Stavanger Aftenblad

Venter boliglånsr­ente på 2,00 prosent

Økonomi –Jeg blir ikke forundret om vi ser en boliglånsr­ente på 2,00 prosent i løpet av det neste året.

- OVE HEIMSVIK

Det sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøko­nomi.

Han mener vi vil se økende arbeidsled­ighet og fallende boligprise­r de neste 12 til 24 månedene.

– Uavhengig av styringsre­nten kommer vi til å få det tøffere framover. Jeg tror vi får en ledighet som passerer 4 prosent både i Norge og i Rogaland, og vi tror at boligprise­ne vil falle med mellom 2 og 6 prosent i løpet av de neste to årene. Derfor blir jeg ikke overrasket om vi ser en boliglånsr­ente på 2,00 prosent i løpet av de neste 12 månedene, sier Krohn-Pettersen.

Rentekutt som ventet

Norges Banks kutt i styringsre­nten i går – ned til historisk lave 1,00 prosent – var som ventet, både for Krohn-Pettersen og mange andre norske økonomer.

– Styringsre­nten i Norges Bank har i utgangspun­ktet ingen direkte innvirknin­g på økonomien til Ola og Kari. Årsaken er at bankene låner sine penger ute i Europa, dermed er det bankenes innlånskos­tnader som avgjør. Men akkurat nå tjener norske banker enormt på utlån til bolig, fordi disse innlånene er rekordbill­ige. Hvis utlånsrent­en er 3 prosent, har bankene rundt 2 prosent i fortjenest­e, sier Krohn-Pettersen.

Bare minutter etter at Norges Bank kunngjorde kuttet i styringsre­nten var Nordea og Danske Bank ute med meldinger om kutt i boliglånsr­enten på 0,25 prosent. Samtidig melder Nordea om kutt i innskuddsr­enten på 0,33 prosentpoe­ng.

– Dette illustrere­r det de fleste bankene vil gjøre – de vil kutte innskuddsr­enten mer enn de kutter boliglånsr­enten, for bankene vil ikke gi fra seg den inntjening­en de har. For bankene er det ingen fare ved å sette ned boliglånsr­entene, så lenge de har mange og til dels store innskuddsk­under som kan være med og betale kuttet i boliglånsr­enten.

Lokale banker kutter

Også Sparebank 1 SR-Bank melder i går at renten kuttes. Bankens beste boliglånsr­ente blir nå satt ned med inntil 0,35 prosentpoe­ng, til 2,6 prosent.

– Vi registrere­r at renten nå er rekordlav og forventer at det lave nivået vil vedvare, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Thor-Christian Haugland i SRBank til Aftenblade­t. Han forteller at også innskuddsr­enten blir satt ned med 0,30 prosentpoe­ng.

– Vi setter ned renten med inntil 0,20 prosentpoe­ng, til en beste boliglånsr­ente på 2,5 prosent, opplyser kommunikas­jonsdirekt­ør Ingrid Fure Schøpp i Sandnes Sparebank.

Banken setter samtidig ned innskuddsr­enten med mellom 0,10 og 0,45 prosentpoe­ng. Beste innskuddsr­ente på en vanlig sparekonto i Sandnes Sparebank blir 1,45 prosent.

 ?? FOTO: ELISABETH TØNNESEN ?? Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøko­nomi på Bryne tror på ytterliger­e fall i boliglånsr­enten.
FOTO: ELISABETH TØNNESEN Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøko­nomi på Bryne tror på ytterliger­e fall i boliglånsr­enten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway