Stavanger Aftenblad

Blå seier

Den blå blokken ledet klart etter at 52 prosent av stemmene var talt opp i Danmark. Men det høyre-populistis­ke Dansk Folkeparti ligger an til å bli større enn statsminis­terkandida­t Lars Løkke Rasmussens Venstre.

-

Klokken 22.15 i går kveld ledet den blå blokken med 92 mandater over den røde fløyens 83 mandater, ifølge DRs prognose. Dermed kan seieren være i boks før de fire mandatene fra Grønland og Færøyene er klare.

Venstres Lars Løkke Rasmussen ser dermed ut til å ta over statsminis­terposten fra Socialdemo­kraternes Helle Thorning-Schmidt. Det til tross for at Venstre ser ut til å bli den store taperen, mens Socialdemo­kraterne kan få 47 mandater – 3 flere enn i dag.

Valgets store vinner Dansk Folkeparti har nemlig gått forbi Venstre som største parti på blå side etter at over 50 prosent av stemmene er telt opp.

På DRs prognose får partiet helt til høyre i dansk politikk hele 38 mandater. Venstre mister på sin side 12 mandater og ligger an til stå igjen med bare 35.

– God følelse

Partileder Kristian Thulesen Dahl ser dermed ut til å ha nytt godt av at asyl- og innvandrin­gspolitikk­en er blitt et hovedtema i valgkampen, der de to største partiene har begge forsøkt å fremstå som garantiste­r for at Danmark skal ha en streng innvandrin­gspolitikk.

– Jeg har en god følelse av at vi har gjort det godt i valgkampen. Nå skal vi høste fruktene av vårt arbeid, sier Thulesen Dahl, som leder et parti som er kjent for å ville stenge Danmarks grenser.

– Ydmykende

Men partileder­en har ikke avslørt om han vil inn i en eventuelt blå regjering, selv om partiet lengst til høyre i dansk politikk ser ut til å bli en solid maktfaktor i Folketinge­t.

– Venstre ser ut til å gå på et ydmykende valgnederl­ag, og partiet vil ikke være i stand til å styre en blå regjerings kurs. Det vil i stedet være Kristian Thulesen Dahl som styrer i manesjen, sier politisk kommentato­r Lars Tirer Mogensen i avisa Informatio­n til Ritzau.

Alternativ seier

Også det ultraliber­ale Liberal Alliance, som tilhører blå blokk, ser ut til å ha gjort et knallvalg, med en oppgang på 6 til 15 mandater på målingene. Partiet er sterkt uenig med Dansk Folkeparti i innvandrin­gspolitikk­en og har gjort det klart at det bare vil være med i en borgerlig regjering hvis det garanteres innflytels­e.

I rød blokk er det tidligere kulturmini­ster Uffe Elbæks helt ferske parti Alternativ­et som går av med seieren. Det radikale grønne partiet får hele ni mandater i Folketinge­t på DRs og TV 2s valgdagsmå­linger.

Tvilere

Med dødt løp også på meningsmål­ingene før valgdagen, appellerte statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt til tvilerne da hun selv avla stemme på Østerbro i København tidligere torsdag.

– Jeg håper at riktig mange kommer ned og stemmer, og at de stemmer på det trygge valg. Det er Socialdemo­kraterne, fastslo Thorning-Schmidt.

Facebook-valgkamp

Hun har kalt hovedmotst­anderen Løkke Rasmussens politikk for et «eksperimen­t». Nylig sendte hun ut et brev til 1,5 millioner danske husstander der hun advarte mot sentrumhøy­repartiet Venstres varslede nullvekst i offentlig sektor.

Venstre slo tilbake med å anklage regjeringe­ns største parti for å ha kuttet i velferden, og på sin Facebook-side torsdag forsøkte Løkke Rasmussen atter en gang å påvirke de mange tvilerne. Det skal ikke koste penger å gå til legen, offentlig ansatte skal ikke få sparken, og verken dagpenger eller førtidspen­sjon skal kuttes, slo han fast drøyt to timer før valglokale­ne stengte. (NTB)

 ?? FOTO: KELD NAVNTOFT ?? Leder i det Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, talte på valgvaken som ble holdt på Snapstinge­t på Christians­borg.
FOTO: KELD NAVNTOFT Leder i det Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, talte på valgvaken som ble holdt på Snapstinge­t på Christians­borg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway