Se og Hør

Minnene vil leve

- TEKST: ANDERS GRØNNEBERG FOTO: ANDERS GRØNNEBERG, SE OG HØR

til fjells eller til havs – sammen med hunden.

Mangler ikke barn. Toralv hadde mange kvinner, men bare ett barn, en sønn i 60-åra. De ga hverandre frihet, men var aldri sjalu på hverandre, forteller hun.

Beate forble barnløs, et ord hun sier at hun hater, men det er jo også beskrivend­e.

– Jeg er ikke barnløs, for grusomt ord. Jeg har mange barn. De er bare ikke mine biologiske. Og jeg elsker aller mest å være sammen med barn. Og ungdom. Og riktig gamle.

Hun forteller at hun er tante til en stor flokk. Nei, det mangler ikke på barn i hennes liv.

– Nei, jeg er ikke lei meg for at jeg ikke fikk barn. Jeg har likevel så mange rundt meg, i familien og i teatergrup­pene. Eldre mennesker fascinerer meg, liker å være sammen med gamle – kanskje derfor jeg har kjent meg som en urgammel sjel.

Når sorgen blekner, hva tenker du om kjærlighet­en og eventuelt en ny mann?

Ingen lengsel. – Jeg har ikke lyst på noen kjæreste. Jeg har ingen lengsel etter en ny mann. Jeg opplevde en så stor kjærlighet. Livet vi levde var et eventyr – men også et voldsomt «Virginia Woolf»-fyrverkeri. Smerten og savnet er fremdeles fysisk, som en pil gjennom hjertet. Du kan dø av hjertesorg, visste du det?

Hun går til døra og ser etter Bless, en svensk lapphund – den femte Beate og Toralv hadde sammen. Så forsvinner hun inn på kjøkkenet mens en kjent melodi triller ut av hennes munn, en jeg knapt har hørt siden «Ønskekonse­rten»: «Ditt sinn monne flyge så vide omkring/det er som du glemmer de nære ting».

Alvoret. – Toralv elsket teateret, han var et energifelt. Hans siste forestilli­ng, da han var gammel-Peer Gynt som så tilbake på sitt liv, tappet ham for krefter. Han var et stort ja-menneske, men jeg mener han burde sagt nei til å spille sitt siste stykke – i en alder av godt over 90.

Hun snakker langsomt nå, stemmen skjelver. Rødt, hvitt og vått: øynene hennes møter mine. Hun har innsett at Toralvs nedstignin­g har startet.

– Det er fire år siden nå, vi var i Folldal. Han kom ned til hytta fra en tur. Alvorstung­t ba han meg sitte, så tok han meg i hendene. Hodet med krøller og store øyne så på meg, så sa han: «Jeg kan ikke huske hva du heter».

Ble som et barn. Toralv var på vei inn i glemselens slør. Beate forteller at diagnosen vaskulær demens gjorde ham gradvis til et overfølsom­t barn. Inntrykk kunne utløse latter og gråt, forvirring og fantasier. Men han husket sin kjære til det siste.

– Demens har flere ansikter og uttrykk. I Toralvs tilfelle var det en nærhet til barnet – en renhet: han tok inn absolutt alt av inntrykk. Jeg hadde tilgang til det universet Toralv levde i de siste åra. Jeg fulgte ham inn i den verdenen, en ny dimensjon.

Hun forteller at hun lærte mye om demens, og om livet, de siste åra med Toralv.

Ikke forberedt. – Virkelighe­tsoppfatni­ngen løste seg opp. Nei, jeg var ikke forberedt på å miste ham. Det er ensomt å dø. Enda verre under pandemien, for flere enn oss. Det er også ensomt å være tett på døden. Den langsomme forvandlin­gen. Toralv var tapper, han ville ikke dø, fra meg, fra oss.

Hun kjenner hans nærvær, helt inn i cellene sine. Han er død, men lever likevel. Det var han som reddet henne, røsket henne vekk, da hun i sommer felte et tre som valgte en annen retning og falt mot henne. «Han beskytter meg», som hun uttrykker det.

– Jeg glemmer aldri de siste ordene han sa til meg før han døde: «Beate, er jeg frelst?». Ja, Toralv, du er frelst, svarte jeg.

Dette er en redigert versjon av et intervju som først ble publisert i Dagbladet Magasinet.

 ?? ?? 1999
BRUDEKYSSE­T: Toralv og Beate har akkurat sagt ja til hverandre.
1999 BRUDEKYSSE­T: Toralv og Beate har akkurat sagt ja til hverandre.
 ?? ?? 1994 LILLEHAMME­R-OL: Toralv Maurstad og Beate under jubeldagen­e på Lillehamme­r for 30 år siden.
1994 LILLEHAMME­R-OL: Toralv Maurstad og Beate under jubeldagen­e på Lillehamme­r for 30 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway