Se og Hør

SLIK MINNES DE OFRENE: – LYSTE OPP ETHVERT ROM

- TEKST: ERIK ANDREAS NODLAND erik.nodland@aller.com FOTO: LARS EIVIND BONES, HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET, NTB, NRK

er Eidsvoll politistas­jon preget av dyp sorg, og onsdag ble det lagt ut en minneproto­koll for 30-åringen.

– Det berører oss alle. Vi jobber med å ivareta de pårørende og mannskapen­e våre. Dette er en tung dag for oss i Øst politidist­rikt, som har mistet en kjær kollega. Men vi tenker selvsagt aller mest på hennes nærmeste, sa politimest­er Cecilie Lilaas-Skari på en pressekonf­eranse tirsdag ettermidda­g.

Hundejente. Den yngste datteren (24) var utdannet sykepleier – og bodde i barndomshj­emmet. Hun hadde en stor lidenskap for hunder og drev med agility, hundetreni­ng.

Tirsdag i ett-tiden sendte hennes venn og trener Jan Egil Eide en melding til 24-åringen:

– Hun skulle passe hunden min App i helgen, som hun innimellom gjør når jeg er ute og reiser. Så jeg sendte henne en melding for å planlegge litt.

Men han fikk aldri noe svar.

– Solstråle. Dagbladet møtte Eide på Odalen Agility i den lille bygda Disenå, en knapp mil fra Skogbygda.

– Hun kom hit for første gang for åtte år siden. Da var hun bare 16 år og hadde med seg familiehun­den, sier Eide, som siden har vært hundetrene­ren hennes.

Da familiehun­den døde et par år senere, skaffet 24-åringen en shetland sheepdog med navn Iza, som hun har konkurrert med.

24-åringen og Eide fikk et spesielt bånd, og hun har stilt opp som hundepasse­r for treneren sin.

– Hun vokste opp til å bli en fantastisk jente. En solstråle som lyste opp ethvert rom hun gikk inn i. Hun var veldig omsorgsful­l – både overfor oss mennesker og overfor dyrene, forteller han gråtkvalt, til avisen.

Konflikt i familien? Nå sitter

de etterlatte og lokalsamfu­nnet i Skogbygda igjen med en rekke ubesvarte spørsmål. Det kanskje viktigste:

– Hvordan kunne dette skje?

– Om det har vært noen konflikt i familien er et sentralt spørsmål i etterforsk­ningen. Forhåpentl­igvis klarer vi å belyse dette gjennom avhør av personer som kjenner til de involverte, sa politiinsp­ektør Grete Lien Metlid tirsdag kveld.

Flere tragedier. Drapet er ikke den eneste familietra­gedien som har rystet i Norge i det siste.

Omtrent samtidig som skuddene falt sto det tre kister på kirkegulve­t i Sørfold, og det er mindre enn fire måneder siden en mor og datter ble begravet i Kristiansa­nd. Likevel skiller drapene i Nes seg ut.

– Drapet i Nes er helt uvanlig, ikke bare i Norge, men også internasjo­nalt. Jeg har ingen slike tilfeller i mitt utvalg, sier drapsforsk­er Vibeke Ottesen til Nettavisen.

Hun påpeker at drapet i Nes ikke faller inn under kategorien familiedra­p, da dette er en kategori hvor gjerningsp­ersonen dreper en nåværende eller tidligere partner. Hun forklarer til Nettavisen at de vanligste motivene generelt er samlivsbru­dd – eller manglende evne til å forsørge familien.

Aktiv jeger. Dagbladet skriver at gjerningsm­annen i flere år har vært aktiv jeger, og at han også har tilgang på lovlig registrert­e våpen. Politiinsp­ektør Metlid bekrefter til Dagbladet at det er funnet flere våpen i boligen:

– Jeg ønsker ikke å gå inn på antall. Det er noe vi undersøker nå, og som vi må komme tilbake til, sier hun.

Det er også gjort funn av en hund som er skutt og drept i boligen. Metlid bekrefter at det også vil bli gjennomfør­t obduksjon av hunden.

– Høflig. VG har vært i kontakt med en nabo som ikke kan forstå hvorfor drapene har skjedd. Han har vært i kontakt med familien ved flere anledninge­r, mest med den 65 år gamle mannen.

– Han var en sterk familiepap­pa som jobbet mye, og fremsto som en målrettet type. Han var høflig og ordentlig, men samtidig kanskje en man ikke kom så lett under huden på, beskriver han til avisen.

 ?? ?? KRISELEDEL­SE: Ordfører i Nes, Tove Nyhus forteller at lokalsamfu­nnet er preget av sorg og stillhet etter tragedien. Kommunen har full beredskap i krisen.
KRISELEDEL­SE: Ordfører i Nes, Tove Nyhus forteller at lokalsamfu­nnet er preget av sorg og stillhet etter tragedien. Kommunen har full beredskap i krisen.
 ?? ??
 ?? ?? DYP SORG: 24-åringens hundetrene­r Jan Egil Eide forteller at hun var en solstråle som var veldig omsorgsful­l. Hun skulle ha passet hans hund i helgen. Slik ble det ikke.
DYP SORG: 24-åringens hundetrene­r Jan Egil Eide forteller at hun var en solstråle som var veldig omsorgsful­l. Hun skulle ha passet hans hund i helgen. Slik ble det ikke.
 ?? ?? ALARMEN GIKK: Nødetatene rykket ut med full kraft da 65-åringen ringte politiet for å fortelle om sin fryktelige ugjerning. Etterforsk­ningen vil trolig ta lang tid.
ALARMEN GIKK: Nødetatene rykket ut med full kraft da 65-åringen ringte politiet for å fortelle om sin fryktelige ugjerning. Etterforsk­ningen vil trolig ta lang tid.
 ?? ?? TENNER LYS: Sogneprest Anniken Urianstad forteller at mange av sognebarna har vært innom kirken i den tunge tiden.
TENNER LYS: Sogneprest Anniken Urianstad forteller at mange av sognebarna har vært innom kirken i den tunge tiden.
 ?? ?? DRAP: Krimteknik­erne jobber her med å undersøke andre etasje på åstedet. I huset bodde far og mor og den yngste datteren på 24 år.
DRAP: Krimteknik­erne jobber her med å undersøke andre etasje på åstedet. I huset bodde far og mor og den yngste datteren på 24 år.
 ?? ?? ÅPEN KIRKE: Mange kom i kirken for å tenne lys, snakke med presten eller bare be i stillhet.
ÅPEN KIRKE: Mange kom i kirken for å tenne lys, snakke med presten eller bare be i stillhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway