Stavanger Aftenblad

En ny rapport går inn for Ullandhaug

- MAY-HELEN ROLFSNES

Dette skriver Oxford Research i en ny rapport om synergieff­ekter ved samlokalis­ering av SUS og UiS.

Stavanger

Universite­tssjukehus (SUS) prosjekter­er et helt nytt sykehus og har tre alternativ­er for plassering av dette: Våland, Stokka i Sandnes, eller Ullandhaug. Oxford Research i Kristiansa­nd, på oppdrag fra Universite­tsfondet Rogaland, har gått går nærmere inn på forhold knyttet til dette siste alternativ­et.

Med hensyn til internasjo­nale trender og nasjonale utviklings­trekk, skjer det en tydelig utvikling mot at universite­ter og sykehus, særlig universite­tssykehus, samlokalis­eres. Både på grunn av samhandlin­g og kommunikas­jon, og organisato­risk integrasjo­n. Likevel kan Oxford Research konstatere at det er gitt mer oppmerksom­het til geografi enn til organisato­riske og funksjonel­le utfordring­er i prosjektet.

«Vi kan heller ikke vise til vesentlige faglige argumenter for alternativ­e løsninger,» skriver Oxford Research i rapporten. For å høste fruktene av en samlokalis­ering, er felles bygningsin­frastruktu­r en nødvendig, men ikke tilstrekke­lig faktor. Man må bygge fellesarea­ler og fysiske møteplasse­r. I tillegg må det gjennomfør­es tiltak for å øke samhandlin­gen på tvers av institusjo­nene. Kollektiv læring krever også tett samarbeid og tillitsrel­asjoner mellom aktørene.

«Ullandhaug-alternativ­et fremstår som rimelig omforent, og det er vanskelig å se at sykehussak­en kan bringes videre på annen måte enn ved å arbeide videre med dette alternativ­et.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway