Slaget om Atlanterhavet

EN NY TYPE KRIGFØRING

-

SLAGET OM ATLANTERHA­VET VAR ANDRE VERDENSKRI­G LENGSTE OPERASJON, OG BLE UTKJEMPET PÅ EN MÅTE OG I ET OMFANG SOM VERDEN IKKE TIDLIGERE HADDE SETT.

Den 30. august 1941 forlot konvoi SC 42 Nova Scotia med kurs mot England. Den besto av over 60 saktegåend­e handelsski­p, beskyttet av fire krigsskip fra Royal Canadian Navy. Foran seg hadde de 4 500 km åpent hav og minst to ukers seilas. Temperatur­en var så lav at sjøsprøyte­n frøs til is på relingen, og bølgene var like høye som boligblokk­er.

Det var imidlertid ikke naturkreft­ene som skulle stå for den største trusselen. Kort tid etter avreise fikk flåten beskjed fra britisk etterretni­ng om at en stor gruppe tyske ubåter streifet på jakt utenfor Grønlandsk­ysten. Vanligvis ville en slik beskjed gitt konvoien mulighet til å legge om kursen og unngå trusselen – men ikke denne gang. En kraftig storm hadde pisket opp sjøen, og med begrenset drivstoff var konvoien tvunget til å holde den skjebnesva­ngre kursen – rett mot de kampklare, nådeløse ubåtene.

På dette tidspunkte­t hadde Storbritan­nia vaert i krig med Nazi-Tyskland i to år. Mye av denne tiden var de isolert fra resten av Europa og blokkert av den tyske marinen. Britene var avhengig av alliansen med Canada, rett og slett for å overleve. I 1940, da Hitlers plan om å invadere England gikk i vasken etter slaget om Storbritan­nia, byttet han taktikk. Hvis landet var en festning, skulle han beleire det. Blitz-krigen fra lufta og kuttet i forsyninge­r langs sjøveien hadde taeret på en hardt prøvet befolkning. Forsyninge­ne som SC 42 skulle komme med, var hardt tiltrengte. Dessverre nådde mye av det aldri frem.

Mannen Hitler hadde satt til å strupe Storbritan­nias forsynings­linje var admiral

Karl Dönitz. Han hadde tjenestegj­ort under første verdenskri­g, som ubåkaptein, og var en glimrende taktiker, hemningslø­st brutal i kamp, og respektert av sine menn. Hans behov for kontroll over ubåtflåten var imidlertid det som til sist skulle felle ham i det vi nå kjenner som slaget om Atlanterha­vet. Høsten 1941 sto de allierte stadig svakere i krigen under vann, og Dönitz så ut til å vinne kampene. Ubåtene hans klarte å senke nesten 150 000 tonn av de alliertes forsyninge­r hver måned. Konvoi SC 42 skulle budra ytterliger­e til det regnskapet, da den etter ti dager til sjøs styrte rett inn i gapet på “ulveflokke­n”.

Tidlig om morgenen 9. september angrep ubåtene sitt første handelsski­p. De kom opp til overflaten mens det ennå var mørkt, både for å holde tritt med konvoien og for å unngå å bli oppdaget av krigsskipe­nes sonarer. Den britiske lastebåten Empire Springbuck var den første som ble truffet. Hele mannskapet på 39 omkom. Da mørket falt på neste dag, slo ubåtene til igjen. Denne gangen var det SS Muneric som ble truffet, og også denne gangen mistet alle 63 om bord livet.

Noen timer senere ble et annet skip, SS Baron Pentland, skadet, og mannskapet forlot skipet. Innen tre timer var ytterliger­e tre skip truffet. Slik fortsatte det i åtte lange døgn. Da SC 42 endelig slapp løs fra Dönitz’ dødelige grep, var 16 skip senket. Tapet av over 200 liv og tusenvis av tonn med livsviktig­e forsyninge­r var et faktum. Operasjone­n ble kontroller­t fra hovedkvart­eret i Bretagne, hvor Dönitz koordinert­e det hele ved hjelp av kart og krypterte radiomeldi­nger og skålte i lokal vin for å feire resultaten­e. Lite visste han imidlertid da om at dette var siste gangen jegerne hans skulle oppleve en slik overvelden­de suksess.

Havet var ubåtenes egne jaktmarker, mens de alliertes

beste forsvar kom fra lufta.

 ??  ?? DEN TYSKE TRUSSELEN
DEN TYSKE TRUSSELEN
 ??  ?? “EN KRAFTIG STORM HADDE PISKET OPP SJØEN, OG MED LITE DRIVSTOFF VAR KONVOIEN TVUNGET TIL Å HOLDE DEN SKJEBNESVA­NGRE KURSEN – RETT MOT DE KAMPKLARE, NÅDELØSE UBÅTENE.”
“EN KRAFTIG STORM HADDE PISKET OPP SJØEN, OG MED LITE DRIVSTOFF VAR KONVOIEN TVUNGET TIL Å HOLDE DEN SKJEBNESVA­NGRE KURSEN – RETT MOT DE KAMPKLARE, NÅDELØSE UBÅTENE.”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway