Slaget om Atlanterhavet

GRUMMAN F4F MARTLET

Et tøft kampfly som ble uvurderlig i kampene

-

ET ROBUST KAMPFLY SOM HJALP DE ALLIERTE MED Å DOMINERE KRIGEN I ATLANTERHA­VET OG STILLEHAVE­T

Kampflyet Grumman Martlet ble opprinneli­g bestilt av Frankrike i 1940, men produksjon­en i

USA kom for sent i gang til å kunne hjelpe franskmenn­ene da Wehrmacht marsjerte inn i Ardennene. Flyene ble i stedet sendt til Storbritan­nia, og skulle spille en nøkkelroll­e på alle kamparenae­r under andre verdenskri­g, fra Norge til Det fjerne Østen.

1123 Martlet-maskiner fløy i de alliertes tjeneste. De skulle vise seg uvurderlig­e i slaget om Atlanterha­vet, hvor de senket hele 23 ubåter. Hovedoppga­ven deres var å vaere anti-ubåtstøtte i konvoiene i Nordishave­t, som fraktet forsyninge­r til og fra de allierte maktene. Likevel er de nok mest berømt for hvor verdifulle de var for amerikaner­ne i Stillehavs­styrkene.

Kampflyet gikk under navnet “Wildcat” (villkatten) i USA, og bidro blant annet sterkt i kampene ved Wake Island og Midway. Her fikk den ryktet som et tøft og pålitelig kampfly, hvor aksemakten­es kuler prellet av. Det var kanskje ikke like teknisk avansert som sin rival, det japanske Mitsubishi Zero, men med ekstra topphøyde kunne villkatten stupe fra større høyder enn Zero. I 1945 stoppet produksjon­en, og villkaten ble erstattet av nyere fly, som det ikoniske F4U Corsair og F6F Hellcat. Ettermaele­t var likevel sikret: Fienden mistet 69 fly, mens bare ett F4F-fly gikk ned under krigshandl­ingene.

HJUL

Det smale understell­et er opphavet til flyets navn, Martlet. På engelsk betyr “martlet” en fugl med svake bein, og kampflyet var kjent for å ha et svakt understell. Navnet fenget ikke saerlig hos de amerikansk­e styrkene, som foretrakk det mer krigerske “Wildcat”. En av de mest avanserte innretning­ene om bord var ZB, et målsøkings­instrument som gjorde at flyet kunne lokalisere skip innenfor en rekkevidde på 48 kilometer hvis sikten var dårlig.

COCKPIT

Piloten satt midt i flykroppen, bak motoren, og hadde god oversikt over omgivelsen­e. Det var en fordel når man skulle manøvrere i “dog fights” (bikkjeslag­smål). Den eneste ulempen var synsvinkel­en til instrument­panelet, på grunn av cockpitens rette utforming. Landingshj­ulene ble kjørt ut med en håndsveiv, som var den mest gammeldags­e innretning­en på hele flyet. F4F-flyene manglet ofte pansring rundt setene når de kom fra fabrikken, men det ble som regel ordnet før de ble sendt ut i skarpe oppdrag.

WRIGHT R-1820 G205A CYCLONE-MOTOR

F4F hadde en trebladet propell, og en konstant fart gjorde det mulig å beskyte målet før de tunge bombeflyen­e kom inn og gjorde jobben ferdig. Kampflyet hadde en nisylindre­t motor med over 1000 potente hestekreft­er. Denne modellen hadde en Wright R-1820 Cyclonemot­or, men senere modeller, og saerlig de som ble laget i USA, fikk installert en redesignet motor i serien R-1830-76 fra Pratt & Whitney, som ga en ekstra effekt. Motoren var plassert foran piloten, men på en så smart måte at den ikke blokkerte utsikten fremover.

MASKINGEVA­ER

For å kunne skyte ned fiendene i lufta hadde F4Fflyene fire .50 kalibers Browning maskingeva­erer med 400 runder hver. Senere modeller av “Wildcat” fikk seks maskingeva­erer, noe som ikke bare ga mer våpenkraft, men som også gjorde det litt enklere for pilotene, ettersom gevaerene hadde en lei tendens til å låse seg. I ubåtkrigen i Atlanterha­vet beskyttet kampflyet bombeflyet fra ubåtenes luftvernil­d, mens bombeflyet droppet senkeminer og akustiske torpedoer. “Wildcat” hadde begrenset bombekapas­itet – kun to bomber på 45 kilo.

 ??  ??
 ??  ?? n F4F-flyet var tønneforme­t med firkantede vinger og smalt understell. Ekstra drivstofft­ank økte rekkevidde­n betrakteli­g.
“NAVNET MARTLET FENGET IKKE SAERLIG HOS DE AMERIKANSK­E STYRKENE,
SOM FORETRAKK DET MER KRIGERSKE NAVNET WILDCAT. ”
n F4F-flyet var tønneforme­t med firkantede vinger og smalt understell. Ekstra drivstofft­ank økte rekkevidde­n betrakteli­g. “NAVNET MARTLET FENGET IKKE SAERLIG HOS DE AMERIKANSK­E STYRKENE, SOM FORETRAKK DET MER KRIGERSKE NAVNET WILDCAT. ”
 ??  ?? n Instrument­ene i cockpiten er originale
og har ikke blitt forandret på siden flyet kom på museum.
n Instrument­ene i cockpiten er originale og har ikke blitt forandret på siden flyet kom på museum.
 ??  ?? n Hjulene kunne trekkes
inn i hjulbrønne­n når endekkeren var i lufta.
n Hjulene kunne trekkes inn i hjulbrønne­n når endekkeren var i lufta.
 ??  ?? GRUMMAN MARTLET AL246
LENGDE: 8,8 m
VINGESPENN: 11 m REKKEVIDDE: 1239 km
MOTOR: Wright R-1820 G205A Cyclone TOPPFART: 530 km/t TOPPHØYDE: 12 029 m BESETNING: 1
PRIMAERVÅP­EN:
4 x 12,7 mm M2 Browning maskingeva­er SEKUNDAERV­ÅPEN:
2 x 45 kg bomber n...
GRUMMAN MARTLET AL246 LENGDE: 8,8 m VINGESPENN: 11 m REKKEVIDDE: 1239 km MOTOR: Wright R-1820 G205A Cyclone TOPPFART: 530 km/t TOPPHØYDE: 12 029 m BESETNING: 1 PRIMAERVÅP­EN: 4 x 12,7 mm M2 Browning maskingeva­er SEKUNDAERV­ÅPEN: 2 x 45 kg bomber n...
 ??  ?? n Totalt 7885 F4F-fly ble bygd, og var hovedflyet på hangarskip­ene til USA da de gikk
til krig i 1941.
n Totalt 7885 F4F-fly ble bygd, og var hovedflyet på hangarskip­ene til USA da de gikk til krig i 1941.
 ??  ?? “WILDCAT HADDE BEGRENSET BOMBEKAPAS­ITET – KUN TO BOMBER PÅ 45 KILO.” n Et saertrekk ved Martlet F4F-4 var de sammenlegg­bare vingene; praktisk og plassbespa­rende på hangarskip­et.
n På Fleet Air Arm Museum står Martlet AL246 (G-36A) som eneste...
“WILDCAT HADDE BEGRENSET BOMBEKAPAS­ITET – KUN TO BOMBER PÅ 45 KILO.” n Et saertrekk ved Martlet F4F-4 var de sammenlegg­bare vingene; praktisk og plassbespa­rende på hangarskip­et. n På Fleet Air Arm Museum står Martlet AL246 (G-36A) som eneste...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway