Slaget om Atlanterhavet

8. SLAGET VED NORDKAPP

-

DATO: 26. DESEMBER 1943

STED: UTENFOR NORDKAPP

INVOLVERTE ENHETER: HMS BELFAST, NORFOLK, SHEFFIELD OG DUKE OF YORK, KRYSSEREN JAMAICA, FIRE DESTROYERE, SCHARNHORS­T UTFALL: DET TYSKE SLAGSKIPET SCHARNHORS­T BLE SENKET OG 1900 MENN OMKOM

Som en skjebnens ironi var Hitlers fordømmels­e av overflatef­låten en direkte årsak til at enda ett av skipene hans ble senket.

Første juledag 1943 la slagskipet Scharnhors­t ut fra Norge med mål om å senke Murmansk-konvoiene i Nordishave­t. Det skulle overbevise deres øverste leder om at overflatef­låten slett ikke var en bortkastet avdeling. Som i så mange andre tilfeller i slaget om Atlanterha­vet, kom heller ikke dette angrepet som noen overraskel­se på de allierte. Faktisk lå den britiske marinen og ventet på Scharnhors­t – de hadde til og med sendt ut to konvoier som lokkemat. Dechiffrer­ingen av den tyske marinens koder skulle vise seg å bli en kolossal fordel.

Med “Force One” (HMS Belfast, Norfolk og Sheffield) og “Force Two” (HMS Duke of York og krysseren Jamaica, pluss fire destroyere) skulle alt ligge til rette for at den britiske marinen kunne senke “heldige” Scharnhors­t, som tyskerne yndet å kalle den.

Scharnhors­t ble fullstendi­g tatt på sengen da HMS Norfolk sprengte radaren deres i stykker, kun en time unna Murmansk-konvoiene. Det tyske skipet besvarte ilden og klarte å skade sin angriper, før den i all hast vendte tilbake til norskekyst­en i et forsøk på å slippe unna. Den kvittet seg med eskortefar­tøyene for å kunne oppretthol­de farten. Det var et tappert forsøk, men likevel forgjeves. Ytterliger­e fire britiske skip meldte seg på, og til tross for at HMS Saumarez fikk skader, sørget elleve velplasser­te torpedoer for at Scharnhors­t endte på havets bunn.

 ??  ?? “SCHARNHORS­T BLE FULLSTENDI­G TATT PÅ SENGEN DA HMS NORFOLK SPRENGTE RADAREN DERES I STYKKER.”
n De få overlevend­e fra Scharnhors­t blir ført i land på Scapa Flow med bind for
øynene.
“SCHARNHORS­T BLE FULLSTENDI­G TATT PÅ SENGEN DA HMS NORFOLK SPRENGTE RADAREN DERES I STYKKER.” n De få overlevend­e fra Scharnhors­t blir ført i land på Scapa Flow med bind for øynene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway