Se og Hør

DE TRE ER VIRKELIG GODE VENNER

-

– Jo, forholdet var anstrengt, men gradvis skjedde det et stemningss­kifte, og nå er jo selvfølgel­ig ikke dette noe problem lenger.

Bølgelengd­e. I dag er nemlig relasjonen­e mellom alle de tre skandinavi­ske kongehusen­e svært gode. De er ikke bare slektninge­r og kolleger, men også nære venner. Slike venner du vet alltid er der for deg.

– Båndene er meget tette, fordi vi er så nære i slekt. Dette er én side av saken. Noe helt annet er at det i årenes løp har oppstått et virkelig vennskap mellom oss. Kong Harald og jeg er ikke bare kolleger og slektninge­r, men også virkelig gode venner. Det nære vennskap med ham og dronning Sonja setter jeg stor, stor pris på. Da jeg begynte å gå de mange turene med henne, fikk jeg også anledning til å treffe kronprins Harald mye mer, har dronning Margrethe (82) sagt til Aftenposte­n – og utdypet videre:

– Det er ikke sånn at vi henger i telefonen ustanselig. Det er sånn at straks vi sees, så er vi fullkommen­t på bølgelengd­e. Det synes jeg er fint.

De er en slags gåte, disse vennskapen­e hvor man ikke trenger noen innledning for å ha det hyggelig og komme hverandre nær, har dronning Margrethe sagt til Aftenposte­n.

Norgesvenn. Den danske dronningen har vært mye i Norge, og hun legger ikke skjul på at hun og dronning Sonja (85) har knyttet et helt spesielt vennskap.

– Jeg ble så begeistret første gang jeg kom hit, 13 år gammel. Da hadde jeg gått på ski før, men aldri opplevd høyfjellet. I 1982, tror jeg, startet kronprinse­sse Sonja og jeg å gå på skiturer sammen. I høy grad takket være henne har jeg fått oppleve fantastisk mye i norsk natur. Dessverre kan jeg om vinteren ikke lenger klare å gå på ski. Dette er meget ergerlig, men å nyte Norge, nyte utsikten, ha helt ferie – det er i høyeste grad viktig. Turene hit er et vesentlig avbrekk, sa hun til Aftenposte­n.

Selv har dronning Sonja takket Margrethe offentlig for å ha vært en god støtte og uvurderlig rådgiver, samt en nær venn som hun deler in

teresser for naturen og kunsten med.

Norsk initiativ. Dronning Sonja har dog ikke bare knyttet sterke bånd til Margrethe. Sammen med kong Harald har hun gitt et stort og verdifullt bidrag til at båndene mellom alle de europeiske kongehusen­e ble styrket gjennom flere generasjon­er.

– Ved så mange anledninge­r har det norske kongepar vært meget, meget gjestfritt, Ett eksempel er toktene med kongeskipe­ne «Norge» og «Dannebrog». Faktisk har vi vært på tre slike reiser, her i Norge. Hver gang ble det en stor opplevelse og meget morsomt, har dronning Margrethe fortalt Aftenposte­n.

Moret seg. Toktene hun snakker om er de kongelige seilasene det norske kongeparet inviterte til i forbindels­e med blant annet sølvbryllu­pet og 60-årsdagene. Et av formålene var nettopp det at deltakerne i flere generasjon­er skulle bli bedre kjent, og det har den danske dronningen bekreftet overfor Aftenposte­n at det norske kongeparet oppnådde:

– Ja, dét er helt sikkert. De unge hadde det veldig morsomt, og vi eldre moret og hygget oss kolossalt, vi også.

Styrket den yngre garde. Disse cruisene som blant annet gikk til Vestlandet og Nord-Norge, har ifølge den danske dronningen hatt en stor verdi i årene etterpå.

– Ikke minst har den betydd at min eldste sønn, kronprins Frederik, er blitt godt kjent med kronprins Haakon og kronprinse­sse Victoria av Sverige. De tre er i dag virkelig gode venner og sees helt spontant. I min generasjon, i den alderen, var det ikke så tette forhold landene imellom, sa hun til Aftenposte­n i forbindels­e med et privat besøk i Norge i 2017.

Som søsken. Slik er altså forhistori­en til at de tre tronarving­ene i Skandinavi­a betyr noe helt spesielt for hverandre, og etter hvert også for hverandres ektefeller og barn.

– Begge kronprinse­ne har alltid tatt hånd om meg, som storebrødr­e. Det har vært veldig trygt å ha dem der, har hun sagt til Aftenposte­n og

utbroderte videre:

– Det er klart vi diskuterer det vi er med på når vi møtes. Vi deler erfaringer fra reiser, og snakker sammen om komplisert­e spørsmål hvor vi behøver å utveksle tanker.

Ingen kan forstå dem bedre, enn de som faktisk er født til samme livsgjerni­ng selv!

Skryter av Haakon. Den svenske kronprinse­ssen har heller ikke lagt skjul på at «storebror» Haakon, er en god og reflektert samtalepar­tner.

I gode og onde dager har

Haakon alltid vist en enorm omsorg for sin fire år yngre kollega, venninne og seksmennin­g. Han var nok der for henne da hun slet med spiseforst­yrrelser, og også da hun måtte kjempe for kjærlighet­en.

– Jeg ser en veldig klok person i Haakon. Kronprinse­n er veldig ettertenks­om, sa hun i NRK-programmet «Kronprins Haakon – veien til et kongerike» – som ble sendt i forbindels­e med hans 40-årsdag.

Forlover og forbilde. Det er ikke bare Victoria som har vist at hun setter pris på relasjonen til Haakon og Frederik (54). Den gangen Haakon skulle gifte seg, var Frederik hans selvskrevn­e forlover.

– En av de tingene jeg har lært av kronprins Frederik er å ta meg selv mer med inn i kronprinsr­ollen. Han er jo en veldig kameratsli­g person, også i sin offisielle rolle, og det tror jeg er viktig – både for å bevare humøret og å være glad, men også for å skape en naturlig balanse mellom det å være kronprins og menneske. Da jeg vokste opp var den private Haakon helt uforenelig med den offisielle prinsen. De to møttes aldri, og skulle helst være atskilt, følte jeg. Jeg ble nærmest forbanna hvis man tok prinsen for å være privat, eller omvendt, sa Haakon om sin forlover i boken «Under bjelken – et portræt av kronprins Frederik».

Inspirerer hverandre. De to kronprinse­ne Haakon og Frederik deler også interessen for sport og friluftsli­v, og i tillegg er de og kronprinse­sse Victoria også svært opptatt av natur

 ?? ?? TREKLØVER: Kronprins Haakon, kronprinse­sse Victoria og kronprins Frederik har støttet hverandre i tykt og tynt i årevis, og møtes så ofte muligheten byr seg til private sammenkoms­ter.
STØTTESPIL­LERE: Victoria har sagt at Haakon og Frederik er som brødre for henne.
TREKLØVER: Kronprins Haakon, kronprinse­sse Victoria og kronprins Frederik har støttet hverandre i tykt og tynt i årevis, og møtes så ofte muligheten byr seg til private sammenkoms­ter. STØTTESPIL­LERE: Victoria har sagt at Haakon og Frederik er som brødre for henne.
 ?? ?? LANG, LANG REKKE: De tre parene koser seg åpenbart i hverandres selskap, som her i feiringen av dronning Margrethes 70-årsdag.
LANG, LANG REKKE: De tre parene koser seg åpenbart i hverandres selskap, som her i feiringen av dronning Margrethes 70-årsdag.
 ?? ?? SAMSPILL: Haakon og Victoria var nylig i Kenya, og begge la vekt på at de trivdes med å jobbe sammen!
SAMSPILL: Haakon og Victoria var nylig i Kenya, og begge la vekt på at de trivdes med å jobbe sammen!
 ?? ??
 ?? ?? SAMMEN FOR LIVET: Etter at de skandinavi­ske tronarving­ene fant sine livsledsag­ere, har også de blitt inkludert i gjengen. Her ser vi Victoria og Mette-Marit sammen på jobb på Svalbard.
SAMMEN FOR LIVET: Etter at de skandinavi­ske tronarving­ene fant sine livsledsag­ere, har også de blitt inkludert i gjengen. Her ser vi Victoria og Mette-Marit sammen på jobb på Svalbard.
 ?? ?? SPREKE KAMERATER: Haakon og Frederik er begge opptatt av å holde seg i god form, og konkurrert­e som gode kamerater i Birken i 2017.
SPREKE KAMERATER: Haakon og Frederik er begge opptatt av å holde seg i god form, og konkurrert­e som gode kamerater i Birken i 2017.
 ?? ?? PÅ BESØK: – De skandinavi­ske tronfølger­familiene holder nær kontakt med hverandre. Kronprinse­ssefamilie­n satte stor pris på å få omgås sine norske venner og slektninge­r, skrev det svenske kongehuset da den norske kronprinsf­amilien var på privat besøk hos kronprinse­ssefamilie­n i fjor.
PÅ BESØK: – De skandinavi­ske tronfølger­familiene holder nær kontakt med hverandre. Kronprinse­ssefamilie­n satte stor pris på å få omgås sine norske venner og slektninge­r, skrev det svenske kongehuset da den norske kronprinsf­amilien var på privat besøk hos kronprinse­ssefamilie­n i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway