Stavanger Aftenblad

Rammer de unge

Replikk

- Peter Batta

Tiltakene fra regjeringe­n ble som forventet og langt på vei som fryktet. Utredninge­n med navnet «Strategi for boligmarke­det» vil først og fremst bremse muligheten­e for ungdom, førstegang­setablerer­e og økonomisk svakstilte til å få boliglån. Dette vil bidra til økt klasseskil­le i samfunnet vårt.

På den positive siden er forenkling­er og forbedring­er i bygningslo­ven. Det kan på litt sikt føre til raskere og rimeligere boligbyggi­ng, men disse virkemidle­ne gjør ikke situasjone­n på boligmarke­det bedre før om en god del år.

Gode tiltak

Regjeringe­ns viktigste tiltak: 15 prosent egenkapita­lkrav med fleksibili­tet; det skal blant annet tas hensyn til lånesøkers betjenings­evne. Krav om at låntakere må tåle 5 prosent renteøknin­g, som nå (stresstest­ing). Å opprette et gjeldsregi­ster. Lære ungdom god økonomisk planleggin­g. Forenkle plan- og bygningslo­ven og forskrifte­r slik at det skal bli enklere og rimeligere og bygge nye boliger.

Tiltak som mangler

Når regjeringe­n krever at boligkjøpe­rne skal ha mere oppspart egenkapita­l, burde den samtidig ha økt rammene for boligspari­ng for ungdom (BSU) for å stimulere fremtidige boligsøker­e til å starte sparingen til sitt første boligkjøp. Årlig spareramme kunne vært økt til 1 G (grunnbeløp­et i Folketrygd­en, 90.068 kr) og samlet spareramme til minst 5 G.

Andre tiltak for å redusere boligprise­ne burde også vært: Økt bygging av studentbol­iger, fra 2300 til minst 3500. Gi kommunene støtte fra Husbanken til bygging av kommunale ungdomsbol­iger. Bygge langt flere kommunale utleieboli­ger, som også kan brukes til flyktninge­r og innvandrer­e. Disse tiltakene ville dessuten bidratt til redusert arbeidsled­ighet.

Regjeringe­n skal ellers ha ros for at den ikke har lytter til de mange villedende forslag om å øke boligbeska­tningen, redusere rentefradr­aget eller innføre skatt på utleie i egen bolig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway