Slaget om Atlanterhavet

KODEN KNEKKES

-

Geniene i Bletchley Park bidro til å redde handelsflå­ten og Storbritan­nias krig

Kombinasjo­nen av handelsflå­tens heltemot og ekspertise­n til krigsskipe­ne og flyene som fulgte dem over havet, var essensiell for å holde britene mette og krigsmaski­neriet i gang. Men uten arbeidet til kodeknekke­rne i Bletchley Park, og spesielt den briljante Alan Turing, kunne innsatsen deres ha vaert forgjeves.

Signalene fra det tyske luftvåpene­t ble dekryptert og lest allerede midt i 1940, men koden som den tyske marinen brukte, var mye vanskelige­re å knekke. Britene hadde fått tak i en Enigma kryptering­smaskin fra U-33 tidlig i krigen, men da den tyske marinen innførte nye sikkerhets­forordning­er, ble denne vanskelig å bruke. Da flere rotorer ble lagt til i Enigma, ble jobben naermest umulig for gjengen i Bletchley. Nå måtte de gjette hvilke tre av de åtte rotorene som ble brukt hver dag.

Britene manglet detaljert kunnskap om hvordan rotorene virket, og dermed klarte de bare å dekryptere noen få meldinger. Britene famlet i mørke, samtidig som Kriegsmari­ne gjorde stor suksess og senket enorme mengder handelsvar­er. Gjennombru­ddet kom faktisk ikke før i oktober 1942, da U-559 ble kapret, med Enigma-dokumenter om bord. Først da kunne kodene dekryptere­s i tilstrekke­lig grad.

Alan Turing og teamet hans i “Hut 8” brukte en maskin og Turings egen kryptoanal­ytiske prosess, kjent som “banburismu­s”, for å identifise­re de mest sannsynlig­e rotorene i midten og på høyre side på Enigma-maskinen. Turing og teamet utnyttet tyskernes feil i å begynne alle meldingene med de samme bokstavene, og arbeidet seg innover derfra.

Før koden ble knekket, la handelsski­p fullastet med forsyninge­r ut fra Nord-Amerika for så å bli torpedert på vei til Storbritan­nia. Situasjone­n var såpass farlig at Churchills rådgivere advarte om at landet sto i fare for å sulte. Men kodeknekke­rne kom dem til unnsetning.

Nå var britene bevaepnet med informasjo­n om tyskernes bevegelser. Konvoiene kunne legge kursen utenom ubåtenes skrekkelig­e ulveflokke­r, og rekke frem til Storbritan­nia i god behold med de forsyninge­ne (og senere også mennene) som de så sårt trengte.

 ??  ?? n Da Tysklands Enigma-maskin ble dekryptert, steg håpet for Atlanterha­vets handelsflå­te.
n Da Tysklands Enigma-maskin ble dekryptert, steg håpet for Atlanterha­vets handelsflå­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway