Stavanger Aftenblad

21-åring pågrepet etter kirkeskyti­ng i USA

Dylann Roof (21) var bevæpnet, men samarbeids­villig, da han ble pågrepet av amerikansk politi, mistenkt for kirkemassa­kren i Charleston i South Carolina.

-

Roof satt i en bil og ble pågrepet mens han ventet på grønt lys i et veikryss i Shelby i nabodelsta­ten North Carolina i går formiddag lokal tid. Han var bevæpnet, men oppførte seg rolig og var samarbeids­villig, opplyser politisjef Gregory Mullen på en pressekonf­eranse.

21-åringen var etterlyst etter at ni personer ble drept i en afroamerik­ansk kirke onsdag kveld. Politiet tror at han var alene om drapene og mistenker ingen andre for å være delaktige i massakren.

Fikk våpen

Roof fylte 21 år i april og fikk en pistol i kaliber 45 av faren i bursdagspr­esang, sier onkelen Carson Cowles i et intervju med Reuters. Han sier han gjenkjente nevøen på overvåking­sbildene som politiet offentligg­jorde etter drapene.

– Jo mer jeg ser på det, jo mer overbevist er jeg om at det er ham, sier Cowles.

Politiet har mistanke om at drapene var rasistisk motivert. I et bilde på Facebook har Roof på seg en jakke med flagget til Rhodesia, det nåværende Zimbabwe, og det sørafrikan­ske flagget fra apartheid-tiden.

Det amerikansk­e justisdepa­rtementet kunngjorde i går at drapene blir etterforsk­et som hatkrimina­litet.

Pastor drept

Emanuel African Methodist Episcopal Church har bibelskole hver onsdag kveld, og det var under en bibeltime at gjerningsm­annen tok seg inn. Han satt sammen med kirkegjeng­erne i rundt en time før skytingen startet, ifølge politiet.

Åtte personer ble skutt og drept inne i kirken, mens én døde på sykehus. Ytterliger­e én person ble såret og er på sykehus. Også to andre som var til stede, overlevde angrepet.

Kirkens pastor, Clementa Pinckney, som også er folkevalgt i South Carolina, var blant de drepte, skriver borgerrett­ighetslede­ren Al Sharpton på Twitter.

– Det er ille, det ser skikkelig ille ut der inne, sa den lokale pastoren Thomas Dixon etter hendelsen.

Bombetruss­el

Justismini­ster Loretta Lynch sier det foreløpig er for tidlig å avgjøre om drapssaken skal føres i en delstatsdo­mstol eller en føderal domstol.

– Dette er en forferdeli­g og hjerteskjæ­rende tragedie i denne historiske kirken. En ond og hatefull person tok livet til borgere som var samlet til bønn, sier borgermest­eren i byen, Joe Riley til avisen Post and Courier.

Rett etter skyteepiso­den anholdt politiet en mann med ryggsekk og et fotoappara­t, men han ble ifølge politiet løslatt senere.

En talsmann for politiet i Charleston opplyste at det var framsatt en bombetruss­el i forbindels­e med skytingen, men sa senere at det ikke var hold i trusselen.

Obama kjente offer

Barack Obama er rystet og sjokkert over kirkemassa­kren i Charleston. Presidente­n kjente selv pastoren i kirken, som er ett av ofrene. – South Carolina er et hellig sted i USAs historie, sa en tydelig preget Obama da han holdt en pressekonf­eranse i Det hvite hus i går.

Obama kunne blant annet fortelle at han og kona Michelle personlig kjente ett av ofrene, pastor Clementa Pinckney i Emanuel African Methodist Episcopal Church, der massakren skjedde onsdag kveld.

Obama etterlyste en holdningen­dring i USA for å få gjort noe med det store omfanget av våpenrelat­ert vold i landet.

– Enda en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen. Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa Obama. (NTB)

 ?? FOTO: HANDOUT ?? Dylann Roof (21) ble pågrepet i går mistenkt for å ha drept ni personer i Emanuel African Methodist Episcopal Church.
FOTO: HANDOUT Dylann Roof (21) ble pågrepet i går mistenkt for å ha drept ni personer i Emanuel African Methodist Episcopal Church.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway