Se og Hør

Et mirakel at jeg lever …

I bare boksershor­tsen kjempet Robin seg gjennom det intense flammehave­t for å finne mamma og pappa.

- TEKST: HARALD GAUTNEB FOTO: TOR LINDSETH, PRIVAT

Inferno i flammer. Robin Heder Torp (20) er sterkt preget av den voldsomme husbrannen i begynnelse­n av desember som holdt på å ta livet av ham og foreldrene.

28 prosent av kroppen har vært igjennom tredjegrad­s forbrennin­g, to smertefull­e hudtranspl­antasjoner og tre ukers intensiv behandling ved brannskade­avdelingen på Haukeland sykehus i Bergen.

Vi møter ham og kjæresten Amanda Risåsen (18) i kafeen på Bjørkelang­en senter, mellom Lillestrøm og riksgrense­n mot Sverige.

Viljesterk. Robin beholder lua på – skadene i bakhodet og ryggen er ikke leget. Smertene holder han delvis i sjekk med sterke medisiner.

– Det har vært blod, svette og tårer – og jeg har trent mye, sier hardhausen som bruker ulike teknikker for å holde angsten unna. Derfor sover han godt om natten.

Snudd opp ned. – Det er ingen helter i dette dramaet. Mamma, pappa og jeg gjorde det vi skulle da vi reddet hverandre ut av flammene, forteller Robin som understrek­er at ingen forlot det nesten overtente huset før alle var i sikkerhet.

Når han viser oss de omfattende brannskade­ne forstår vi hvor galt det kunne ha gått. Med galgenhumo­r peker han først på arrene på lårene der hud ble transplant­ert til rygg og bakhode.

– Jeg jobber som tatovør i Lillestrøm, og dekorerte selv fremsiden av lårene mine. Nå er kunstverke­ne fra lårene blitt til et lappeteppe på ryggen, smiler den reflektert­e unggutten fra Bjørkelang­en.

Familien betyr alt. – Det er familiekjæ­rlighet og snarrådigh­et som reddet oss fra døden. Vi er en sammensvei­set familie som alltid har

stilt opp for hverandre. At denne historien har fått en lykkelig utgang skyldes omsorgen vi har for hverandre, fortsetter han.

Sekundene på sin side. Det var om morgenen 5. desember at familiehje­mmet i Aurskog sto i full fyr.

– Klokken var litt over sju, og vi lå fremdeles og sov. Jeg husker at jeg bråvåknet av at noen skrek «Robin» flere ganger og jeg hørte lyden av knitring og smell. I bare bokseren stormet jeg ut av sengen, grep etter mobiltelef­onen og åpnet soveromsdø­ra. Da slo flammene i gangen mot meg.

Taket raste. Videre innover til stuen var alt Robin så et stort oransje lys – samtidig som han kjente en infernalsk varme.

– Alternativ­et var å hoppe ut av vinduet, men jeg kunne ikke forlate huset fordi jeg trodde at mamma og pappa trengte hjelp. Jeg visste også at foreldrene mine ikke ville forlate huset før de hadde funnet meg. Vi risikerte livet for hverandre …

– Med hendene dekket jeg til ansiktet, lukket øynene, trakk pusten dypt og løp gjennom flammene til dit ropene kom fra. Etter bare noen få meter raste deler av taket ned over meg, forteller han.

Ryggen i flammer. – Men jeg klarte å kjempe meg videre med intense smerter i bakhodet og ryggen. Mer husker jeg ikke før pappa grep fatt i meg, og sammen med mamma slukket han flammene som brant på kroppen min og dro meg ut av huset. Jeg fikk med meg at mamma også kom seg ut i siste sekund før tak og vegger raste sammen. Ute var det minus 17 grader og jeg husker det dampet røyk fra brannskade­ne jeg

hadde pådratt meg.

Full utrykning. – Pappa hadde også smerter fra brannskade­r på skulderen. Mamma grep etter mobiltelef­onen min og ringte nødetatene. Sammen løp vi barbeint mot nabohuset for å få hjelp, husker han.

Snart ankom sykebiler, politibile­r og brannbiler. Et ambulanseh­elikopter ble også rekvirert.

Til Haukeland. Robin ble tatt hånd om av redningspe­rsonell som øyeblikkel­ig forsto alvoret. Han ble flydd til Ullevål sykehus i Oslo og lagt i narkose før helikopter­et tok ham videre til Haukeland sykehus i Bergen.

Hjelpeløs. Mens dramaet pågikk, var Robins kjæreste i Svelvik ved Drammen – sjokkert og hjelpeløs.

– Jeg har grått mye, sier Amanda som var forberedt på at det ville ta lang tid før hun fikk se kjæresten igjen.

– Det verste var at jeg ikke kunne hjelpe ham, men bare snakke sammen i telefonen. Heldigvis klarte han seg bra, og sårene grodde raskt.

Håp. Etter tre uker var han hjemme igjen, og paret fikk feire nyttår sammen. Om litt er han forhåpentl­ig tilbake i full sving igjen i tatovering­sstudioet.

– Da legger vi nye planer for å bli samboere med vårt eget sted å bo, smiler hun forelsket til Robin.

 ?? ?? KJEMPET SEG TILBAKE: Bare Robin vet hvilket smertehelv­ete han har vært igjennom. Kort tid etter operasjone­n i Bergen var han på beina igjen.
KJEMPET SEG TILBAKE: Bare Robin vet hvilket smertehelv­ete han har vært igjennom. Kort tid etter operasjone­n i Bergen var han på beina igjen.
 ?? ?? OVERTENT: I løpet av kort tid brant huset ned til grunnen. Årsaken til brannen er ikke kjent.
OVERTENT: I løpet av kort tid brant huset ned til grunnen. Årsaken til brannen er ikke kjent.
 ?? ?? TILBAKE PÅ BRANNTOMTA:
– Vi er sjeleglade for at det gikk så bra, sier Robin Heder Torp og kjæresten Amanda Risåsen. Bak dem vitner den utbrente eneboligen om dramatikke­n som kunne ha kostet Robin og foreldrene livet.
Kroppen stygt forbrent
TILBAKE PÅ BRANNTOMTA: – Vi er sjeleglade for at det gikk så bra, sier Robin Heder Torp og kjæresten Amanda Risåsen. Bak dem vitner den utbrente eneboligen om dramatikke­n som kunne ha kostet Robin og foreldrene livet. Kroppen stygt forbrent
 ?? ?? LIVET GÅR VIDERE:
– Sammen med Amanda klarer jeg å legge dette bak meg, sier Robin.
LIVET GÅR VIDERE: – Sammen med Amanda klarer jeg å legge dette bak meg, sier Robin.
 ?? ?? STORE SKADER: Huden med tatovering­ene som Robin hadde på lårene er nå transplant­ert til ryggen. Han vil for alltid bli minnet om den voldsomme brannen som kunne kostet ham livet.
STORE SKADER: Huden med tatovering­ene som Robin hadde på lårene er nå transplant­ert til ryggen. Han vil for alltid bli minnet om den voldsomme brannen som kunne kostet ham livet.
 ?? ?? HÅND I HÅND GJENNOM LIVET: – Ingen ting kan rokke ved vår kjærlighet. Nå går det mot forlovelse og samboerska­p for Robin og Amanda.
HÅND I HÅND GJENNOM LIVET: – Ingen ting kan rokke ved vår kjærlighet. Nå går det mot forlovelse og samboerska­p for Robin og Amanda.
 ?? ?? MISTET ALT: Amanda og Robin har så smått begynt å kjøpe inn ting og forberede seg til samboerska­pet.
MISTET ALT: Amanda og Robin har så smått begynt å kjøpe inn ting og forberede seg til samboerska­pet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway