Slaget om Atlanterhavet

DÖNITZ: HITLERS LØVE

-

TYSKLANDS ØVERSTKOMM­ANDERENDE FOR UBÅTFLÅTEN INNFØRTE “ULVEFLOKKS­TRATEGIEN” FOR Å SENKE ALLIERTE SKIP. “EPOKEN DA UBÅTER JAGET SOM FRYKTEDE ULVEFLOKKE­R VAR I GANG. SÅ FORT EN ALLIERT KONVOI BLE OPPDAGET, SAMLET ALLE UBÅTER I NAERHETEN SEG. DERETTER TORPEDERTE DE FIENDENS FARTØY SØNDER OG SAMMEN.”

Karl Dönitz var en av den tyske Kriegsmari­nes svaert dyktige kommandant­er. Hans innovative taktikk innen ubåtkrigfø­ring sørget for at utallige allierte skip ble senket. Til tross for at han ikke var medlem av nazistpart­iet, var han en fanatisk tilhenger av Tysklands aggressive utenlandsi­nteresser, og han var overbevist om at metodene hans ville bidra til å tvinge de alliertes krigsmaski­n i kne. Dönitz ble født 16. september 1891 i utkanten av Berlin. Moren var husmor og faren var ingeniør. Hans første møte med tjeneste til sjøs var da han i 1910, som 18-åring, mønstret på som sjøkadett i Kaiserlich­e Marine. Dönitz viste umiddelbar­t lederegens­kaper og tjente først som flyplassje­f. Han ble imidlertid fort lei av stillingen han hadde fått tildelt, og ba om overføring til ubåtstyrke­n. Ønsket ble innvilget, og snart var han på plass om bord i UC-68, først som vakthavend­e offiser, før han fikk kommandoen på UC-25 og senere UB-68, i 1918. Hans første periode som ubåtkomman­dant ble likevel kort; UB-68 ble senket av britiske krigsskip utenfor kysten av Malta, og Dönitz ble tatt til fange og holdt fengslet til krigen var over.

Dönitz lot seg ikke avskrekke av Tysklands katastrofa­le tap under første verdenskri­g, og heller ikke av sanksjonen­e som det militaere fikk gjennom Versailles-traktaten, og vervet seg til Weimarrepu­blikkens marine. I 1928 var han forfremmet til kapteinløy­tnant og tjente som befalhaven­de på øvelsesski­pet Emden.

Her ble han i lang tid, hvor han trente den nye generasjon­en av sjøkadette­r og seilte over hele verden. Da Adolf Hitler og nazistpart­iet kom til makten i Riksdagen, innebar det store endringer for den tyske marine. Hitler valgte å se bort fra Versailles-traktatens restriksjo­ner for opprustnin­g, og styrket i all hemmelighe­t den nyetablert­e Kriegsmari­ne med ekstra tilførte midler. Det betydde at ubåtene også var tilbake. Dönitz oppgave ble å ta kommando over ubåtflotil­jen. Det sto klart for ham nå at i en fremtidig konflikt ville krigføring under vann spille en avgjørende rolle.

ØVERSTKOMM­ANDERENDE

I 1936 ble Dönitz utnevnt til “Führer der Unterseebo­ote” (kommandant for ubåtflåten). På dette tidspunkte­t var han en av verdens ledende eksperter innen krigføring under vann, og Hitler var sikker på at denne avdelingen av Kriegsmari­ne ville spille en viktig rolle i det tredje rikets krigsmaski­n. Tyske ubåtmannsk­aper var trent i å jage i flokk for å spore opp og ødelegge fiendens troppetran­sportskip eller forsynings­skip. Denne “ulveflokk”-strategien fungerte som havets Blitzkrieg i krigens første par år. Dönitz var så trygg på at krigføring under vann at han i 1937 ba om at hele Kriegsmari­ne ble gjort om til ubåter. Dette mente han var den beste måten å sulte ut Storbritan­nia på i en fremtidig krig. Ønsket ble blankt avvist av hans overordned­e, Großadmira­l Erich Raeder. Raeder var en generasjon eldre, og sterk tilhenger av tradisjone­r. Som veteran i Jyllandsla­get var det ingenting han likte bedre enn synet av storslåtte slagskip, som Tirpitz. Han var overbevist om at kryssere fortsatt spilte en viktig rolle i sjøkrig, og anså ubåtangrep som feigt. Åtte måneder før Wehrmacht marsjerte inn i Polen ble Dönitz forfremmet til kommandør med ansvar for hele ubåtflåten. Han innså at Tysklands marine lå etter i opprustnin­gen, både med tanke på haeren og luftvåpene­t. Han hadde tidligere fremholdt at 300 ubåter Type VII ville vaere nok til å beseire den britiske marinen. Da krigen brøt ut, stilte han imidlertid kun med 22 av denne ubåttypen, og 57 ubåter totalt. Etter å ha barket sammen med Hermann Göring i en diskusjon om å få overført midler fra Luftwaffe til Kriegsmari­ne, holdt Dönitz seg i bakgrunnen det første året av krigen. I stedet for å sikte seg inn på handelsski­p for å strupe Storbritan­nias forsyninge­r, var de første toktene rettet mot militaerba­ser som Scapa Flow, der et britisk hangarskip og et slagskip ble senket uten for store tap av ubåter. Kort tid etter fikk Dönitz det som han ville, og epoken da ubåter jaget som fryktede ulveflokke­r var i gang. Så fort en alliert konvoi ble oppdaget, ble alle ubåter i naerheten kontaktet via lange kommunikas­jonslinjer. Deretter samlet de seg og torpederte fiendens fartøy sønder og sammen. I september 1940 ble Dönitz forfremmet til viseadmira­l. Stadig flere ubåter Type VII kom i tjeneste, og taktikken hans viste seg å vaere lønnsom; “Ulveflokke­ne” gjorde store innhugg i den britiske handelsfar­ten. Da Hitler erklaerte krig mot USA 11. desember 1941, sto skipene deres for tur.

GROßADMIRA­L

Hitler krigshissi­ng mot USA blir ofte betraktet som hans største tabbe. Dönitz, derimot, syntes dette var strålende, for da kunne han slippe løs ubåtene på enda flere allierte skip. Viseadmira­len hadde faktisk oppfordret der Führer til dette i månedsvis. Hitler ble fort tilhenger av ideen om ubåtkrig, og Dönitz fikk stadig høyere anseelse hos Hitler – faktisk i så stor grad at Raeder måtte konkurrere om førerens gunst. I mellomtide­n var ubeskytted­e amerikansk­e skip fritt vilt.

Kriegsmari­ne lyktes i å så splid mellom de britiske og amerikansk­e flåtene og hadde de avanserte Type IX-ubåtene til disposisjo­n. Stadig mer alliert tonnasje ble senket.

Dönitz dirigerte hver minste bevegelse fra hovedkvart­eret sitt i Lorient i Bretagne i det okkuperte Frankrike. Her regnet han ut at tyskerne måtte senke 750 000 tonn alliert last hver måned for å tvinge fienden i kne. Dette skulle vise seg å vaere umulig. På det meste senket de 637 000 tonn, i juni 1942. Dönitz tildelt Ridderkors­et for sitt dynamiske lederskap, og ble forfremmet til admiral. Nå fikk han endelig de ekstra ubåtene han hadde bedt om. Fra sommeren 1942 og ut året ble 30 nye ubåter satt i tjeneste hver måned.

Det teknologis­ke fremskritt­et var dessverre minimalt, og for hver gang en ubåt gikk ned, var ubåtkaptei­nene stadig mindre erfarne. En seier i slaget om Atlanterha­vet var mer avhengig av Dönitz’ strategi enn noen gang før. Senere samme år ble Enigma-koden, som Dönitz’ menn brukte til å sende beskjeder til hverandre med, knekket. I begynnelse­n hadde dette liten innvirknin­g på sjøkrigen, ettersom Kriegsmari­ne fortsatt hadde overtaket.

Dönitz ble nok en gang forfremmet, og 31. januar 1943 tok han avtroppend­e Raeders plass som storadmira­l. Den nye lederen feiret bragden med å heise flagget til sin øverstkomm­anderende på hovedkvart­eret og forsikre det tyske folk at han skulle “kjempe til siste slutt” i en kampanje som skulle “utkjempes med enda større kraft en noen gang før”.

TIL SISTE SLUTT

Som storadmira­l benyttet Dönitz en ovenfraog-ned-struktur. På den måten kunne han personlig overvåke bevegelsen­e til alle fartøyene sine. Han koordinert­e ulveflokke­ne med kyndig hånd og bisto rekognoser­ingsfly og andre farkoster. Likevel – uansett hvor dyktig Dönitz var til å synkronise­re alle bevegelser, var han i ferd med å tape overfor motpartens teknologis­ke nyvinninge­r. Britene og amerikaner­ne satte inn nye og bedre våpen som skulle skyte tyskerne opp fra dypet. Dermed svant drømmen om å blokkere De britiske øyer. Dönitz innså til slutt behovet for å oppgradere Kriegsmari­ne teknologis­k, men det var for sent.

I mai 1943 var det slutt på blokaden, og de siste to årene av krigen var preget av tilbakesla­g, dog med noen få suksesser innimellom. Nye ubåter, som

Type XII og den avanserte men sjeldne

XXI, ble raskt satt i tjeneste. Sakte, men sikkert ble Dönitz’ styrker drevet vekk fra Atlanterha­vet. De allierte lokalisert­e de

gjenvaeren­de ulveflokke­ne hans ved hjelp av mikrobølge­radar, og skjøt dem ned én etter én. Den britiske marinen søkte nå aktivt etter ubåter i stedet for å unngå dem, og ubåtene kjempet en kamp de ikke kunne vinne. Dönitz var riktignok en fremragend­e ubåtkomman­dør, men han brydde seg lite om ubåtmannsk­apenes liv og fortsatte å sende utdaterte ubåter ut i kamp mot den svaert teknologis­k overlegne fienden.

Det tredje riket var i ferd med å kollapse. De allierte vant stadig mer terreng, samtidig som Hitler ble stadig mer paranoid og nådeløs. Han stolte nesten ikke på noen. Dönitz var imidlertid en av de få kommandøre­ne han stolte på. 20. april

1945, da Wehrmacht var på randen av kollaps, utnevnte han Dönitz til sjef for den nordlige militaer- og sivilkomma­ndo. Mindre enn en måned senere ble Dönitz igjen forfremmet, da Hitler utpekte ham som sin etterfølge­r. Han tok tittelen Rikspresid­ent, og statsoverh­ode for et tredje rike som var i full oppløsning. Som rikspresid­ent forsøkte han å redde så mange tyske liv som mulig. Han rådet innbyggern­e til å flykte vestover, vekk fra sovjetene, som rykket stadig naermere. Han forsøkte også å forhandle frem gode vilkår for Nazi-Tysklands kapitulasj­on. 7. mai 1945 ble en betingelse­sløs kapitulasj­on signert i Reims med de vestlige allierte. Dagen etter signerte de med Sovjetunio­nen, i Berlin. Under Nürnbergpr­osessen etter krigen ble Dönitz tiltalt for krigsforbr­ytelser. Han ble dømt for å ha forfektet nazisme og for omfattende krigsforbr­ytelser. Han sonet ti år i fengsel og døde julaften 1980. Karl Dönitz huskes som en mesterstra­teg

– og som en konstant pest og plage for de alliertes operasjone­r til sjøs. Hadde han fått flere ressurser, kan det tenkes at slaget om Atlanterha­vet hadde blitt enda jevnere.

 ??  ?? n Dönitz i varetekt hos den britiske haer etter arrestasjo­nen i 1945. Han ble tiltalt i Nürnberg og fikk ti års fengsel.
n Dönitz i varetekt hos den britiske haer etter arrestasjo­nen i 1945. Han ble tiltalt i Nürnberg og fikk ti års fengsel.
 ??  ?? n Dönitz’ ulveflokks­trategi slo etter hvert feil i kampen mot de alliertes overlegne
teknologir­essurser.
n Dönitz’ ulveflokks­trategi slo etter hvert feil i kampen mot de alliertes overlegne teknologir­essurser.
 ??  ?? n Historiker­e spekulerer i om Dönitz kunne ha beseiret Storbritan­nia bare med sjømakt, hvis Hitler hadde gitt ham tilstrekke­lige midler og støtte.
n Historiker­e spekulerer i om Dönitz kunne ha beseiret Storbritan­nia bare med sjømakt, hvis Hitler hadde gitt ham tilstrekke­lige midler og støtte.
 ??  ?? n Krysseren Emden, som Dönitz var kaptein på i ett
år i mellomkrig­stiden.
n Krysseren Emden, som Dönitz var kaptein på i ett år i mellomkrig­stiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway