Se og Hør

FÅR IKKE KOMME

Det er ikke bare Märthas gamle bestevenne­r som utelates fra bryllupet.

- TEKST: BENT ARE SIGVALDSEN FOTO: LISA MAUCERI, PRIVAT, MORTEN EIK, @DUREKVERRE­TT/INSTAGRAM

Norske aner. I en av New Yorks travle bydeler sitter Veruschka Urquhart (80) og rister på hodet. Det er mindre enn et halvt år til den eldste sønnen hennes skal gifte seg med sin norske prinsesse.

«Save the Date»-meldinger har gått ut, og invitasjon­ene til bryllupet mellom Durek Verrett (49) og Märtha Louise (52) skal være på vei. Men etter det Se og Hør erfarer, vil det ikke dukke opp noe brev i postkassen til Veruschka. Hun skal ikke være blant de inviterte.

Det begynner å bli en vane nå, at hun ikke hører fra sønnen sin. Veruschka hørte ikke fra sønnen til jul – og heller ikke da hun fylte 80 år i fjor sommer.

Ville ikke svare. Det har vært helt stille fra Dureks kant. En stillhet som begynte lenge før moren forsøkte å opplyse nordmenn om sønnen sin i Se og Hør i fjor vår.

Det er tøft for et mammahjert­e. Verst var det da hun fikk vite at Durek og hans tilkommend­e feiret jul i hennes hjemby New York i 2022 – uten at hun hørte et ord fra dem.

Hvorfor Durek ikke benyttet anledninge­n til å la prinsesse Märtha Louise få møte moren, ville han ikke svare på da Se og Hør skrev om det i fjor.

Usedvanlig. Da Durek offentligg­jorde bryllupsda­toen sin i fjor høst, sa han heller ingen ting til sin mor.

Hun fikk vite det gjennom Se og Hør.

– Skal han gifte seg i Norge! Men ikke før neste høst? Det var da usedvanlig lenge til, var hennes umiddelbar­e reaksjon.

Etter det Se og Hør erfarer, skal hans to eldre halvsøstre heller ikke stå på gjestelist­a til det storslåtte prinsesseb­ryllupet.

Se og Hør har kontaktet Dureks norske manager Simon Valvik for en kommenter til at familiemed­lemmene ikke blir invitert – men har ikke fått noe svar.

Hedret moren. Tidligere hadde Veruschka et kjærlig og respektful­lt forhold til sønnen sin. De delte interessen for det åndelige, og Durek så opp til moren som blant annet jobbet som spirituell rådgiver.

De ringte hverandre ofte for lange samtaler, og han har hyllet henne mange ganger i sosiale medier. Varme ord som fortsatt ligger tilgjengel­ig på nett.

– Din uforbehold­ne kjærlighet har gitt meg liv. Jeg hedrer deg ikke bare i dag – jeg hedrer deg og hyller deg hver eneste dag, sa han på Instagram på morsdagen i 2018.

– Tusen takk for at du er moren min. Jeg er så glad for at du ble født. Du har lært meg så mye om å være sterk i karakter og ånd. Takk for at du har lært meg verdien av livet. Din klokskap har brakt meg langt. Tusen takk min søte mamma for alt, skrev han på Facebook på bursdagen hennes det samme året.

Jobbet for det gode. Veruschka var mer enn stolt av sønnen sin, som hadde arvet hennes klarsyn og kontakt med åndeverden­en. Han kalte seg Den urbane sjamanen, og jobbet for det gode i menneskene.

– Han gjorde mye godt og viste mye omsorg, sier Veruschka.

Men etter hvert beveget han seg i en retning hun ikke likte.

– Penger er tid og tid er penger. Det er alt han opptatt av nå, sier hun.

Da han ble sammen med prinsesse Märtha Louise, hadde mor og sønn fremdeles kontakt. Men etter at Veruschka tok et oppgjør med sønnens uttalelser og oppførsel, brøt han med henne.

Avslørende uttalelser. Det er snart ett år siden Se og Hør møtte Veruschka for første gang, hjemme i New York. Hun snakket varmt om sønnen sin, men var trist når hun kom inn på de mange kontrovers­ene rundt ham. Medaljonge­ne, boken med kontrovers­ielle helseråd og de avslørende uttalelsen­e om sexlivet med prinsessen.

– Jeg er også veldig skuffet over at han ikke respektere­r farsarven sin. Faren var entreprenø­r og bygningsar­beider, ikke sjaman. Det var hans store stolthet, sier hun.

Skammelig. Veruschka er takknemlig over at kong Harald (87) og dronning Sonja (86) har tatt vel imot sønnen hennes, og ønsket ham velkommen i familien.

Men hun skammer seg over at han stadig har gjort ting som har brakt kongeparet i forlegenhe­t, etter hennes mening. Som da han like før jul kalte kongelige for rasister.

– Noe så lite respektful­lt. Hvordan kunne han …, sier hun stille.

«Halvt norsk». Helt siden Märtha introduser­te Durek for nordmenn, før de sto fram som kjærester, har de gjort et nummer av at han stammer fra Norge.

– Shaman Durek er halvt norsk, men har aldri vært i Norge før. Det ville prinsesse Märtha Louise gjøre noe med og derfor inviterte hun ham til å dele sin visdom her i nord, kan man fremdeles lese på nettsidene til parets tidligere turné «Prinsessen og sjamanen».

Norsk oldemor. Durek har helt riktig norske aner – men å kalle seg halvt norsk er en aldri så liten overdrivel­se. Han er derimot kvart norsk, siden hans oldemor, Veruschkas bestemor, utvandret fra Norge i 1909.

Hun het Lilli Karense Gulovna Arnesen, og ble født og døpt på Sagene i Oslo. Da hun var 14 år gammel, flyttet hun til New York. Her fikk hun raskt to barn – deriblant Edward (1916–1995), som er Dureks bestefar og Veruschkas pappa.

Spesiell historie. – Faren min var helt fantastisk. Han var den fineste mannen du kan tenke deg, sier Veruschka og viser oss et bilde av moren og faren sin.

Og det er en helt spesiell kjærlighet­shistorie som gjør at Veruschka så dagens lys.

Ektemannen forsvant. Moren

hennes, Vera (1918–1988), giftet seg med Oscar E. Farmer (1914–1984) og fikk fire barn med ham. Men en dag forsvant han bare, og han kom aldri tilbake. Vera måtte skaffe seg flere jobber, for å forsørge seg selv og barna sine.

Så møtte hun heldigvis Edward, sønnen til norske Lili Karense, som tok henne med storm. Han var en snill mann, som ga Vera et nytt liv – og hun ble også gravid igjen.

Gråt av glede. Dette barnet var Veruschka, som fikk navnet Sheila da hun ble født. Og siden Vera ikke fikk skille seg fra ektemannen sin, slikt var vanskelig i de dager, ble datteren hetende Farmer til etternavn – i likhet med sine halvsøsken.

Først i godt voksen alder kunne hun ta etternavne­t til sin far – og da tok hun i tillegg fornavnet Veruschka, for å hedre sin mor.

– Pappa gråt av glede da jeg fortalte det til ham. Du aner ikke hvor vondt han syntes det var når folk kalte ham Herr Farmer, sier Veruschka til Se og Hør.

Hjernevask­et. Hun føler en veldig tilknytnin­g til sine norske aner, og røper at favorittma­ten er fisk. På toppen troner norsk røkelaks – men hun elsker også fiskebolle­r og all annen fiskemat.

Hun minnes at faren hennes også var spesielt glad i fisk, og tenker det er de norske anene.

Selv om hun nå har passert 80 år, drømmer hun fremdeles om å reise til Norge en dag. Stå foran huset der bestemor Lili vokste opp, og kjenne på hvordan det er å være der.

Advarer mot sønnen. Veruschka er fremdeles veldig glad i Durek, slik hun elsker alle barna sine. Morskjærli­gheten går aldri over.

Men hun synes det er veldig synd at det er denne versjonen av ham som skal bli tatt opp i den norske kongefamil­ien. Alt hun drømmer om, er at han skal bli den han var før.

– Da han kalte seg en urban sjaman, var alt mye bedre. Men da han begynte å lyve om at han var sjettegene­rasjons sjaman fra en lang linje av sjamaner, det var da han begynte å endre seg. Nå er han mye mer opptatt av seg selv og sin egen vinning, enn av å jobbe for det gode i menneskene, sier hun.

Klar beskjed. På samme måte som prinsesse Märtha Louise, kommuniser­er også hennes kommende svigermor med de som befinner seg «på den andre siden».

– Jeg snakker ikke med dem som sådan, men jeg kjenner energiene deres og hva det er de ønsker å formidle, forteller Veruschka.

Og hun har en klar beskjed fra sin egen tipp- tipp- tippoldefa­r, den norske folkemusik­ksamleren Samuel Hellen (1813–1892): Han støtter ikke dette bryllupet!

– Han vil ikke ha noe av det. Forfedrene våre vil gjøre opprør, sier Veruschka til Se og Hør.

 ?? ?? VAR NÆRE: En gang hadde Veruschka og Durek et kjærlig og respektful­lt forhold. Dette bildet av dem har han delt på Instagram.
VAR NÆRE: En gang hadde Veruschka og Durek et kjærlig og respektful­lt forhold. Dette bildet av dem har han delt på Instagram.
 ?? ?? SKAL FEIRE UTEN MAMMA: Når Durek og Märtha gifter seg, vil etter det Se og Hør erfarer ikke moren hans få være til stede.
SKAL FEIRE UTEN MAMMA: Når Durek og Märtha gifter seg, vil etter det Se og Hør erfarer ikke moren hans få være til stede.
 ?? ?? HALVT NORSK PAPPA: Her er Veruschkas mamma Vera og pappa Edward. Hans mamma var født og oppvokst i Oslo
HALVT NORSK PAPPA: Her er Veruschkas mamma Vera og pappa Edward. Hans mamma var født og oppvokst i Oslo
 ?? ?? SAVNER SØNNEN SIN: Dureks mamma skulle ønske at ting var slik de var før.
SAVNER SØNNEN SIN: Dureks mamma skulle ønske at ting var slik de var før.
 ?? ?? HER BODDE HUN: Dureks mamma drømmer om å stå foran dette huset, der hennes bestemor Lili Karense bodde før hun utvandret til USA.
HER BODDE HUN: Dureks mamma drømmer om å stå foran dette huset, der hennes bestemor Lili Karense bodde før hun utvandret til USA.
 ?? ?? INGEN TVIL: Veruschka var svært stolt av sønnen sin da han jobbet som urban sjaman, før han begynte å si at han kom fra en lang rekke av sjamaner.
INGEN TVIL: Veruschka var svært stolt av sønnen sin da han jobbet som urban sjaman, før han begynte å si at han kom fra en lang rekke av sjamaner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway