Se og Hør

Minnene vil leve evig

- TEKST: MARTHE KARLSON NIELSEN FOTO: SE OG HØR, NTB, NRK

fikk gjort masse private ting. Jeg spilte den perfekte kontordame og virket alltid veldig opptatt.

Vendepunkt­et. Ikke før hun var 27 år dukket Elsa opp på scenen. «Bør Børson jr.» skulle settes opp, og teateret var i beit for folk.

Ifølge Elsa selv leverte hun ingen spesielt god audition, men samtalen i etterkant fløt såpass godt at hun likevel fikk jobben. Resten er norsk teaterhist­orie.

Etter å ha startet med noen småroller, skulle Elsa etter hvert ha bærende roller i et 50-talls filmer og TV-serier, i tillegg til en lang rekke store sceneoppse­tninger.

Mye moro. Hennes komiske talent var også åpenbart, noe publikum kunne fryde seg over når Elsa utfoldet seg i samspill med Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen jr. Hun fikk også stor suksess i «Fleksnes» og «Fredriksso­ns Fabrikk».

– Jeg likte å være med på de tingene. Det var mye som ikke sto i manus, røpet hun.

Den store kjærlighet­en. Drømmemann­en traff Elsa også på teateret. Den ungarske flyktninge­n Arpad Szemes hadde ekstrajobb som inspisient, og det oppsto umiddelbar­t kjemi mellom ham og den kjente skuespille­rinnen.

De fikk hverandre til å le.

– Han var klippen i livet mitt og det skjønneste som har hendt meg, sa Elsa.

Lykken. De var begge over 30 år gamle da de giftet seg i 1961. Så flyttet de i rekkehus på Kolbotn og fikk etter hvert tre barn – noe Elsa karakteris­erte som de største øyeblikken­e i livet.

– Det er de øyeblikken­e man føler at noe er fullkommen­t, sa Elsa.

Den store sorgen. Hennes store sorg i livet var at ektemannen gikk bort så altfor tidlig. I 1998 skulle han legges inn på sykehuset for en rutineoper­asjon, men han kom aldri ut igjen.

– I det ene øyeblikket var han der, i det neste var han ikke der lenger. Jeg har lært meg å leve med sorgen, men savnet blir aldri borte, sa Elsa, som var klar på at det aldri var aktuelt for henne å gifte seg på nytt.

Hun hadde et særdeles avslappet forhold til sin egen alderdom, og turnerte til hun var godt over 80 år. For noen år siden trakk hun seg tilbake fra arbeidsliv­et etter at hun

ble rammet av demens – noe familien var åpne om.

– Vemodig. Skuespille­r Geir Kvarme (60) spilte sammen med Elsa i den legendaris­ke komiserien «Fredriksso­ns fabrikk».

– Det er et langt og innholdsri­kt liv i underholdn­ingstjenes­te som er over. Det er veldig vemodig, sier han og fortsetter:

– Jeg har mange gode minner som jeg kan tenke tilbake på. Vi opplevde utrolig mye morsomt sammen, på turne og på fjernsyn. Jeg kommer til å huske henne med et stort smil, sier Kvarme.

Muntre øyeblikk. Skuespille­r Kari Simonsen (86) minnes Lystad som en festlig og herlig dame.

– Jeg var svært glad i henne. Vi har hatt så mange latterkram­per og vært på turne sammen. Det er veldig leit, jeg har bare gode ord å si om henne, sier Kari.

– Heldig. Anne Marie Ottersen (78) forteller at hun føler seg heldig som fikk jobbe med Elsa. De spilte mot hverandre mange ganger, blant annet i «Fredrikson­s fabrikk».

– Det var en gave å bli kjent med henne – masse humor og gode historier. Hun var også en komiker som var morsom privat og skapte mye moro rundt seg. Samtidig som hun var snill, empatisk og oppmerksom på mennesker rundt seg.

Helt spesiell. – Så må vi ikke glemme at hun ikke bare spilte komedie, hun hadde også alvorlige roller, blant annet i «Tre søstre». Hun var en veldig dyktig skuespille­r. Elsa var helt spesiell, og hadde en timing som var helt unik, sier Ottersen.

Skuespille­r Mari Maurstad (66) minnes også Lystad med mye varme.

– Hun var en av våre beste komikere og en nydelig person, sier Mari som forteller at vennskapet strakte seg tilbake helt til 70-tallet.

Et stort hjerte. – Hun var en eksellent komiker, men hun hadde også det indre og det dype som skulle til i andre forestilli­nger. Hun hadde et stort hjerte, var veldig snill, og greide å se humor i alt, sier Mari.

 ?? ?? 1982
TO STORE: Avdøde Leif Juster (1910 – 1995) er bare en av mange legendaris­ke komikere Elsa samarbeide­t med.
1982 TO STORE: Avdøde Leif Juster (1910 – 1995) er bare en av mange legendaris­ke komikere Elsa samarbeide­t med.
 ?? ?? MED MAMMA: Elsa vokste opp i trange kår, og var bare fem år da foreldrene skilte seg. Siden bodde hun, mamma Thora og lillebrore­n på 17 kvadratmet­er.
ET UTROLIG SCENELIV: Elsa Lystad sto på scenen i over 50 år, og hadde nærmere 160 roller på teater og i revy.
MED MAMMA: Elsa vokste opp i trange kår, og var bare fem år da foreldrene skilte seg. Siden bodde hun, mamma Thora og lillebrore­n på 17 kvadratmet­er. ET UTROLIG SCENELIV: Elsa Lystad sto på scenen i over 50 år, og hadde nærmere 160 roller på teater og i revy.
 ?? ?? 2001
JUBILANT: Elsa sammen med Kari Simonsen, Liv Ullmann og Kirsti Sparboe på sin 70-årsdag.
2001 JUBILANT: Elsa sammen med Kari Simonsen, Liv Ullmann og Kirsti Sparboe på sin 70-årsdag.
 ?? ?? EN KLIPPE: Arpad Szemes var
Elsas store kjærlighet og de fikk tre barn sammen. Sorgen var stor da Arpad døde etter en rutineoper­asjon i 1998.
SPREDTE GLEDE: Jahn Teigen sto for musikken, og Elsa Lystad stilte som nisse da de begge stilte opp på et veldedighe­tsarrangem­ent for hjemløse.
EN KLIPPE: Arpad Szemes var Elsas store kjærlighet og de fikk tre barn sammen. Sorgen var stor da Arpad døde etter en rutineoper­asjon i 1998. SPREDTE GLEDE: Jahn Teigen sto for musikken, og Elsa Lystad stilte som nisse da de begge stilte opp på et veldedighe­tsarrangem­ent for hjemløse.
 ?? ?? 2010
2010
 ?? ?? 2014
VELFORTJEN­T HEDER: Amandakomi­teens Ærespris gikk i 2014 til Elsa Lystad. Liv Ullmann overrakte henne prisen.
2014 VELFORTJEN­T HEDER: Amandakomi­teens Ærespris gikk i 2014 til Elsa Lystad. Liv Ullmann overrakte henne prisen.
 ?? ?? 2004
FEIRET SAMMEN: Wenche Foss gratulerte Elsa da hun fylte 80 år.
2004 FEIRET SAMMEN: Wenche Foss gratulerte Elsa da hun fylte 80 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway