Slaget om Atlanterhavet

SCHNORCHEL

Det enkle ventilasjo­nssystemet som admiral Dönitz håpet ville gjøre ubåtene usynlige litt lenger.

-

I motsetning til dagens ubåter, var disse ubåtene ikke lagd for å oppholde seg lang tid under vann. De ble heller sett på som torpedobåt­er med dykking under vann som forsvarsme­tode. Når de var nedsenket, var ubåtene avhengig av batterikra­ft for å komme seg fremover. Batteriene trengte jevnlig opplading. Dette var dieselmoto­renes jobb. De fungerte som en dynamo, og det kunne bare skje når ubåten befant seg over vann. Dette satte helt klart begrensnin­ger for hvor lenge en ubåt kunne oppholde seg under vann.

Da tyskerne invaderte Nederland i 1940, oppdaget de at den nederlands­ke marinen hadde eksperimen­tert med noe som het “Schnorchel”. Det var et enkelt ventilasjo­nssystem, en slags snorkel som gjorde at ubåten kunne ligge på periskopni­vå uten dieselkraf­t i naermest uendelig tid. Dermed ble de vanskelige­re å oppdage fra lufta. I begynnelse­n brydde tyskerne seg lite om denne oppfinnels­en, men etter som stadig flere ubåter ble ofre for luftangrep, ble innretning­en revurdert. I løpet av 1944 ble rundt halvparten av Dönitz’ flåte utstyrt med Schnorchel, i et forsøk på å snu lykken. Til slutt skulle det vise seg at innretning­en var svaert ineffektiv – den sakket ned farten under vann betrakteli­g og hvis ubåten gjorde mer enn seks knop, brakk ventilasjo­nsrøret tvert av.

 ??  ?? n HMS Courageous var ett av de første skipene som ble oppdaget av det nye luftbårne radarsyste­met under en øvelse i 1937. Hun ble senket av en ubåt to uker etter krigens utbrudd.
n HMS Courageous var ett av de første skipene som ble oppdaget av det nye luftbårne radarsyste­met under en øvelse i 1937. Hun ble senket av en ubåt to uker etter krigens utbrudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway