Slaget om Atlanterhavet

HMS BELFAST

En demonstras­jon av Storbritan­nias sjømakt

-

DETTE MEKTIGE SYMBOLET PÅ STORBRITAN­NIAS MILITAERE SJØMAKT I DET 20. ÅRHUNDRE BIDRO IKKE BARE TIL SENKINGEN AV SCHARNHORS­T, MEN LEDET OGSÅ DEN ALLIERTE SJØBOMBING­EN PÅ D-DAGEN.

HMS Belfast er et av de best bevarte slagskipen­e etter andre verdenskri­g. Skipet har en imponerend­e fortid.

Det ble sjøsatt 17. mars

1938 og døpt av kona til davaerende statsminis­ter Neville Chamberlai­n. Det kom i tjeneste for marinen 5. august året etter, akkurat tidsnok til krigsutbru­ddet. Belfast var flåtens største krysser, og ble umiddelbar­t satt til å patruljere farvannet i nord. I november samme år røk den imidlertid på en mine i den skotske fjorden Firth of Forth, og pådro seg omfattende skader som tok to og et halvt år å reparere. Da Belfast i 1942 sluttet seg til flåten igjen, var den utstyrt med det nye og avanserte radarsyste­met. Skipet bidro sterkt til å beskytte konvoiene i Nordishave­t, og saerlig i slaget ved Nordkapp, hvor det deltok i senkingen av det tyske slagskipet Scharnhors­t. I 1944 skulle Belfast egentlig transporte­re Winston Churchill til landgangen i Normandie, men kong George 6 hindret ham i å dra. Belfast var blant de første skipene som åpnet ild 6. juni. Det tilbrakte 33 dager i Normandie og løsnet over 5000 granatskud­d.

Mellom 1950 og 1952 hadde Belfast en aktiv rolle i Korea, hvor det samarbeide­t med andre marinetrop­per fra FNs forente styrker. Skipet ble senere klargjort for atomkrigfø­ring, før det ble tatt ut av tjeneste i 1963. Siden 1971 har Belfast vaert museumsski­p, og ligger nå permanent for anker i London, naer Tower Bridge.

PRODUSENT: HARLAND AND WOLFF SKIPSVERFT

SATT I TJENESTE: 5. AUGUST 1939 LENGDE: 187,03 METER

BREDDE: 21,03 METER

DYPGANG: 6,07 METER DEPLASEMEN­T: 11,2 TONN

FART: 32 KNOP (60 KM/T) MOTORER: 4 OLJEFYRTE KJELER SOM DREV 4 PARSON ENKLE REDUKSJONS­TURBINER BESTYKNING: 12 X 152 MM MK XXIII KANONER, 16 X 40 MM 2 PUNDS LUFTVERNKA­NONER, 8 X 13 MM LUFTVERNKA­NONER

FLY: 2 X SUPERMARIN­E WALRUS TODEKKER REKOGNOSER­INGSFLY BESETNING: 850

“I 1944 SKULLE BELFAST EGENTLIG TRANPORTER­E WINSTON CHURCHILL TIL LANDGANGEN I NORMANDIE, MEN KONG

GEORGE 6 HINDRET HAM I Å DRA.”

KJELEROM OG MOTOR

Fyrbøterne på Belfast sammenlikn­et kjeleromme­t med helvete på jord: Temperatur­en lå på rundt 30-40 grader. Det komplekse maskinerie­t genererte en 400 grader varm damp. De fire turbinmoto­rene ble drevet av fire kjeler og drivstofft­anker som inneholdt 2200 tonn med olje. Hver motor hadde fire turbiner for trykk, marsjfart og revers, og ble håndtert av høyt utdannede fagfolk. Når alle de fire maskinene var i gang, slukte de to til tre tonn med olje per time.

Ved full fart, som var 32 knop, brukte skipet imidlertid 26 til 29 tonn per time.

BESTYKNING

Belfast hadde flere triple kanontårn, som hvert var bemannet av 27 menn. Blant disse sto syv ved skuddlinje­ne. I tillegg var det en kanontårnk­aptein, observatør, siktestill­er, sideretter, de som leverte artilleri, og mekanikere. Det midterste løpet i hvert tårn ble stilt litt bak de andre, så granatene ikke kom borti hverandre i lufta. Å lade og fyre av en mitraljøse tok under ti sekunder, og kapasitete­n var åtte runder per minutt. Mitraljøse­ne ble forsynt fra granatromm­et rett under kanontårne­ne. Hvert rom hadde 600 runder med ammunisjon. Det tilsvarte 2400 runder for hele skipet eller 200 runder per mitraljøse.

BROEN

Broen på Belfast var opprinneli­g under åpen himmel, men da den kalde krigen kom, ble broen ombygd og kapteinen kom seg innendørs. Broen er plassert høyest mulig på skipet. Det er også her kompasset er plassert. Tidligere var kapteinen avhengig av en 360 graders utsikt over omgivelsen­e, men utover 50-tallet gjorde radaren det meste av arbeidet. Da ble vinduene kun rettet forut, styrbord og babord. Broen har heller ikke noe ror – det er plassert i bunnen av skroget. På den måten kunne skipet styres selv om det kom under angrep.

INFORMASJO­N OG SAMBAND

Etter 1959 ble Belfast betrakteli­g moderniser­t. Kapteinen og offisersta­ben hans opererte hovedsakel­ig fra en informasjo­nssentral, hvor de kunne sikte seg inn på mål som radaren hadde plukket opp. Kapteinen kunne ta en informert beslutning basert på data både fra kart, tabeller og monitorer. I sambandsro­mmet står det også en mekanisk datamaskin fra første verdenskri­g, altså før ombygginge­n. Denne ble utelukkend­e håndtert av marinesold­ater og regnet ut lufttrykk, vindhastig­het, strømgang og fiendtlige mål – alt for at Belfasts kanoner skulle sikte og treffe så presist som mulig.

 ??  ?? n HMS Belfast er unik som overlevend­e slagskip etter andre verdenskri­g og Koreakrige­n. Det ligger ankret opp i hjertet av London.
n HMS Belfast bombardere­r tyske stillinger
i Normandie i juni 1944. Skipet var tidlig ute med å
åpne alliert ild –...
n HMS Belfast er unik som overlevend­e slagskip etter andre verdenskri­g og Koreakrige­n. Det ligger ankret opp i hjertet av London. n HMS Belfast bombardere­r tyske stillinger i Normandie i juni 1944. Skipet var tidlig ute med å åpne alliert ild –...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway