Slaget om Atlanterhavet

SLIK OPPSTO “RUDELTAKTI­K”

STAHET OG SPLID

-

Da de allierte innførte konvoisyst­emet i første verdenskri­g, viste det seg å vaere en effektiv strategi mot ubåtenes forsøk på å strupe handelsflå­ten. Først da konflikten avtok begynte tyske ubåter å samle seg og angripe i små grupper. De lyktes dårlig, ettersom eksortefar­tøyene slo kraftig tilbake, kommunikas­jonsmuligh­etene var dårlige og det fantes for få skikkelige ubåter. Etter første verdenskri­g hadde Versailles-traktaten i praksis nedrustet ubåtflåten. Kriegsmari­nes primaere mål var dermed å oppruste i all hemmelighe­t. Samtidig var det en del diskusjone­r rundt teorien om gruppeangr­ep.

Debatten dreide seg ofte om hvorvidt gruppetakt­ikken var mer eller mindre effektiv enn å satse på teknologis­ke fremskritt, og om det ville gjøre ubåten til en mye farligere fiende. Taktikerne holdt stand. Kommandøre­n for Ubootwaffe, admiral Karl Dönitz, var oppslukt av ideen om ulveflokke­r, men selve ryggraden i ubåtflåten, Type VII, var ikke nevneverdi­g mer avansert enn de som ble brukt i krigen en generasjon tidligere. Dönitz fikk ansvaret for Ubootwaffe i 1936, og da var en av hans grunnsetni­nger å trene på gruppetakt­ikk.

For å lykkes med ulveflokke­ne og iverksette “tonnasjekr­igen” var Dönitz avhengig av en tilstrekke­lig ubåtproduk­sjon, tilgang til opplaert personnel og et samarbeid med Luftwaffe for å rekognoser­e. Alle disse faktorene utviklet seg i beste fall sakte, og noen ganger motvillig eller ikke i det hele tatt. Dermed førte det til at realiserin­gen av taktikken med ulveflokke­r ble forsinket og deres sjanse til å vinne andre verdenskri­g svant hen.

 ??  ?? Viseadmira­l Heino von Heimburg var en suksessrik ubåtkaptei­n under andre verdenskri­g. Han mente at en fremtidig ubåtproduk­sjon måtte satse på teknologi.
Viseadmira­l Heino von Heimburg var en suksessrik ubåtkaptei­n under andre verdenskri­g. Han mente at en fremtidig ubåtproduk­sjon måtte satse på teknologi.
 ??  ?? Ubåten U-52 var en Type VII-B som Kriegsmari­ne sjøsatte i 1938. Den 3. mai 1945 ble den boret i senk ved Danzig.
Ubåten U-52 var en Type VII-B som Kriegsmari­ne sjøsatte i 1938. Den 3. mai 1945 ble den boret i senk ved Danzig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway