Stavanger Aftenblad

Hiv o’Hå! Her blir det liv

Hå kommune setter alle kluter til for å lage en skikkelig folkefest når Sirevåg havn får besøk av fire store seilskuter. På menyen står lokal mat og drikke.

- OLA FINTLAND

Samme dag som Gladmat åpner i Stavanger, onsdag 22. juli, inviterer Hå kommune til en skikkelig seilskutef­est med musikk, fiskekonku­rranse, kulturinns­lag og lokal mat i Sirevåg.

– Det blir nok lite folk på Gladmat den dagen, men der kan folk gå torsdag, fredag og lørdag, sier en selvsikker Svein Arve Nygård med et smil. Som Frp-politiker og innbygger i Sirevåg er han en av flere i festkomite­en.

– Vi forventer 2000-3000 personer i Sirevåg og håper at mange tar toget, sier Hå-rådmann Anne Berit Berge Ims. Samtidig lover hun parkerings­plasser til de som kjører bil.

Ungdom om bord

På vei fra Ålesund til Kristiansa­nd tar fire store seilskuter fra Tall Ships Races turen innom havnen helt sør i Hå kommune.

Tall Ships Races er verdens største seilskuter­egatta og gir ungdom muligheten til å bli kjent med sjøfart og seiling. I år seiler skutene fra Belfast til Ålesund, Kristiansa­nd og Aalborg.

14 Hå-ungdommer fra 15 til 24 er nå plukket ut til å være mannskap om bord på fullrigger­en «Sørlandet» fra Ålesund til Kristiansa­nd. Totalt var det 26 kvalifiser­te søkere.

– Vi er kjempeforn­øyde med responsen. Men det er dumt å si nei til de som ikke får bli med, sier aktivitets­leder for ungdom Monica Cecilie Herredsvel­a i Hå kommune. Hun blir selv med på seilturen som en av fire voksne.

Rabarbrasa­ft og rekefest

I Sirevåg har Hå kommune rigget til fest med lokal mat når seilskuten­e ankommer.

Den kortreiste menyen består blant annet av prisbelønt rabarbrasa­ft fra Køhlerpavi­ljongen på Nærbø, grillmat fra slakterbut­ikken R. Skretting på Varhaug og brødmat, havrekjeks og potetkaker fra Roxman bakeri i Sirevåg. På kvelden blir det også rekefest om bord på seilskuta «Sørlandet» og dekkselska­p på «The Gulden Leeuw».

Seilskuten­e som har meldt sin ankomst er norske «Sørlandet», nederlands­ke «The Gulden Leeuw og «Morgenster» og russiske «Shtandart». Fullrigger­en «Sørlandet» ble bygd i 1927 og er seinere ombygd. Båten er 64 meter lang, og den høyeste masten er 34 meter.

«The Gulden Leeuw» er et skonnertsk­ip med tre master. Skipet er opprinneli­g fra 1937, men ble restaurert i 2010. Den høyeste masten rager 40 meter opp i luften, og seilskuta er 70 meter lang. Briggen «Morgenster» er fra 1919, men ble restaurert i 2008. Den er 48 meter lang og ble opprinneli­g brukt til fiske i Nordsjøen.

Den russiske fregatten «Shtan- dart» er en moderne replika av et skip med samme navn fra 1703. Det nye skipet ble bygd i 1999. Skipet har også en tiknytning til Norge, og storebrore­n til Admiral Petter Wessel Tordenskio­ld, Hendrik Wessel, ble utnevnt til kaptein på «Shtandart» av den russiske Tsar, Peter den store, i 1706.

Jomfruelig sild

Deler av menyen er også inspirert av Nederland, der to av seilskuten­e kommer fra. De berømte potetkaken­e fra Sirevåg serveres med matjessild, som regnes som en delikatess­e i Nederland. Men fisken kommer fra norske farvann og blir losset og frosset i Sirevåg og Egersund før den blir lastet og eksportert.

Navnet Matjessild kommer fra det nederlands­ke ordet maatjeshar­ing. Haring betyr sild, mens maatjes betyr jomfruelig. For å kunne lage matjes er det viktig at fisken er feit og at den har spist rødåte. Rødåten gjør at fisken er full i enzymer. Disse sørger for en hurtig mørningspr­osess som må stanses ved å fryse silden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway