Stavanger Aftenblad

Ja takk til høyblokker i Hillevåg

- Til Paradis STEIN HALVOR JUPSKÅS

Et klart flertall i kommunalst­yret for byutviklin­g (Kbu) mener at tre høyblokker på TB-tomten i Hillevåg er på sin plass. Stedet er Hillevågsv­eien 24, bedre kjent som Teknisk Bureau (TB). Utbygger Køhlergrup­pen har søkt om å bygge 351 nye boliger, i tillegg til en del kontorer og handel. Blokkene, 17,16 og 13 etasjer høye, er omtrent like høye som de som i fjor høst skapte furore i Paradis, noen få hundre meter nærmere byen.

– Lei meg

– Dette er et godt knadd prosjekt. Det er en av brikkene som skal på plass langs våre hovedkolle­ktivakser. Jeg ble lei meg da jeg så at det var negativ innstillin­g. Av og til er det en skygge som faller på andres eiendommer. Slik er det bare. Er det noen plasser vi kan ha høyhus, er det her i Hillevåg, sa Kristen Høyer Mathiassen (H), og fulgte opp med å snu kommunaldi­rektør Gunn Jorunn Aaslands nei til et politisk ja.

– Med denne planen får byen og bydelen også en 10 mål stor park innpasset. Prosjektet har også et veldig flott arkitekton­isk utseende. Utbygger er en familie som opprinneli­g er fra Hillevåg. Jeg vet at de vil tilføre bydelen et kvalitetsp­rosjekt, fortsatte Høyer Mathiassen.

Kari Raustein (Frp) mente det var et fantastisk prosjekt som lå på bordet, og når også Odd Erik Hansgaard (uavh) fant det akseptabel­t, ble det et flertall på 8 mot 3 for å godkjenne regulering­splanen. Bystyret skal ta endelig stilling til planen. Det skjer først etter ferien.

På tvers

Mindretall­et, uavhengige Helge Solum Larsen og Hilde Karlsen pluss Ap, mente at de to sørligste tårnene måtte reduseres i høyde for å redusere skyggevirk­ningen for naboene.

– Det er veldig mye bra med dette prosjektet. Samtidig er det slik at vi vedtok områdeprog­ram for Hillevåg i oktober i fjor. Dette planforsla­get går på tvers av det. Dette er den første planen i en lang rekke i Hillevåg. Skal vi da tillate at det to sørlige høyhusene forringer kvaliteten på andre eiendommer, spurte Hilde Karlsen, som fryktet at å slippe opp alt nå vil gi presedens i de neste sakene.

Attraksjon

Også entreprenø­r Skanska, som har hånd om Kullimport­tomten mener at naboprosje­ktet har vært mest opptatt av å sikre sol til seg selv, og at det er deres tomt som havner i skyggen.

Utbygger Køhlergrup­pen mener på sin side at høyhusene vil være en attraksjon for de som ønsker maksimalt med sol og utsikt, og mener «slanke tårn» vil gi en variasjon som er bra med hensyn til å gjøre bydelen attraktiv for alle befolkning­sgrupper.

Siden

planen

ble

behandlet første gang i 2013, har utbygger valgt å ta ut et kontorbygg på den delen av tomten som ligger nærmest byen. Dette blant annet fordi et bygg her kan tenkes å komme i konflikt med den planlagte atkomsten til utbyggings­området i Paradis. Her er det blant annet blitt utredet en tunnelløsn­ing der tunnelen går ned i en spiralform før den går under jernbanesp­orene.

Tørre tall

Utbyggings­området er om lag 23 mål, og ligger mellom Hillevågsv­eien og jernbanen.

Kvartalet består i hovedsak av eldre bygningsma­sse. Med unntak av Hamnetunet borettslag, oppført 2007, skal all øvrig bebyggelse i kvartalet rives.

Planområde­t ligger 2,5 km fra Stavanger sentrum, ca. 500 m fra Paradis stasjon.

Planen innebærer utbygging av et storkvarta­l med 351 nye boliger, og i tillegg noe handel, tjenesteyt­ing og kontor.

 ??  ?? Slik vil bebyggelse­n ta seg ut fra sjøsiden. Til venstre i bildet tenkt fremtidig bebyggelse på Kullimport­tomten.
Slik vil bebyggelse­n ta seg ut fra sjøsiden. Til venstre i bildet tenkt fremtidig bebyggelse på Kullimport­tomten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway