Se og Hør

Mamma sovnet stille inn

Den folkekjære skuespille­ren sovnet stille inn 2. juledag, 93 år gammel.

-

Vil bli savnet. I julen kom den triste beskjeden om at Elsa Lystad hadde gått ut av tiden. Hun var en av Norges mest kjente skuespille­re i flere tiår og deltok i over 60 norske filmer. På teater- og revyscenen spilte hun hele 160 hovedrolle­r, og i tillegg bidro hun i et utall TV-produksjon­er.

Elsa Lystad er dypt savnet av hele Norge – og ikke minst familien.

– Fredfullt. – Hun vil bli husket som en som spredte både glede, latter og alvor. Vi bærer med oss de gode minnene. Hun har gjort et uutslettel­ig inntrykk både på oss og veldig mange andre, sier sønnen Hallvard Szemes til NRK.

– Min mor sovnet stille inn. Det var veldig fredfullt, det hele var over på to timer, og familien var til stede. Det var en fin utgang på et langt liv, sier han til statskanal­en.

Ungt skilsmisse­barn. Elsa Lystad ble født i Oslo 9. juli 1930. Faren var verksmeste­r Erling, mor var vaskekone Thora. Ekteskapet til foreldrene tok imidlertid slutt allerede da Elsa var fem å gammel.

– Det mor hadde av trofasthet, kjærlighet og godhet hadde far i motsatt ende av skalaen, så da foretrakk mor ydmykelsen og fattigdomm­en som nødvendigv­is fulgte i kjølvannet av et ekteskapsb­rudd på den tiden, fortalte Elsa i et stort intervju med Se og Hør.

Trange kår. Etter skilsmisse­n tok moren med seg Elsa og flyttet til hjembygda Stryn. Der ble Elsas lillebror født, og det var der Elsa begynte på skolen. To år senere flyttet familien på tre tilbake til Oslo.

– Vi bodde på 17 kvadratmet­er, lillebror, mor og jeg. Men det var mye glede på den lille plassen. Jeg ville ikke byttet med noen. Mor var fantastisk, hun viste oss så mye kjærlighet, sa Elsa.

– Ubrukelig. Planen til unge Elsa var å gå på Kunst- og håndverkss­kolen for å bli illustratø­r. Før hun kunne begynne på studiene måtte hun imidlertid jobbe for å tjene penger. Etter hvert endte hun opp som kontordame i Dagbladet.

– Jeg er vel den mest ubrukelige som noensinne har satt sine bein på et kontor. Men jeg

 ?? ?? FARGERIK: Elsa Lystad med sitt karakteris­tiske lune smil og røde hår gledet generasjon­er av nordmenn. Her er hun foreviget under et sommershow på Tjøme i 2012.
FARGERIK: Elsa Lystad med sitt karakteris­tiske lune smil og røde hår gledet generasjon­er av nordmenn. Her er hun foreviget under et sommershow på Tjøme i 2012.
 ?? ?? 1974
FRØKEN FINKEL: Elsa startet karrieren ved Falkberget­s Teater i 1957 med «Bør Børson jr.». Her er hun i samme stykket som ble film med Rolv Wesenlund i 1974.
ENORM SUKSESS: Elsa Lystad spilte i komiserien «Fredriksso­ns fabrikk» i 1990, og senere i filmen med samme navn fra 1994. (F.v.): Anne Marie Ottersen, Magnus Härenstam, Elsa Lystad, Aud Schønemann, Geir Kvarme og Brit Elisabeth Haagensli.
1974 FRØKEN FINKEL: Elsa startet karrieren ved Falkberget­s Teater i 1957 med «Bør Børson jr.». Her er hun i samme stykket som ble film med Rolv Wesenlund i 1974. ENORM SUKSESS: Elsa Lystad spilte i komiserien «Fredriksso­ns fabrikk» i 1990, og senere i filmen med samme navn fra 1994. (F.v.): Anne Marie Ottersen, Magnus Härenstam, Elsa Lystad, Aud Schønemann, Geir Kvarme og Brit Elisabeth Haagensli.
 ?? ?? 1990
1990
 ?? ?? 2016
GODE MINNER:
– Vi bærer med oss de gode minnene, sier Elsa Lystads sønn Hallvard Szemes. Her er de sammen i forbindels­e med Tramteater­ets 40-årsjubileu­m.
2016 GODE MINNER: – Vi bærer med oss de gode minnene, sier Elsa Lystads sønn Hallvard Szemes. Her er de sammen i forbindels­e med Tramteater­ets 40-årsjubileu­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway