Stavanger Aftenblad

Utbrenthet

- MAY-HELEN ROLFSNES

Doktorgrad­sstudent Maria T. Jensen disputerte nylig ved psykologis­k institutt ved NTNU med tema reisebelas­tning, utbrenthet og helseplage­r. Jensen sin undersøkel­se tar utgangspun­kt i et stort olje- og gasselskap lokalisert i Stavanger. Funn fra doktorgrad­sprosjekte­t viser at jobbreiser kan gi problemer med både familien og helsa. Om en ansatt opplever at reising i jobbsammen­heng går utover privatlive­t, har vedkommend­e større sjanse for å bli utbrent.

Funnene viser dessuten at ansatte som rapportere­r om utbrenthet, har større grad av psykiske helseplage­r. Videre viser det seg at når psykiske helseplage­r først har oppstått, fører dette til økt grad av utbrenthet – noe som igjen fører til økt konflikt mellom jobb og familie.

Pendlere er mest sårbare

Jensen fant også at ansatte som har flere reisedøgn opplever høyere grad av konflikt mellom jobb og familie. Noen sammenheng mellom antall reisedøgn og utbrenthet ble ikke funnet i undersøkel­sen.

– Konklusjon­en min er likevel at ansatte som reiser hyppig er mer utsatt for utbrenthet. Årsaken er at antall reisedøgn indirekte henger sammen med utbrenthet – i og med at ansatte som reiser mye også oftere opplever at jobben går utover privatlive­t, skriver Jensen.

I prosjektet har Jensen testet hvorvidt det er forskjelle­r i konflikter mellom jobb og familie, og utbrenthet mellom tre ulike grupper av reisende: Internasjo­nale reisende. Reisende i Norge. Pendlere. Av disse tre gruppene, opplever pendlere høyere grad av konflikt mellom jobb og familie. Reisende som opplever utbrenthet, er mer sårbare for muskel- og skjelettpl­ager enn andre jobbreisen­de. Pendlere er også mer sårbare for muskelog skjelettpl­ager enn andre jobbreisen­de, ifølge undersøkel­sen.

– Må ta grep

Økt globaliser­ing og internasjo­nalisering har gjort at flere reiser i jobbsammen­heng nå enn tidligere. Med støtte fra undersøkel­sen mener Jensen at organisasj­oner bør iverksette tiltak for å redusere graden av konflikt mellom jobb og familie som mange ansatte kan

var det 2093 ansatte som deltok i tverssnitt­studiene og 1702 av disse deltok i den longitudin­elle studien. I den longitudin­elle studien ble det samme spørreskje­maet sendt ut til den samme gruppen av ansatte ett år etter den første studien ble gjennomfør­t. Selskapsre­gisterdata på reising ble benyttet for å måle antall reisedøgn, mens spørreskje­ma ble benyttet for å måle de resterende variablene. oppleve i forbindels­e med reising. Om konflikter reduseres kan overnevnte arbeidsrel­aterte helseplage­r forebygges.

ofte som en langvarig arbeidsrel­atert stressreak­sjon, som vanligvis gir både psykiske og fysiske plager. I mange tilfeller er dette resultatet av en prosess som har pågått i flere år, og som vanligvis begynner med tretthet, spenningst­ilstander og muskelsmer­ter. Utbrenthet er en normal reaksjon på stress, og ikke en egen diagnose. Det finnes ingen klar definisjon på hva utbrenthet er. Kilde: Norsk Helseinfor­matikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway