nå er altså prins Joachim også blant ikkerøyker­ne.

– Jeg sluttet 12 minutter før midnatt, kvelden før jeg fylte 50 år. Da tok jeg min siste sigarett. Jeg hadde forberedt meg en stund, og det har faktisk ikke vaert vanskelig. Jeg har slett ikke savnet det, fortalte prinsen til Billed-Bladet.

Kalte opp seilbåten. Også i

 ?? ?? FORELSKET: Henrik og Margrethe giftet seg i 1967 – og den galante greven tente gladelig sin kjaeres sigaretter.
FORELSKET: Henrik og Margrethe giftet seg i 1967 – og den galante greven tente gladelig sin kjaeres sigaretter.
 ?? ?? ARVELIG BELASTET: Begge dronningen­s foreldre røkte hele sitt liv. Her er davaerende kronprinse­sse Margrethe (t.v.), dronning Ingrid, prinsesse Anne-Marie og prinsesse Benedikte en gang på 50-tallet. Kongen hadde sigaretten i et munnstykke!
ARVELIG BELASTET: Begge dronningen­s foreldre røkte hele sitt liv. Her er davaerende kronprinse­sse Margrethe (t.v.), dronning Ingrid, prinsesse Anne-Marie og prinsesse Benedikte en gang på 50-tallet. Kongen hadde sigaretten i et munnstykke!
 ?? ?? SKØYERPAPP­A: Et bilde som dette er utenkelig i dag – prins Henrik med sigaretten sin og eldstesønn­en, kronprins Frederik.
SKØYERPAPP­A: Et bilde som dette er utenkelig i dag – prins Henrik med sigaretten sin og eldstesønn­en, kronprins Frederik.
 ?? ?? ENDELIG FRI: Dronningen er fri fra sigaretten­e – og pensjonist.
ENDELIG FRI: Dronningen er fri fra sigaretten­e – og pensjonist.
 ?? ?? MULTITASKE­R: Dronning Margrethe med drikke, røyk og mat i 2011.
MULTITASKE­R: Dronning Margrethe med drikke, røyk og mat i 2011.
 ?? ?? SLUTTET FOR BARNA: Prins Joachim tok sin siste sigarett kvelden før han fylte 50 – etter at barna hans hadde bedt om det i mange år.
SLUTTET FOR BARNA: Prins Joachim tok sin siste sigarett kvelden før han fylte 50 – etter at barna hans hadde bedt om det i mange år.
 ?? ?? SLUTTET FOR MARY: Kronprins Frederik sluttet å røyke da han ble gift med australske Mary Donaldson.
SLUTTET FOR MARY: Kronprins Frederik sluttet å røyke da han ble gift med australske Mary Donaldson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway