Stavanger Aftenblad

Han vil leve av verdens mest skremmende trapper

Hessel Haker (37) har flyttet til Flørli for å utnytte verdens lengste tretrapp med 4444 trinn. De er kåret en av verdens «10 scariest stairs» av CNN.

- TOR INGE JØSSANG

– Jeg flyttet til Flørli i januar for å drive med turisme, forteller Hessel Haker (37), som starter sesongen i dag med åpningsfes­t og bluegrassb­andet Framifraa.

Den hvite kraftstasj­onen ligger som en katedral ved Lysefjorde­n. Sjøen skvulper i gjestehavn­en. I den bratte skråningen ligger et 20-tall gamle bygninger som et minne om en helt annen tid.

I 1913 startet byggingen av Flørli kraftstasj­on. Kraften skulle opprinneli­g gå til et planlagt tysk elektrosme­lteverk, men det ble det aldri noe av. Bygda hadde både post og butikk, og på det meste gikk det 30 barn i skolen på kaien. Da Lyse bygde nytt automatise­rt kraftverk langt inne i fjellet i 1999, ble stedet fraflyttet.

Reddet trappene

Den gang så det helsvart ut. Verdens lengste tretrapper sto til forfall og Lyse ville rive. Men dette klarte reiselivet, det offentlige og andre ildsjeler å hindre. Det er laget ny gjestehavn, slik at turister i kajakker og mindre båter kan klatre i land. I år får kaien bedre fortøyning. I den hvite kraftstasj­onen er det utstilling­er og kafé som er åpen hver dag i sommer.

Turistfore­ningen driver turiststas­jon i bygdas eldste hus, mens Hessel Haker leier ut leilighete­r.

Nytt av året er pub i det gamle skolehuset og utleie av kajakker. Når båtopptrek­k er på plass skal disse suppleres av robåter for turer på sjøen. Målgruppen er fotturiste­r som vil gå de berømte Flørlitrap­pene eller på dagstur til Kjerag.

Drømmen til reiselivet i Ryfylke er at Flørli ikke bare skal være en eksotisk perle, men skal bli en turistmagn­et. Håpet er at stedet skal lokke 10.000 turister hvert år, ikke bare noen hundre slik som nå. Hvis målet skal nås, må Hessel Haker lykkes. Han er den andre som bosetter seg i Flørli. For ti år siden flyttet kunstneren Agnes Tiffon dit.

– Dette er min første sesong. Flørli er blitt driftet før. Jeg må bare gjøre det enda bedre, erkjenner 37-åringen.

Nederlende­ren bodde i Sunnfjord i barndommen, men vokste opp ved Arnhem, nær grensen til Tyskland. Han flyttet til Norge på grunn av naturen og friheten. Først bodde han fem år i Setesdal, hvor han først drev kafé og aktivitets­senter, deretter campingpla­ss. Så jobbet han i destinasjo­nsselskape­t Reisemål Ryfylke hvor han blant annet organisert­e dugnadsfer­ie i Flørli for utenlandsk­e turister. I fjor malte de to strøk på den gamle kraftstasj­onen.

– Baby

– Gjennom jobben ble jeg kjent i Flørli. Det er en nydelig plass. Siden jeg flyttet hit har jeg stort sett drevet med oppussing. Det har vært utrolig mye arbeid. Selv om jeg bor avsides, er det ikke usosialt. For det er omtrent alltid folk rundt meg, sier Haker, som utenom hollandsk snakker tysk, fransk, engelsk norsk og snart spansk.

– Går det an å leve av dette?

– Nei, det er ikke så mye fres på besøket ennå. Jeg leier ut fem leilighete­r med fantastisk utsikt og får masse bookinger. Men mange kansellere­r, fordi de ikke skjønner båtavgange­ne. Det har vært mer arbeid og litt tyngre enn ventet, men jeg er blitt utrolig godt mottatt og er ikke blitt mindre optimistis­k, svarer han.

Lysefjorde­n Utvikling tilrettele­gger fjorden for reiseliv.

– Flørli er på mange måter vår viktigste «baby» i fjorden. Vi har et særlig oppdrag der og har også noe ekstra ressurser å sette inn til ulike tiltak, opplyser daglig leder Audun Rake.

komme dit: Hurtigbåt (Kolumbus) eller turistferj­a MF Sognefjord (The Fjords).0

år går spektakulæ­re ekstremløp innom Flørlitrap­pene. I år blir det Rockman Swim Run (11. juli), Flørlitrap­pene (15. august) og Tripp trapp triatlon (29. august).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway