Se og Hør

- DETTE ER EN VELDIG PRINSIPIEL­L SAK

- TEKST: BENT ARE SIGVALDSEN FOTO: ESPEN SOLLI, NTB, MORTEN EIK, LARS EIVIND BONES/DB, BENJAMIN A. WARD/DB, GETTY, @IAMMARTHAL­OUISE/INSTAGRAM

Durek Verrett hører hjemme i hans biogra ske fremstilli­ng på Wikipedia.

- Hans yrkesvei og virke er av det kontrovers­ielle slaget, og det fortjener både pressens søkelys og et kritisk blikk fra allmenhete­n. Det er ikke slik at Märtha og Durek selv kan plukke ut historier og sitater fra pressen og sensurere disse, det vet de, men deres levebrød er i stor grad basert på oppmerksom­heten rundt dem, og det er kanskje derfor de gjør dette, antyder Skjelbred.

Feil å fjerne. Den erfarne prosedyrea­dvokaten Jon Wessel-Aas (57), med særlig kompetanse innen medierett, mener det er prinsipiel­t feil av Märtha og Durek å prøve å få fjernet Solberg-sitatene – og at disse er godt innenfor hva ytringsfri­heten tillater.

– I utgangspun­ktet har både Verrett og Märtha Louise like stor rett som andre til å ta til motmæle og til å ivareta sitt omdømme overfor beskyldnin­ger mot seg, som de mener baserer seg på feil. Når det er sagt, er det etter mitt syn både rettslig sett fåfengt og prinsipiel­t feil av dem å forsøke å få Wikipedia til å fjerne det som er et faktisk korrekt sitat fra hva Erna Solberg har uttalt offentlig til TV 2 i sin tid. På Wikipedia-siden er kilden for sitatet også tydelig angitt ved henvisning/lenke til den aktuelle TV 2-artikkelen, uttaler Wessel-Aas til Se og Hør.

O entlig ordskifte. Advokaten, som har vært leder for Advokatfor­eningen siden 2020, mener også at Wikipedia ikke bør gi etter for et slikt krav. - Verrett står, som andre, fritt til å imøtegå Solbergs uttalelse, men han kan ikke kreve at Wikipedia skal fjerne korrekt informasjo­n om hva en norsk statsminis­ter har sagt offentlig til norske medier, om hans egne offentlige handlinger og ytringer, påpeker Wessel-Aas.

Klar tale. – Erna Solbergs ytring er – i lys av Verretts rolle og hva han selv har sagt og påstått i omtale og markedsfør­ing av sin kommersiel­le virksomhet – for øvrig godt innenfor ytringsfri­heten. Men om Verrett skal rette

krav mot noen om å dementere noe, må han gjøre det mot Solberg selv.

Sensur eller ikke? Generalsek­retær i Norsk Redaktørfo­rening, Reidun Kjelling Nybø, er på sin side ikke ubetinget enig i at Märtha og Dureks kamp mot Wikipedia dreier seg om sensurfors­øk.

– Jeg vil ikke kalle dette sensur. Som alle andre må Märtha og Durek Verrett kunne kontakte Wikipedia for å forsøke å endre beskrivels­en av seg selv på Wikipedia dersom de mener den er feil. Det har jeg selv vært inne og gjort når det gjelder beskrivels­en av Redaktørfo­reningen. Vi må huske at Wikipedia ikke er et redaktørst­yrt medium, men et brukergene­rert nettsted som er helt avhengig av at brukerne melder fra om opplysning­er de mener er feil, fremholder NR-lederen overfor Se og Hør.

Spesielt initiativ. Hun stusser likevel litt over parets påfunn.

– Så er det jo selvsagt litt spesielt dersom det er riktig at Märtha og Durek Verrett ønsker å fjerne en lenke til et redaktørst­yrt medium som har sitert Erna Solberg korrekt, men her vil det jo være opp til Wikipedia å avgjøre hva som skal godkjennes av forslag til endringer.

Stille fra Erna. Se og Hør har kontaktet Erna Solberg, for å høre hva hun synes om parets ønsker om å fjerne hennes uttalelser fra wikipedia.

– Dessverre. Erna har ingen kommentar til dette, skriver Høyres kommunikas­jons-sjef Cato Husabø Fossen i tekstmeldi­ng.

Tause helt til høsten. Märthas talsperson, Carina Scheele Carlsen, har foreløpig ikke besvart våre henvendels­er. Durek og prinsesse Märtha skriver i en generell uttalelse på prinsessen­s instagramk­onto at paret ikke vil uttale seg til noen fra pressen om noe som helst før etter bryllupet i august.

 ?? ??
 ?? ?? STOR DAG: Märtha og Durek bekreftet i juni 2022 at de hadde forlovet seg i California, USA. 31. august blir det ny stor dag – i Geiranger.
STOR DAG: Märtha og Durek bekreftet i juni 2022 at de hadde forlovet seg i California, USA. 31. august blir det ny stor dag – i Geiranger.
 ?? ?? MER NYANSERT: Se og Hørs redaktør Ulf André Andersen mener at dekningen av prinsessen er mer nyansert enn før.
MER NYANSERT: Se og Hørs redaktør Ulf André Andersen mener at dekningen av prinsessen er mer nyansert enn før.
 ?? ?? FEIL: Jon Wessel-Aas (57), med særlig kompetanse innen medierett, mener det er prinsipiel­t feil av Märtha og Durek å prøve å få fjernet Solberg-sitatene.
FEIL: Jon Wessel-Aas (57), med særlig kompetanse innen medierett, mener det er prinsipiel­t feil av Märtha og Durek å prøve å få fjernet Solberg-sitatene.
 ?? ?? FJORDPERLE: Märtha og Durek inviterer til et ekte nasjonalro­mantisk bryllup i fjordperle­n Geiranger.
FJORDPERLE: Märtha og Durek inviterer til et ekte nasjonalro­mantisk bryllup i fjordperle­n Geiranger.
 ?? ?? SÅR TVIL: Gunnar Bodahl-Johansen tror ikke Wikipedia aksepterer påstandene.
SÅR TVIL: Gunnar Bodahl-Johansen tror ikke Wikipedia aksepterer påstandene.
 ?? ?? TAUS: Elden kan ikke bekrefte eller benekte om han har bistått paret.
TAUS: Elden kan ikke bekrefte eller benekte om han har bistått paret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway