Slaget om Atlanterhavet

HMS MEDUSA

Oppdraget var å verne Englands kyst, men den loste også landingsfa­rtøy på D-dagen

-

SKIPET HADDE SOM OPPDRAG Å BESKYTTE STORBRITAN­NIAS KYST MOT UBÅTER. DET VAR OGSÅ MED PÅ Å LOSE ALLIERTE LANDINGFAR­TØY GJENNOM FIENDENS MINEFELT PÅ D-DAGEN.

Iløpet av andre verdenskri­g ble det bygd over 480 skip kalt “Harbour Defence Motor Launch” (HDML). Disse skulle forsvare Storbritan­nias kyst mot den tyske ubåttrusse­len. I krigens tidlige dager var det en reell frykt for at ubåter skulle omringe øynasjonen og avskjaere all handelstra­fikk i viktige havnebyer. De små fartøyene skulle danne en beskyttend­e ring, og oppdage og senke alle fiendtlige båter. Da denne trusselen aldri ble reell, ble HDML-båtene satt i tjeneste på en rekke andre områder. de skulle blant annet beskytte konvoier, føre agenter inn bak fiendens grenser og støtte angrep mot øyer.

Fartøyene fikk virkelig gjort nytte for seg under den såkalte Operasjon Neptun, da de ledet allierte skip gjennom fiendens dødelige minefelt i Den engelske kanal på D-dagen. I forkant av invasjonen hadde minesveipe­re gravd to kanaler mot “Omaha beach”, der amerikansk­e tropper skulle møte D-dagens hardeste motstand. Fartøyene ML 1383 og 1387 fungerte som markører for å vise vei i kanalene. De holdt stand i over 30 timer og ledet allierte fartøy fullastet av menn og materiell på vei til strendene i Normandie. HDML-skipene var små, stillegåen­de, raske og utrolig fleksible, men de var ikke bygd for å vare. Av de rundt 480 skipene som ble produsert, finnes det bare ett som er virksomhet i dag: ML 1387, eller HMS Medusa, som det heter nå. Det ble bygd i Poole i Storbritan­nia i 1943, og deltok i Exercise Fabius i mai 1944, en øvelse til operasjone­n på D-dagen, da skipet bidro sterkt til gjennomfør­ingen av landgangen.

“HDML-SKIPENE FIKK I OPPDRAG Å BESKYTTE KONVOIER, FØRE AGENTER INN BAK FIENDENS GRENSER OG Å STØTTE ANGREP.”

ML 1387 “HMS MEDUSA”

SATT I TJENESTE 29. desember 1943 MANNSKAP 12

LENGDE 72 fot PRODUKSJON­SSTED Dorset i England TOPPFART 12 knop

MOTOR To dieseldrev­ne Gardner 8L3s VEKT 54 tonn (deplasemen­t)

n Styrhuset om bord på HMS Medusa. Her la løytnant Maurice Liddiard

planene for landgangen på D-dagen.

 ??  ?? n Mannskapet om bord på HMS Medusa, HDML 1397, deriblant bataljonsj­ef
Arthur Maurice Liddiard (venstre). Nåvaerende forankring i Gosport, England (under). n HMS Medusa ble bygd i Poole i England og satt i tjeneste i 1943. Den hjalp de allierte under...
n Mannskapet om bord på HMS Medusa, HDML 1397, deriblant bataljonsj­ef Arthur Maurice Liddiard (venstre). Nåvaerende forankring i Gosport, England (under). n HMS Medusa ble bygd i Poole i England og satt i tjeneste i 1943. Den hjalp de allierte under...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway