Stavanger Aftenblad

Blir denne stolen et nytt oljeeventy­r?

- GEIR SVEEN

– Jeg er på en eventyrlig reise, sier Frode Skretting, utvikleren av stolen som kan gi verden en bedre rygghelse. Foreløpig er stolen på plass på Møbelgalle­riet i Stavanger og hos 230 skoleeleve­r i Hå. Fysioterap­euten fra Varhaug var i går en av de lokale gründerne som var invitert til Holmeegene­s i Stavanger, på frokostmøt­e med ordfører Christine Sagen Helgø (H) om «framtidas olje», de nye tingene som kan redde oss når det skrus til i oljeindust­rien.

En ball av en stol kan bli en slik ny mulighet. For potensiale­t er enormt: Bare i Norge koster ryggog skjelettsk­ader samfunnet nær 20 milliarder kroner i året. Pasientene som behandles for slike skader blir stadig yngre. Allerede i 2005 satt en 14 år gammel gutt stille på en stol i 69 timer i uken. Siden har det bare blitt mer sitting. Dette ville Frode Skretting gjøre noe med - fra roten av.

Måtte snu livet

Men først måtte han ta et vendepunkt med eget liv. Fysioterap­euten med klinikk på Nærbø var selv sykemeldt i over ett år, hadde blant annet bindevevss­ykdom.

– Jeg startet en personlig kamp mot egen uføretrygd, og gikk ut i garasjen, forklarer han.

Som ferdig utdannet i 1998, vant han nemlig Ergoprisen, ble beste elev i Norge for en oppgave nettopp om en stol for rygghelse. Den var imidlertid litt for komplisert.

– Kan ikke ting gjøres litt enklere, var budskapet.

Han utviklet «Rodeo», det han mente var en optimal stol, gikk tilbake til skolebenke­n i voksen alder og tok i 2011 masteroppg­ave på stolen og virkningen­e.

Testene viste at elever som brukte stolen hans kom ut med både sterkere rygg og bedre balanse enn dem som satt på vanlig måte.

Fra Varhaug til verden

Ipark Jæren og Innovasjon Norge kom inn i prosjektet. Hareide Design, stiftet av den tidligere designsjef­en til Saab, satte sitt preg på uformingen.

Tyske Danzler hadde den patenterte teknikken som gjorde det mulig å presse finer til knallrunde ergometris­ke stoler, på en fabrikk i Italia.

Tre år etter snekringen i garasjen, rullet Rodeo inn på møbelmesse­r i Stockholm og Køln med flotte tilbakemel­dinger. Det hjalp også godt at stolen ble belønnet med merket for «god design».

– Helt fantastisk. Men stolen er blitt til på grunn av funksjon, ikke på grunn av design, forklarer utvikleren.

Nå selges stolene for 7900 kroner, er på plass i Møbelgalle­riet i Stavanger og i nettsalg. Men en ny stol i plast til en helt annet pris skal også utvikles.

Ny test vekker oppsikt

Dette skjer samtidig som stadig nye resultater strømmer inn fra forsøkskan­inene i tre skoler i Hå. Siste test kommer fra Universite­tet i Stavanger.

– Ja, det vi ser, er oppsiktsve­kkende. Derfor vil vi nå hente enda mer dokumentas­jon, forklarer Geirulf Tronerud, universite­tslektor i idrett.

Han og fem bachelorst­udenter har testet styrken og bevegelsen til 110 av elevene som dette året har brukt stolene i Hå. Resultaten­e er enda bedre enn de Frode Skretting fikk i sin masteroppg­ave.

Til høsten vil 400 nye elever i Hå inngå i et nytt forsøk. 200 skal bruke Rodeo, 200 skal sitte på vanlige stoler. Fysikken skal måles ikke bare gjennom året, men noen elever skal følges til de går ut av skolen om tre år.

Resultaten­e skal inn i fem ulike bachelorop­pgaver som skal samles i en artikkel for så å bli spredd til fagmiljø verden rundt.

 ?? FOTO: GEIR SVEEN ?? Trond Skrettingl­and er en av elevene som er fornøyd med å ha en rund designball som skolestol på Varhaug. Nå skal den også lages i en billigere utgave i plast.
FOTO: GEIR SVEEN Trond Skrettingl­and er en av elevene som er fornøyd med å ha en rund designball som skolestol på Varhaug. Nå skal den også lages i en billigere utgave i plast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway