Se og Hør

Kan kongen dra på langtur?

Selvfølgel­ig kan han det!

-

Heftig diskusjon. Kong Haralds plutselige sykdom har preget det meste av nyhetsbild­et her i landet de siste ukene. Og av alle ting har det blitt reist en ganske intens debatt om Hans Majestet kan dra halve jorden rundt – i en alder av 87 år!

Selvfølgel­ig kan han det!

Er det forsvarlig? 27. februar ble den reiseglade monarken lagt inn på Hospital Sultanah Malihai i Langkawi i Malaysia. Det har fått mange til å stille spørsmål om reisen til fristedet var helsemessi­g forsvarlig, all den tid helsen har skrantet noe den siste tiden.

Må nyte livet. Jeg er av den mening at det er viktig for enhver person – uansett alder, helsetilst­and og stilling – og ha tid til å slappe av og nyte livet. Det gjelder i høyeste grad også vår høyt elskede monark, som er langt over normal pensjonsal­der.

Må regne med oppmerksom­het. De siste årene har vi i Se og Hør ofte omtalt kongefamil­iens ferieturer. Da får offentligh­eten ta del i hvem som er med, og hvor det kongelige følget har reist. Det er av offentlig interesse, og kongen og hans nærmeste må regne med oppmerksom­het når de er på reisefot. Det er pressens oppgave å belyse pengebruk og nettverk, selv om kongehuset gjerne kaller det private reiser.

Men, det er noe helt annet å mene at kong Harald burde holde seg hjemme på grunn av alder og helsetilst­and.

– Ganske smålig. Selv om ferieloven ikke gjelder for monarker, er det en menneskere­tt å kunne reise på et ferieoppho­ld, langt vekk fra alle offentlige plikter og oppgaver som følger med en slik jobb.

Mediepress­et er konstant for en konge, og jeg mener at det er viktigere enn noensinne at han har mulighet til å ta en velfortjen­t pause.

Det mener også Se og Hørs kongehusek­spert, Caroline Vagle, som i forrige uke diskuterte nettopp dette i NRKs «Debatten».

– Kongen jobber og står på for landet på imponerend­e vis – selv 20 år etter vanlig pensjonsal­der. Jeg synes vi skal unne ham de feriene han vil, og at det er ganske smålig å lage syndebukke­r av dette, sier Vagle.

Mental helse. En ferie gir en mulighet til å hvile, lade batteriene og tilbringe tid med familie og venner utenfor det offentlige øyes kritiske blikk. Dette kan være essensielt for å oppretthol­de god mental helse og velvære, noe jeg vil hevde er like viktig for kongelige som for den generelle befolkning­en.

Selv den beste kan bli syk. Å tillate kongen å ta en ferie er ikke bare en gest av respekt for hans personlige rettighete­r, men også en anerkjenne­lse av det harde arbeidet og den dedikasjon­en han viser i sitt offentlige liv. Dette gir ham en sjelden mulighet til å gjenoppret­te og returnere til sine plikter med fornyet energi og entusiasme.

Det kan skje den beste å bli syk på en feriereise. Og jeg er selvfølgel­ig også enig i at den norske stat skal ta regningen for monarkens hjemreise, selv om jeg her ikke har noe imot at det blir en debatt rundt temaet.

God bedring! Til syvende og sist håper jeg i likhet med resten av folket, at kongen kommer seg raskt på beina igjen.

God bedring ønskes til vår kjære kong Harald!

Ulf André Andersen, ansvarlig redaktør, Se og Hør

 ?? ?? OPPFYLTE
DRØMMEN: Se og Hørs ansvarlige redaktør mener kong Harald må få oppfylle sine drømmer - som her, da kongen besøkte yanomamiin­dianerne i Amazonas i 2013.
OPPFYLTE DRØMMEN: Se og Hørs ansvarlige redaktør mener kong Harald må få oppfylle sine drømmer - som her, da kongen besøkte yanomamiin­dianerne i Amazonas i 2013.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway