Slaget om Atlanterhavet

10 KRITISKE KAMPER SOM AVGJORDE SLAGET

-

DET VAR IKKE ETT ENKELT SLAG, MEN SNARERE EN SERIE AV KRITISKE TREFNINGER SOM AVGJORDE SLAGET OM ATLANTERHA­VET.

Når man tenker på andre verdenskri­g og de harde kampene som foregikk, er det ofte bilder av de mest kjente hendelsene, som slagene om Storbritan­nia og Stalingrad, og de avsluttend­e og blodige kampene i Berlin som dukker opp i bevissthet­en. Likevel er slaget om Atlanterha­vet sannsynlig­vis et av de viktigste slagene i hele krigen.

De stridende maktene kjempet innbitt om herredømme­t over dette viktige området, fra krigens første til siste dag. Aksemakten­e, med den tyske Kriegsmari­ne i spissen, visste at en seier til sjøs ville kutte Storbritan­nias livsviktig­e forsynings­linje, og strupe landet. Derfor la de opp til en hemningslø­s ubåtkrig, slik de hadde gjort i første verdenskri­g. De gikk nådeløst til verks, og både allierte krigsskip og handelsski­pskonvoier led fryktelige tap. På den andre siden visste de allierte at hvis de skulle ha noe som helst håp om å overvinne Nazi-Tyskland var de var nødt til å holde linjene åpne og Storbritan­nias krigsmaski­neri i igang. Alt avhang av at handelskon­voiene nådde frem dit de skulle, om det nå var Storbritan­nia, Sovjetunio­nen eller andre steder der de allierte kjempet. Det var handelskon­voienes last med olje, mat, våpen og menn som holdt krigen i gang. Uten dem ville Tyskland ha fortsatt å rykke frem og Storbritan­nia måtte ha overgitt seg.

Begge sider visste at det var krigens utfall som sto på spill, og frontene var harde. Slaget om Atlanterha­vet bølget frem og tilbake gjennom flere avgjørende trefninger. Begge sider grep overtaket så fort det var en mulighet, men mistet det like fort når motstander­en slo tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway