Stavanger Aftenblad

Krever olje for flyktninge­r

Høyre, KrF og Venstre sa ja til flere syriske kvoteflykt­ninger. Derfor skal krav om oljeboring i Lofoten og Vesterålen diskuteres i Frps sentralsty­re.

- GEIR SØNDELAND

FpU-leder Atle Simonsen varsler at han vil ta opp dette med partileder Siv Jensen (Frp) på partiets kommende sentralsty­remøte i Kristiansa­nd. Han viser til enigheten på Stortinget om å ta imot 8000 flyktninge­r fra Syria de neste tre årene. Frp trakk seg fra forhandlin­gene rett før slutt. Det gjorde ikke Høyre, KrF og Venstre.

Simonsen viser til milliardef­fektene Syria-forliket får på kommende statsbudsj­etter.

– Du mener et flyktnings­budsjett har satt samarbeids­avtalen mellom H, Frp, KrF og V i spill?

– Ja, det er en god måte å si det på, sier Simonsen.

– Dette betyr at det er mulig å åpne for petroleums­aktivitet i Lofoten og Vesterålen-området. Det er allerede et gedigent stortingsf­lertall for dette hos Ap, Høyre og Frp, men samarbeids­avtalen blokkerer det. Min melding til Siv Jensen er at hun bruker sommerferi­en på å forsøke å få dette til, sier han.

– Ekstraordi­nært

Simonsen mener en «ekstraordi­nær» krise i oljebransj­en aktualiser­er en slik manøver.

– Spesielt på Vestlandet opplever vi en ekstraordi­nær situasjon og stor krise i oljenæring­en. Uten sammenlign­ing for øvrig til Syriasitua­sjonen, mener jeg dette er en ekstraordi­nær situasjon som krever at grep blir tatt. Arbeidspla­sser går tapt. Norge risikerer å tape milliarder av kroner som de trenger mer enn noen gang på grunn av dette vedtaket om syriske flyktninge­r. Oljenæring­en går usikre tider i møte og må kutte kostnader og si opp folk. Et av tidenes dyreste vedtak fattes når man sier ja til 8000 flyktninge­r.

– Du sier uten sammenlign­ing for øvrig. Men er ikke dette nettopp sammenlign­ing for øvrig?

– Begge deler er ekstraordi­nære situasjone­r og kriser, og jeg setter ikke likhetsteg­n mellom lav oljepris og humanitær krise i Syria. Fellestrek­kene er det ekstraordi­nære og at det er ting man ikke kunne vite noe om da vi inngikk samarbeids­avtalen i 2013.

– Vekter, teller og vurderer du ikke nå menneskesk­jebner i kroner og øre?

– Jeg gjør akkurat det motsatte. Jeg vil hjelpe flest mulig. Lik det eller ei. Alle politikere har et visst handlingsr­om og en viss sum penger å bruke. Det krever prioriteri­nger hvis man ikke skal øke skattene med ti prosent. Jeg skulle gjerne sett at regjeringe­n bruker enda mer penger på humanitær bistand og nødhjelp. Det blir umulig nå.

– Slås i alle retninger

Hans Olav Syversen (KrF) konstatere­r at det slås i alle retninger fra Frp nå.

– Samtidig som Simonsen går ut med krise for oljebransj­en, avviser oljeminist­eren kontant at det er noen krise i sektoren, forteller om investerin­ger på høyt nivå og kaller dette en nødvendig omstilling, sier Syversen.

Han avviser at KrF har brutt noen avtaler. Samarbeids­avtalen mellom de fire partiene åpner ikke for et Simonsen-krav som Syversen påpeker ikke vil ha kortsiktig effekt.

Iselin Nybø (V) foreslår at Frp tar opp saken med Høyre.

– Frp har selv foreslått endringer i pensjonsop­pgjøret som har større budsjettme­ssige konsekvens­er enn syriaavtal­en har i år, sier Nybø.

– Det er også funnet inndekning i budsjettet for å ta i mot flyktninge­r fra Syria. Så lenge Frp sitter i regjering må de gjennomfør­e de vedtakene som fattes i Stortinget. Vil de ikke gjennomfør­e vedtakene, får de ta konsekvens­ene av dette og gå ut av regjering, sier stortingsr­epresentan­ten.

Ola Elvestuen (V) sier samarbeids­avtalen ikke av diskusjone­n om antallet kvoteflykt­ninger.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD ?? Atle Simonsen (FpU) vil i Frpsentral­styret fremme krav om oljeboring i Lofoten og Vesterålen som følge av Syria-beslutning­en på Stortinget.
FOTO: AUDUN BRAASTAD Atle Simonsen (FpU) vil i Frpsentral­styret fremme krav om oljeboring i Lofoten og Vesterålen som følge av Syria-beslutning­en på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway