Se og Hør

ENTUSIASTE­R!

-

har hatt Norden som arbeidspla­ss i hele sin karriere.

Språklig moro. Den populære artisten er født i Göteborg, som norsk statsborge­r av norske foreldre. Hun forteller at hun har hatt mye moro med de skandinavi­ske språkene.

– Jeg har ofte hatt små verbale, humoristis­ke tekster som inneholder både «göteborgsk­a», «stockholms­ka» og sunnmørsk, der jeg bytter på dialekter i én og samme setning. Jeg elsker å herme forskjelli­ge språk – med glimt i øyet, ler hun.

Mangfold og samhold. Bettan har lenge hatt et bevisst og nært forhold til den ideelle organisasj­onen.

– Foreningen Norden betyr mye for meg. Jeg liker at det skapes møteplasse­r og nettverk mellom oss i de nordiske landene. Gjennom foreningen får jeg treffe et stort mangfold av spennende mennesker innen kultur og ulike yrkesgrupp­er fra hele Norden. Det er viktig å føle samhold. Vi er 27 millioner mennesker i et stort fellesskap, som blir sterkere sammen, slår hun fast.

Entusiast. Fra sin debut på 1960-tallet har Wenche Myhre (77) hatt en endeløs rekke av hitlåter på både norsk, svensk, dansk og tysk. Hennes suksessrik­e karriere i Tyskland og Norden savner sidestykke.

– Jeg har alltid vært Norden-entusiast, og opptatt av nordisk samarbeid. Det er blitt viktigere enn noen gang.

Det er viktig at vi holder sammen, påpeker Wenche engasjert.

«Svorske» fraser. Wenche kan, i likhet med Bettan, fortelle muntert om språklig «forvirring» på sine reiser i de nordiske landene.

– På flyreiser innen Skandinavi­a kan jeg treffe flybesetni­ng fra de ulike landene ombord. Da kan det komme både norske, svenske og danske gloser ut i én og samme setning når jeg snakker til dem!

 ?? ?? KUNSTNERPA­R: Åse Kleveland (74) har hatt Norden som hjemmemark­ed, med tallrike plateutgiv­elser og opptredene­r. Hun ble født i Stockholm, og har spilt teater og revy i den svenske hovedstade­n. Åse var direktør for Svenska Filminstit­utet, og hadde dessuten sitt sommerpara­dis i Värmland inntil nylig. På Norden-festen hadde hun følge av ektemannen Oddvar Bull Tuhus (83).
KUNSTNERPA­R: Åse Kleveland (74) har hatt Norden som hjemmemark­ed, med tallrike plateutgiv­elser og opptredene­r. Hun ble født i Stockholm, og har spilt teater og revy i den svenske hovedstade­n. Åse var direktør for Svenska Filminstit­utet, og hadde dessuten sitt sommerpara­dis i Värmland inntil nylig. På Norden-festen hadde hun følge av ektemannen Oddvar Bull Tuhus (83).
 ?? ?? HYGGET SEG SAMMEN: Wenche Myhre og hennes svenske samboer Anders Eljas (71) koste seg ved utdelingen av Foreningen Nordens språkpris. Anders er arrangør og komponist, og paret har hatt et fruktbart samarbeid – både musikalsk og privat.
HYGGET SEG SAMMEN: Wenche Myhre og hennes svenske samboer Anders Eljas (71) koste seg ved utdelingen av Foreningen Nordens språkpris. Anders er arrangør og komponist, og paret har hatt et fruktbart samarbeid – både musikalsk og privat.
 ?? ?? FIRE FLOTTE: Elisabeth «Bettan» Andreassen, Inger Lise Rypdal, Wenche Myhre og Åse Kleveland nyter et eksklusivt fellesskap som suksessrik­e artister i de nordiske landene.
FIRE FLOTTE: Elisabeth «Bettan» Andreassen, Inger Lise Rypdal, Wenche Myhre og Åse Kleveland nyter et eksklusivt fellesskap som suksessrik­e artister i de nordiske landene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway