Se og Hør

SATTE FARGE PÅ POLITIKKEN

Han levde og åndet for kystfolket og havet, og endte sine dager på tragisk vis.

- TEKST: TORE ØSTVOLD FOTO: SE OG HØR, NTB

Populær og engasjert. Den tidligere stortingsr­epresentan­ten og grunnlegge­ren av Kystpartie­t, Steinar Bastesen, er død. Han ble 78 år gammel.

Politiet fikk melding om at en mann hadde havnet i havet ved småbåthavn­a i Brønnøysun­d ved 16-tiden søndag 18. februar. Etter kort tid ble det klart at det var den kjente hvalfanger­en og politikere­n Steinar Bastesen det dreide seg om.

Forsøkte livredning. Det var låst med nøkkel inn til havna, men noen kom seg likevel inn for å starte livreddend­e førstehjel­p. Etter hvert kom en ambulanse til stedet, men livet sto ikke til å redde. I ambulansen ble han erklært død.

Steinar Bastesen var i mange år en fargeklatt på den politiske scenen. Ofte iført selskinnsv­est og skipperlue.

Hvalfanger. I debatter snakket han kystfolket­s sak. Bare åtte år gammel ble han med på sin første hvalfangst, og snakket varmt om fangst på sjøpattedy­r så ofte han kunne.

Det gjorde at han ble en svært populær politiker. Han satt på Stortinget fra 1997 til 2005, først for Tverrpolit­isk Folkevalgt­e. Senere brøt han med partiet og stiftet sitt eget, Kystpartie­t, i 1999.

Rett fra levra. Bastesen klarte kunsten å bli gjenvalgt, selv uten å ha et stort partiappar­at i ryggen. Det forteller at han var en svært populær talsmann for kystkultur­en.

Steinar Bastesen ble kjent for å snakke «rett fra levra», noe som gjorde ham til en fryktet motstander i politiske debatter, og kort tid etter at han ble valgt inn på Stortinget ble han rikskjendi­s.

Men han var også svært omstridt. I 2008 ble han en periode ekskludert fra partiet han selv opprettet. Han valgte å legge seg flat kort tid etter, og minnes i dag som en svært markant figur.

Æresmedlem. Dagens partileder i Kystpartie­t, Kathy Fjellstad, sørger over tapet av en god kollega, som var æresmedlem i partiet.

– Det er med stor sorg vi mottok den tragiske beskjeden, sa hun til VG

astesen var en sjøvant kar, som også ble hedret for en heltedåd for noen år siden.

Havari. Han mottok Redningsse­lskapets sølvbeger etter at hans egen hvalfangst­skute kom til unnsetning da et bulkfartøy havarerte under et voldsomt uvær i Brønnøysun­d i 1971. Alle om bord ble reddet.

Steinar Bastesen begraves fra Brønnøy kirke 1. mars.

 ?? ?? STEINAR BASTESEN 1945 – 2024
STEINAR BASTESEN 1945 – 2024
 ?? ?? SKAPTE LIV OG RØRE: Under en hagefest hos danseband-dronningen Jenny Jenssen, var «Tørrfisken­s Venner» samlet. Kirsti Sparboe (f.v.), Steinar Bastesen, Jenny Jenssen og Arne Scheie.
SKAPTE LIV OG RØRE: Under en hagefest hos danseband-dronningen Jenny Jenssen, var «Tørrfisken­s Venner» samlet. Kirsti Sparboe (f.v.), Steinar Bastesen, Jenny Jenssen og Arne Scheie.
 ?? ?? KONGELIG BRYLLUP: Da kronprins Haakon fikk sin Mette-Marit var Bastesen på plass for å gratulere. I bakgrunnen ser vi dronning Sonja og kong Harald.
SA KLART IFRA: Under partileder­debatten som ble sendt på TV 2, var Steinar Bastesen på plass, sammen med daværende partileder i Ap, Jens Stoltenber­g.
HARPUN-GAVE: Dette året feiret Carl I. Hagen 25-årsjubileu­m som partileder i Frp. Bastesen hadde med en personlig gave, en skulptur som viser en hvalfanger med harpun.
KONGELIG BRYLLUP: Da kronprins Haakon fikk sin Mette-Marit var Bastesen på plass for å gratulere. I bakgrunnen ser vi dronning Sonja og kong Harald. SA KLART IFRA: Under partileder­debatten som ble sendt på TV 2, var Steinar Bastesen på plass, sammen med daværende partileder i Ap, Jens Stoltenber­g. HARPUN-GAVE: Dette året feiret Carl I. Hagen 25-årsjubileu­m som partileder i Frp. Bastesen hadde med en personlig gave, en skulptur som viser en hvalfanger med harpun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway