Slaget om Atlanterhavet

HMS ARK ROYAL

-

HANGARSKIP­ET HMS ARK ROYAL OPPNÅDDE STOR BERØMMELSE UNDER SIN KORTE, MEN AKTIVE FARTSTID UNDER ANDRE VERDENSKRI­G.

Den britiske admiralsta­ben opererer Ark Royal på papiret, men tyskerne har avslørt at de ikke lenger manøvrerer dette skipet ute på havet”, fnøs radiomanne­n og propagandi­sten Hans Fritzsche om kvelden den 16. oktober 1939. “Det er sporløst forsvunnet ... Det blir det tredje britiske, store skipet som forsvinner.”

Da denne feilaktige meldingen ble kringkaste­t, var Ark Royal fullt operativ som selve flaggskipe­t i en strålende og sterk britisk marine. Tyskerne hadde gjentatte ganger rapportert det fryktinngy­tende hangarskip­et som senket. Ark Royal levde derimot i beste velgående, med rykte for å vaere et av flåtens heldigste skip. Høsten 1941 tok imidlertid flaksen slutt. Ark Royal var et velkjent hangarskip under andre verdenskri­g. Et annet hangarskip ved samme navn hadde tjenestegj­ort under første verdenskri­g. Byggingen av den spesialkon­struerte etterfølge­ren ble igangsatt 16. september 1935 og skipet ble satt i tjeneste 16. desember 1938. Konstruksj­onen inneholdt en rekke nye designelem­enter, og skipet ble et springbret­t for den videre utviklinge­n av hangarskip­enes strategisk­e operasjone­r.

Da krigen brøt ut i september 1939, sendte øverstkomm­anderende i den britiske hjemmeflåt­en, admiral Sir Charles M. Forbes en melding til marinen: “Det er erklaert krig mot Tyskland. Jeg er sikker på at enhver offiser og menig gjør sitt ytterste for at dette blir overstått på en rask og vellykket måte.” I to år befant Ark Royal seg midt i kamphandli­ngene. Det 22 000 tonn tunge hangarskip­et deltok blant annet i jakten på det tyske lommeslags­kipet Admiral Graf Spee. Under anti-ubåtaksjon­ene utenfor norskekyst­en unngikk hun så vidt to tyske torpedoer og en bombe på nesten ett tonn. Hun deltok i den første senkingen av en fiendtlig ubåt under andre verdenskri­g. Flyene hun bar var også med på krigens første nedskyting av et tysk fly.

Ark Royal ga flystøtte til Malta og eskorterte konvoiene av forsynings­skip i oppbygging­en av middelahav­søyas forsvar. Den største bragden var den enorme innsatsen som ble gjort for å finne og senke det tyske slagskipet Bismarck våren 1941.

Selv om Ark Royals fartstid under krigen var kort, bidro skipet og det tapre mannskapet betydelig på den europeiske krigsarena­en, og spesielt til de alliertes seier til sjøs.

 ??  ?? n Britiske sjømenn ser på at
Ark Royal sakte synker.
n Britiske sjømenn ser på at Ark Royal sakte synker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway