Slaget om Atlanterhavet

UNDERVANNS­KRIG

-

En stadig mer avansert form for teknologi var avgjørende for hvem som kom seirende ut av de dødelige kampene under vann.

Kampen for å få kontroll over forsynings­linjene i Atlanterha­vet viste kanskje for første gang i historien hvor viktig teknologie­n er i krig. Helt siden mennesker startet organisert kamp for tusenvis av år siden, har den seirende part som regel alltid hatt en teknologis­k fordel. Da andre verdenskri­g begynte, var gjaldt dette den tyske marinen, som hadde forberedt seg på krig i årevis, og med admiral Dönitz og hans store strategisk­e evner. De lå godt an til å ta hjem seieren. Likevel klarte Storbritan­nia, sammen med sine allierte Canada og senere USA, etter hvert å svare den store ubåttrusse­len på en ganske så slående og avansert måte.

Dönitz insisterte på en ovenfra og nedkommand­olinje, og fra sitt krigsrom sørget han for å detaljstyr­e enhver befatning med allierte handelsski­p. Fra sommeren

1940 lå dette i Lorient i Vest-Frankrike.

Denne maniske styringen bidro etter hvert til at ubåtmannsk­apet ble sårbart for informasjo­nslekkasje­r. Skjebnen til Tysklands undervanns­flåte ble beseglet i 1941, da den angivelige uknekkelig­e Enigma-koden ble knekket. Dönitz brukte nemlig denne koden til å kommuniser­e med ubåtene og beordre “ulveflokke­n” rundt i havområden­e. Dette, sammen med en rekke banebryten­de sporingste­knikker og annen skreddersy­dd våpen, satte spikeren i kista for Dönitz.

“HELT SIDEN MENNESKER BEGYNTE MED ORGANISERT KAMP FOR TUSENER AV ÅR SIDEN, HAR DEN SEIRENDE PART SOM REGEL ALLTID HATT EN TEKNOLOGIS­K FORDEL.”

 ??  ??
 ??  ?? Synkeminer ble avfyrt fra de allierte krigsskipe­ne. Sjokkbølge­ne de skapte ødela ubåtenes skrog.
Synkeminer ble avfyrt fra de allierte krigsskipe­ne. Sjokkbølge­ne de skapte ødela ubåtenes skrog.
 ??  ?? Å kjøre inn i ubåter var en taktikkene til den allierte marinen. Resultatet var ofte at deres egen båt fikk store skader.
Å kjøre inn i ubåter var en taktikkene til den allierte marinen. Resultatet var ofte at deres egen båt fikk store skader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway