Slaget om Atlanterhavet

TORPEDOKRI­SEN

-

Ubåtstyrke­n gikk i kamp i 1939 med et defekt hovedvåpen.

Det var tegn som tydet på at det var problemer med torpedoene allerede ved de første trefningen­e under andre verdenskri­g. Lemp og hans U-30 senket SS Athenia med en torpedo. Den første av to salver fra baugen traff, mens den andre skjøt av gårde, fullstendi­g ute av kurs. Siden de klarte å senke Athenia, var det likevel få som brydde seg om den mislykkede avfyringen. Senere torpedoang­rep viste seg imidlertid å mislykkes gjentatte ganger, ved at torpedoen endret kurs og hadde feil dybde, eller ved at de detonerte for tidlig eller ikke i det hele tatt. Den 30. oktober 1939 traff for eksempel U-56 slagskipet HMS Rodney med tre torpedoer. Hvert treff hørtes godt om bord i den nedsenkede ubåten, men ingen av torpedoene eksplodert­e. Om bord på slagskipet var øverstkomm­anderende for den britiske krigsflåte­n, marinemini­ster Winston Churchill. Den unge ubåtkaptei­nen på U-56, Kapitänleu­tnant Wilhelm Zahn, ble så nedtrykt over fiaskoen at han senere ble forflyttet på land som rekruttren­er.

Kampmorale­n hos Dönitz’ menn var nå så lav at han beordret en full undersøkel­se av ubåtene. Den avdekket to ulike problemer, som ikke hadde blitt oppdaget på grunn av mangelfull testing før krigen. For det første var torpedoens dybde og retning påvirket av oppsamling­en av luft som bygger seg opp i en ubåt som er lenge under vann. Dermed økte lufttrykke­t rundt, og påvirket det fintfølend­e gyroskopet som kontroller­te både retning og dybde. For det andre påvirket jordas magnetfelt – saerlig utenfor NordNorge – de magnetiske detonatore­ne som ikke var ordentlig testet. Enten gikk de ikke av, eller så eksplodert­e de for tidlig. Dette var alternativ­et til den magnetiske lunten, som gikk av kun ved direkte kontakt. “Bladene” som fungerte som detonatore­r var mindre enn torpedoens diameter, og torpedoen kunne derfor lett dumpe borti målet på skrå og skli under skroget.

Kriegsmari­ne lokalisert­e noen av problemene, men noen av dem ble ikke oppdaget før etter flere år. I juni 1940 var problemene delvis løst, i hvert fall tilstrekke­lig til at ubåtene kunne operere effektivt. Ubåtstyrke­n kjempet imidlertid videre med et lunefullt hovedvåpen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway