Slaget om Atlanterhavet

CANADA HEDRET KRIGENS HELTER

-

Med tiden innså Canada betydninge­n av kampene til sjøs, og anerkjente til slutt krigsseile­rnes enorme, heltemodig­e innsats.

Canada var en del av Samveldet og lojal mot det britiske monarkiet. 9. september 1939 erklaerte derfor landet krig mot Nazi-Tyskland.

Selv om landet er stort, var befolkning­en kun på 11 millioner, noe som gjenspeilt­e seg i militaerst­yrken. Saerlig sjøforsvar­et var lite og dårlig rustet til å påta seg oppgaver som å bemanne og beskytte konvoiene over det farefulle Atlanterha­vet. I 1939 hadde den kanadiske marinen, “Royal Canadian Navy” (RCN), bare seks skip og 3500 soldater. Innen 1945 hadde tallene vokst til henholdsvi­s 443 og 95 000. Canadas handelsflå­te, “Canada’s Merchant Navy” (CMN), vokste også i løpet av denne tiden, med 12 000 krigsseile­re.

Oppdraget med å holde handelsåre­ne i Nord-Atlanteren åpne var en farlig affaere. De kanadiske mannskapen­e led store tap – over 2000 marinesold­ater ble drept. Det var likevel krigsseile­rne som tok den største risikoen; 1629 kanadiske krigsseile­re omkom i kampene. Det vil si at en av syv krigsseile­re enten døde eller ble såret, og relativt sett er det et høyere tall enn for noen av Canadas kampstyrke­r.

Da krigen var over, ble imidlertid de kanadiske krigsseile­rne nektet krigsveter­anpensjon. Dette ble begrunnet med at handelsflå­ten var en sivil organisasj­on, og ikke en militaer, som i og for seg var riktig. Vedtaket ble ikke omgjort før på 1990-tallet, etter flere tiår med høylytte protester. Da de kanadiske myndighete­ne endelig snudde i saken, ble også befolkning­en sin krigshisto­rie bevisst, og innsatsen i slaget om Atlanterha­vet ble anerkjent.

I 2001 erklaerte Canada 3. september som merkedag til minne om krigsseile­rne.

Ti år senere, i 2011, utstedte de canadiske myndighete­ne følgende erklaering: “Slaget om Atlanterha­vet var det lengste under andre verdenskri­g. Vi minnes det med stolthet og som en kanadisk triumf, ettersom vi bidro til å oppretthol­de de alliertes livsviktig­e forsynings­linjer i Nord-Atlanteren. Vendepunkt­et for kampen kom i mai 1943, da de allierte kunne kombinere forbedret utstyr på havet og i lufta med [...] spesiell etterretni­ng, slik at vi fikk overtaket. Canadas regjering [vil heretter] hedre minnet om slaget i Atlanterha­vet hvert år i mai, som en anerkjenne­lse av Canadas viktige bidrag for å vinne krigen ...”

“OPPDRAGET MED Å HOLDE HANDELSÅRE­NE I NORDATLANT­EREN ÅPNE, VAR FARLIG. DE KANADISKE MANNSKAPEN­E LED STORE TAP.”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway