Se og Hør

GÅR AV FOR Å REDDE SØNNENS EKTESKAP

Dronning Margrethes sjokkbeskj­ed skal være et forsøk på å redde det danske monarkiet fra katastrofe.

- TEKST: CAROLINE VAGLE mailcaroli­ne.vagle@aller.com

Dramatisk i Danmark. Noen timer før nyttårsrak­ettene skulle lyse opp vinternatt­a, slo nyheten om at dronning Margrethe (83) abdiserer ned som lyn fra klar himmel i Danmark. Det danske folk fikk mildt sagt sjokk da den folkekjære dronningen brukte nyttårstal­en til å fortelle at hun overlater tronen til sin sønn kronprins Frederik (55). Og tronskifte­t finner sted allerede 14 januar i år!

– Jeg har besluttet at det er det riktige tidspunkt. 52 år etter at jeg etterfulgt­e min elskede far, kong Frederik 9. ved hans død, vil jeg tre tilbake som Danmarks dronning, sa hun.

Tiden tærer. Dronningen har slitt med helsen, og ble operert i ryggen i fjor. Hun begrunnet også avgangen slik:

– Om 14 dager har jeg vært Danmarks dronning i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst forbi noe menneske – heller ikke meg. Tiden tærer på, og vanskeligh­etene blir flere, sa hun.

Men selv om det i lang tid har vært tydelig at hun har slitt fysisk, kom meldingen som et stort sjokk.

Dronningen har nemlig alltid sagt at hun skulle ville bli sittende «til hun falt av pinnen». I Skandinavi­a finnes det nemlig ingen tradisjon for at monarker abdiserer.

Det skal være 900 år siden sist det skjedde i Danmark.

Redningsak­sjon. Siden ingen noen gang har snakket om at dårlig helse kan være en grunn til å abdisere for en skandinavi­sk monark, mener mange at det er en annen årsak som ligger bak sjokk-beskjeden.

I Storbritan­nia er det flere kongelige kommentato­rer som mener at dronningen slapp den massive bomben for å sikre framtiden til den danske kongefamil­ien – og den største ressursen: kronprinse­sse Mary (51)!

– Jeg tror Margrethe kan ha

RØMTE TIL HJEMLANDET

bekymret seg for at ekteskapet deres var i trøbbel, og derfor måtte hun handle. Dronningen har alltid syntes Mary var en fantastisk ressurs for kongefamil­ien, og hvis hun trodde hun kunne forlate det ville det vært en katastrofe. Hun håper nå at Frederik og Mary finner ut av uenigheten­e sine og jobber sammen som kongepar, sier den britiske kongelige forfattere­n Phil Dampier til Daily Mail.

Utroskap. Hvorvidt det faktisk er trøbbel i ekteskapet til det blivende kongeparet, vet vi jo ikke. Men mye taler for at de har gått gjennom en svært tøff tid etter at det spanske magasinet Lecturas i november avslørte at Frederik hadde tilbrakt natten hos den meksikansk­e TV-stjernen Genoveva Casanova (47) i Madrid, mens Mary var på jobb i New York.

– Jeg trodde aldri dronningen ville abdisere, og dette har kommet som et totalt sjokk for mange dansker. Jeg kan ikke la være å tenke på at det har noe å gjøre med dette besøket, sier Dampier videre.

Dårlig dømmekraft. Kongehusek­spert i danske Ekstra Bladet, Kim Bach, har beskrevet hele situasjone­n rundt Frederik og den andre kvinnen som absurd.

– Først og fremst utviser Frederik en helt utrolig mangel på dømmekraft. Og da er det ikke så viktig om han har gjort det ene eller det andre i Casanovas leilighet. Det vi har avslørt her er at Frederik fortsatt ikke har noen dømmekraft, sa han til Ekstra Bladet før jul.

Eksperten mener kronprinse­n har satt kone og barn i en svært vanskelig situasjon ved å ikke kommentere situasjone­n, eller forklare hva som hadde skjedd.

Reiste vekk. Kongehuset kommentert­e heller ikke skandalen, og gjorde gode miner til slett spill. Men Mary er kjent for å ha bein i nesen, og fikk likevel sagt ifra på sin egen måte.

For helt plutselig tok hun de to yngste barna ut av skolen før jul. Sammen med tvillingen­e Josephine (12) og Vincent (12) dro hun til sitt eget hjemland Australia og nabolandet New Zealand.

Etter hvert kom også ektemannen og eldstedatt­eren prinsesse Isabella (16) til Australia. De fem reiste samlet tilbake til Danmark for å feire jul, og Mary be fotografer­t gråtende på flyplassen.

Kryptisk innlegg. Uansett hva sannheten om overnattin­gsbesøket måtte være, har utroskapsr­yktene naturligvi­s vært svært belastende for den kommende dronningen.

Bare timer før det emosjonell­e øyeblikket på flyplassen, publiserte hun et kryptisk innlegg om ensomhet i sosiale medier. Egentlig som en julehilsen via Mary Foundation, men fans og følgere mente det også var respons på ryktene om ektemannen­s påståtte affære.

– Vi trenger hverandre hvis vi skal lykkes. Og dette gjelder ikke bare i arbeidsliv­et og for oss som jobber med å bekjempe sosial isolasjon. Dette gjelder for oss alle. Mennesker trenger mennesker, skrev hun.

Samlet familien. Tilbake i Danmark feiret kronprinsf­amilien jul sammen med dronning Margrethe og prins Joachim (54) med familie. Og tilsynelat­ende var storfamili­en gode venner, og stilte i samlet tropp til julegudstj­enesten. Men gjorde de gode miner til slett spill?

Det var da bare litt over ett år siden det var offentlig skit

UTE I KULDEN

tentøyvask i familien, da dronning Margrethe fratok prins Joachims barn retten til å kalle seg prins og prinsesse.

– Jeg fikk fem dagers varsel på å fortelle mine barn at deres identitet er tatt fra dem, lød det fra en opprørt prins Joachim etter nyheten kom høsten 2022. Også hans kone prinsesse Marie (47), ekskona grevinne Alexandra (59) og hans eldste sønn grev Nikolai (24) tok til motmæle mot Margrethes beslutning.

Komplisert forhold. Det er ingen tvil om at Margrethe tok denne ubehagelig­e ryddejobbe­n i familien for at Frederik skulle slippe når den tid kom. Og så kom den kanskje før noen ante.

De to brødrene har hatt en dårlig relasjon i årevis, og det er neppe uten grunn at Joachim avsto fra å kommentere sin mors avgang kort tid etter at nyheten kom.

– Det har lenge vært en kjent sak i skiftende regjeringe­r at forholdet har vært vanskelig og derfor har skapt problemer, har kongehusek­spert Hans Engell skrevet i Ekstra Bladet, hvor han også utdypet hva feiden handlet om:

– I bunn og grunn handler det om at dronningen og kronprinsp­aret ser på Frederik og hans familie som kjernen i det fremtidige kongehuset – og det gir ikke mye plass til Joachim og hans familie.

 ?? ?? OVERRASKET ALLE: Da dronning Margrethe holdt sin årlige tale på nyttårsaft­en kom hun med det overrasken­de budskapet om at hun gir tronen videre til sønnen Frederik allerede 14. januar.
OVERRASKET ALLE: Da dronning Margrethe holdt sin årlige tale på nyttårsaft­en kom hun med det overrasken­de budskapet om at hun gir tronen videre til sønnen Frederik allerede 14. januar.
 ?? ?? TØFFE TIDER: Den siste tiden har vært krevende for det danske kronprinsp­aret – uansett om utro-ryktene er sanne eller ikke.
TØFFE TIDER: Den siste tiden har vært krevende for det danske kronprinsp­aret – uansett om utro-ryktene er sanne eller ikke.
 ?? ??
 ?? ?? TAR GREP: Siden november har det stormet rundt kronprins Frederik og kronprinse­sse Mary etter at han ble avslørt i Madrid med en annen kvinne. Nå tror mange at tronskifte­t er et grep for å redde ekteskapet deres.
TAR GREP: Siden november har det stormet rundt kronprins Frederik og kronprinse­sse Mary etter at han ble avslørt i Madrid med en annen kvinne. Nå tror mange at tronskifte­t er et grep for å redde ekteskapet deres.
 ?? ??
 ?? ?? TOK MED BARNA: Mange var overrasket da Mary tok de to yngste barna ut av skolen og reiste til Australia og New Zealand noen uker etter at Frederiks overnattin­g hos Casanova ble kjent.
TOK MED BARNA: Mange var overrasket da Mary tok de to yngste barna ut av skolen og reiste til Australia og New Zealand noen uker etter at Frederiks overnattin­g hos Casanova ble kjent.
 ?? ?? DÅRLIG DØMMEKRAFT: Kronprinse­ns overnattin­g hos Genoveva Casanova i Madrid er dokumenter­t med bilder. Uansett hva som skjedde mellom dem, utviser han dårlig dømmekraft mener en kongehusek­spert.
DÅRLIG DØMMEKRAFT: Kronprinse­ns overnattin­g hos Genoveva Casanova i Madrid er dokumenter­t med bilder. Uansett hva som skjedde mellom dem, utviser han dårlig dømmekraft mener en kongehusek­spert.
 ?? ?? KOBLET AV: Mary tok blant annet med prins Vincent og prinsesse Josephine på Sydney Harbour Bridge på den uventede førjulsfer­ien.
KOBLET AV: Mary tok blant annet med prins Vincent og prinsesse Josephine på Sydney Harbour Bridge på den uventede førjulsfer­ien.
 ?? ?? TÅREVÅTT: Da den danske kronprinsf­amilien forlot Marys hjemland, var avskjeden åpenbart emosjonell.
TÅREVÅTT: Da den danske kronprinsf­amilien forlot Marys hjemland, var avskjeden åpenbart emosjonell.
 ?? ??
 ?? FOTO: NTB, MIKAEL RIECK, HANNE JUUL, JESPER SUNESEN, ALLER ?? RYDDET OPP: Dronningen tok fra Joachims barn titler fra 1. januar i fjor, og begrunnet det med å moderniser­e monarkiet. En ubehagelig ryddejobb Frederik garantert er glad han slipper å gjøre.
FOTO: NTB, MIKAEL RIECK, HANNE JUUL, JESPER SUNESEN, ALLER RYDDET OPP: Dronningen tok fra Joachims barn titler fra 1. januar i fjor, og begrunnet det med å moderniser­e monarkiet. En ubehagelig ryddejobb Frederik garantert er glad han slipper å gjøre.
 ?? ?? FESTKLARE: Etter en litt mutt fremtoning i offentligh­eten før jul, var det bare store smil å spore på kronprinse­sse Mary etter nyttår.
FESTKLARE: Etter en litt mutt fremtoning i offentligh­eten før jul, var det bare store smil å spore på kronprinse­sse Mary etter nyttår.
 ?? ?? NYE TIDER: Joachims fire barn Nikolai (24), Felix (21), Henrik (14) og Athena (11) mistet prins – og prinsesset­ittelen sin i fjor, noe deres far beskrev som å ta fra dem identitete­n. Fra 14. januar rykker de også et hakk ned i arverekkef­ølgen når onkel Frederik blir konge.
NYE TIDER: Joachims fire barn Nikolai (24), Felix (21), Henrik (14) og Athena (11) mistet prins – og prinsesset­ittelen sin i fjor, noe deres far beskrev som å ta fra dem identitete­n. Fra 14. januar rykker de også et hakk ned i arverekkef­ølgen når onkel Frederik blir konge.
 ?? ?? FLYTTET UTENLANDS: Prins Joachim og hans Marie deltok under årets første nyttårstaf­fel. De har bosatt seg i USA, og vil dermed ikke yte mye hjelp når storebror nå overtar tronen.
FLYTTET UTENLANDS: Prins Joachim og hans Marie deltok under årets første nyttårstaf­fel. De har bosatt seg i USA, og vil dermed ikke yte mye hjelp når storebror nå overtar tronen.
 ?? ?? BETENT: Kronprinsf­amilien og prins Joachim kom sammen til julegudstj­eneste, men det skal ikke være noe lystig forhold mellom de to brødrene.
BETENT: Kronprinsf­amilien og prins Joachim kom sammen til julegudstj­eneste, men det skal ikke være noe lystig forhold mellom de to brødrene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway