Se og Hør

LIVREDD FOR Å MISTE HUSET

16 år gammel tok hun et viktig valg. Hun har aldri angret – men det har kostet.

-

Kråkeslott. – Bare gå rett inn, jeg er snart klar, meddeler Unni Askeland (61) oss over telefon, kort tid før vi ankommer hennes kunstnervi­lla på Kløfta. I snart 30 år har en av Norges mest omtalte kunstnere holdt hoff i sitt sjarmerend­e kråkeslott fra 1888.

Det knirker i gammel treverk når vi trer inn i Unnis univers. Huset er et eventyr – tre etasjer fylt til randen av minner, malerier og bøker.

Dyrisk vertinne. Her inne er det fantasien som råder, og minimalism­en har for lengst gitt tapt. Overalt er det pyntegjens­tander, bilder og tidsskrift­er. Alt er høyst personlig, og hver ting har sin egen historie.

Så kommer hun plutselig. Som et eget kraftfelt entrer hun kjøkkenet, frekk og freidig i leopard fra topp til tå. De blonde lokkene er sjarmerend­e rufsete, og leppene er malt i karakteris­tisk rødt.

– Jeg måtte ta meg en liten «power nap». Det går i et med «Farmen» om dagen, sier hun unnskylden­de og smiler bredt.

Overrasker. Samtidskun­stneren og forfattere­n er i disse dager en av 12 kjendiser som skaper liv og røre som deltaker i «Farmen kjendis». Kanskje litt overrasken­de for noen at en av Norges mest omtalte kunstnere dukker opp tre ganger i uken i den godt etablerte realityser­ien.

– Egentlig gjorde jeg akkurat det jeg ville der inne. Jeg klarte å være på «Farmen» uten å melke ei ku, sier hun triumferen­de, og ler rått.

Tok morsrollen. På kjøkkenet sammen med Anne-Kat. Hærland (51) fant Unni sin plass, og forteller at hun raskt inntok morsrollen overfor de yngre deltakerne.

– Jeg tok vare på flere av de unge der inne. Selv om jeg er en rebell, er jeg også en omsorgsper­son. Det har jeg alltid vært, sier Unni som har fire barn og fire barnebarn.

Et historisk hjem. Familien er det aller viktigste for Unni, og huset er et felles samlings

 ?? ?? HARDT LIV: Kunstnerli­vet er ingen dans på roser. Det er hardt arbeid, store utgifter og svært variable inntekter forteller hun selv. Legg merke til den frekke koppen.
HARDT LIV: Kunstnerli­vet er ingen dans på roser. Det er hardt arbeid, store utgifter og svært variable inntekter forteller hun selv. Legg merke til den frekke koppen.
 ?? ?? ET NYTT EVENTYR:
Som deltaker i «Farmen kjendis» fikk Unni Askeland bryne seg på gammeldags gårdsdrift.
ET NYTT EVENTYR: Som deltaker i «Farmen kjendis» fikk Unni Askeland bryne seg på gammeldags gårdsdrift.
 ?? ?? UNIKT HJEM: I snart 30 år har Unni Askeland bodd og jobbet i sin gamle sveitservi­lla på Kløfta.
UNIKT HJEM: I snart 30 år har Unni Askeland bodd og jobbet i sin gamle sveitservi­lla på Kløfta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway