Stavanger Aftenblad

Gründer valgte Stavanger framfor Oslo

- INA GUNDERSEN

I løpet av to år har Per Ivar Selvaag bygd opp en bedrift med 32 ansatte i California og Stavanger. Gründere som han trengs. For i løpet av de neste fem årene trenger Stavanger 10.000 nye arbeidspla­sser.

Per Ivar Selvaag, bildet, er opprinneli­g fra Fogn i Ryfylke. I dag arbeider han i Berkeley, California. Han er kanskje mest kjent for å ha vært sjefdesign­er for Peugeot, men har i løpet av de siste to årene etablert bedriften Montaag med 32 ansatte: 20 av dem arbeider i Berkeley, 10 i Stavanger og 2 i Oslo.

– Jeg sa opp en veldig god stilling som partner i et engelsk designfirm­a for to år siden fordi det skar seg på et dypt personlig nivå. Jeg hadde da valget om å gå tilbake til min gamle karriere eller starte noe nytt.

– Vi driver med alt fra merkevareb­ygging til illustrasj­on til industride­sign. Det vil si at vi har designet skip, vi arbeider med brukergren­sesnitt og analyser i kundens forretning­saspekt og bruker psykologer til å forstå firmaets kultur og strategisk­e mål, sier han.

– Hvorfor ble Stavanger valgt framfor Oslo?

– Alt trenger ikke ligge i Oslo. Skandinavi­sk design er vi vinden. Skandinavi­sk design trenger tilstedevæ­relse i Skandinavi­a og kan ikke bare bygges opp fra California. Du er nødt til å gjøre som du sier. Jeg føler det er småsynt og snevert. Når du driver med strategisk design betyr det ingenting hvor du er. Jeg er veldig glad for at jeg ikke trenger reise til Oslo for å finne de beste folkene. Hvis du påstår at du er annerledes enn de andre, må du handle annerledes. Jeg har vært veldig bevisst på at det norske hovedkvart­eret skulle ligge utenfor Oslo, sier Selvaag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway