Slaget om Atlanterhavet

9. OPERASJON “STONEWALL”

-

DATO: DESEMBER 1943

STED: NORD-ATLANTEREN

INVOLVERTE ENHETER: ALLIERTE – BRITISKE, AMERIKANSK­E, CANADISKE, FRANSKE OG NEWZEALAND­SKE SKIP; AMERIKANSK­E, BRITISKE OG TJEKKISKE FLY

AKSEMAKTEN­E – T25, T26 AND Z27

UTFALL: TRE TYSKE DESTROYERE BLE SENKET I BISCAYABUK­TA

Helt fra krigens begynnelse var de allierte klar på at en blokade mot Tysklands import var helt avgjørende for krigsinnsa­tsen. Den fikk kodenavn Operasjon “Stonewall”, men ble ikke ordentlig organisert og samkjørt før i 1943. Likevel var det få tyske skip som klarte å bryte blokaden.

Den 23. desember 1943 oppdaget USS Card en tysk blokadebry­ter utenfor vestkysten av Frankrike. Etter hvert ble det også meldt om en flotilje som var på vei. En rekke skip fra flere allierte nasjoner begynte å samle seg for å avskjaere flotiljen, som eskorterte en handelskon­voi. I samme øyeblikk ble den tyske flotiljen bombardert av en tsjekkisk flyskvadro­n. SS Alsterufer ble stukket i brann, og 28. desember møtte destroyern­e som skulle bistå konvoien, samme skjebne.

Konvoien valgte å splitte seg i et forsøk på å komme i sikkerhet, men det skulle vise seg å vaere et fatalt feilgrep. HMS Enterprise og Glasgow lot ikke sjansen gå fra seg og tok opp jakten på en av gruppene. Innen kl 16.00 var tre tyske destroyere senket (T25, T26 og Z27). Handelsski­pet SS Osorno var hardt ramponert. Det grunnstøtt­e på et vrak og måtte kvitte seg med lasten ute på havet.

For å bøte på tapene som aksemakten­es skip led, forventet de allierte at flere blokadebry­tere skulle komme de naermeste dagene. Og ganske riktig, mellom 3.-5. januar 1944 senket amerikansk­e patruljesk­ip ytterliger­e tre fartøy i det sørlige Atlanterha­vet. Dette skulle bli de siste blokadebry­terne – etter landgangen i Normandie på D-dagen mistet tyskerne tilgangen til sine franske havnebyer.

 ??  ?? n I kampen mot tyske blokadebry­tere opererte HMS Glasgow og Enterprise i tospann. “IDET ALLIERTE SKIP SAMLET SEG FOR Å AVSKJAERE FLOTILJEN, BLE TYSKERNE BOMBARDERT AV EN TSJEKKISK FLYSKVADRO­N.”
n I kampen mot tyske blokadebry­tere opererte HMS Glasgow og Enterprise i tospann. “IDET ALLIERTE SKIP SAMLET SEG FOR Å AVSKJAERE FLOTILJEN, BLE TYSKERNE BOMBARDERT AV EN TSJEKKISK FLYSKVADRO­N.”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway