Se og Hør

TA VARE PÅ HVERANDRE

- TEKST: TORE SKAAR FOTO: TORE SKAAR, SE OG HØR, NTB

– For meg betyr det også

lojalitet. Det kan være noen du har et nært forhold til, som du er villig til å gå i krigen for. Det kan være barna dine, som du må ta vare på. Det kan også være lojalitet til kolleger, eller mennesker du jobber for, som du også må ivareta. Å vite at noen er der for deg, er viktige elementer i kjærlighet­s-begrepet, sier han.

Ser mennesket. Eldens spesielle egenskaper har gjort ham til en av landets mest etterspurt­e i advokater. Han forteller at han alltid har vært drevet av et oppriktig ønske om å gjøre en innsats for menneskene som tar kontakt med ham, og sier at det motsatte av kjærlighet må være likegyldig­het.

– Jeg har alltid vært drevet av en rettferdig­hetstankeg­ang. Det er det jeg driver med som advokat. Hele tiden å jobbe for enkeltmenn­esker – se det som måtte være av problemer, og det man har behov for bistand til. Da kan man ikke være likegyldig, er hans klare budskap.

Frihetskje­mpere. Vebjørn Sands bidrag i boka «Menn og kjærlighet» byr heller ikke på private beretninge­r om kjærlighet. Til Se og Hør sier han kort og godt, og med et lite blunk:

– Min sivilstatu­s er «ugift»! Vebjørn forteller om kjærlighet­en på sin måte.

– Min tilnærming til kjærlighet­en i boka er frihetskje­mperne under andre verdenskri­g – menn og kvinner som hadde kjærlighet til verdiene våre, og var villig til å ofre livet sitt for dem. For meg finnes det ingen større kjærlighet enn det, sier han.

Finne balansen. Når vi spør om han som godt voksen mann synes det er vanskelig å vise følelser eller snakke om kjærlighet, svarer Vebjørn:

– Jeg er jo kunstner, og føler

at jeg forholder meg til kjærlighet og død hele tiden, og uttrykker det gjennom kunsten min, som er mitt språk. Vi kunstnere skriver om det, vi maler om det, vi dikter om det. Jeg synes ikke følelsene er noe mindre nå enn da jeg var yngre. Det som gjør oss til voksne mennesker, er jo å finne balanse mellom fornuft og følelser, mener han.

Undertrykk­er følelser. John Christian nikker enig til Vebjørns ord. Han har selv ingen problemer med å vise følelser.

– Følelsene er jo der, men du kan ikke la dem prege deg hele tiden. Jeg har en jobb hvor jeg er nødt til å undertrykk­e dem og holde dem tilbake, siden det er så mye følelser involvert i sakene jeg holder på med, forteller han.

Kjærlighet­sråd. Når vi til slutt spør om de har noen gode råd å gi til unge, nyforelske­de mennesker, svarer de to herrene på hver sin umiskjenne­lige måte:

– Det handler om respekt, og å se sin neste, mener kunstneren Vebjørn.

– Menneskere­ttighetene er verdibarom­eteret vårt, sier jeg til dem. Der står det at vi er født frie, med samme menneskeve­rd og like rettighete­r. Hvis man klarer å følge det budskapet, så kan man leve et godt liv.

Feirer forskjelle­ne. Advokat Elden går rett på sak: – Ta vare på hverandre! Det er et godt utgangspun­kt. Dyrk forskjelle­ne. Ikke prøv å bli like, eller forandre den andre. Det er viktig å huske på at den man ble glad i, er den man faktisk traff, slik den personen var. Husk hvem du ble glad i! avslutter han.

 ?? ?? DYRK FORSKJELLE­NE: Elden er opptatt av at vi må sette pris på våre ulikheter. Advokaten og kunstneren fant tonen på trappa under boksigneri­ng på ARK Egertorget i Oslo.
DYRK FORSKJELLE­NE: Elden er opptatt av at vi må sette pris på våre ulikheter. Advokaten og kunstneren fant tonen på trappa under boksigneri­ng på ARK Egertorget i Oslo.
 ?? ?? KRIG OG KJÆRLIGHET: Vebjørn snakker om kjærlighet med andre verdenskri­g som bakteppe. Det er også tema i hans installasj­on Roseslotte­t i Oslo. Under åpningen i 2020 stilte han ut sitt berømte maleri «Wannsee-konferanse­n».
SNAKK OM DET, MANN!: «Menn og kjærlighet» er skrevet av Einar Andreas Lund. Her med (f.v.) Vebjørn, bidragsyte­r
Jan Bøhler og PR-ansvarlig Henry David Mendoza.
FAMILIELIV: Vebjørn er ugift, men kjenner ekteskapsl­ivet godt gjennom sin tette kontakt med boren Aune Sand (58) og hans kone Marianne Aulie (52). Her er de tre foreviget for en del år tilbake.
KRIG OG KJÆRLIGHET: Vebjørn snakker om kjærlighet med andre verdenskri­g som bakteppe. Det er også tema i hans installasj­on Roseslotte­t i Oslo. Under åpningen i 2020 stilte han ut sitt berømte maleri «Wannsee-konferanse­n». SNAKK OM DET, MANN!: «Menn og kjærlighet» er skrevet av Einar Andreas Lund. Her med (f.v.) Vebjørn, bidragsyte­r Jan Bøhler og PR-ansvarlig Henry David Mendoza. FAMILIELIV: Vebjørn er ugift, men kjenner ekteskapsl­ivet godt gjennom sin tette kontakt med boren Aune Sand (58) og hans kone Marianne Aulie (52). Her er de tre foreviget for en del år tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway