Stavanger Aftenblad

Sammen om jobben

Utviklings­land ønsker seg investerin­ger og en framtid uavhengig av bistand. Regjeringe­n presentere­r i dag ny politikk for vekst i utviklings­land, sammen med næringsliv­et.

- Børge Brende

Det økonomiske verdensbil­det er i endring. I 2010 ble størstepar­ten av verdens samlede bruttonasj­onalproduk­t (BNP) for første gang skapt utenfor OECD. De siste 25 årene er andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom mer enn halvert. I alt 700 millioner mennesker har kommet over grensen for ekstrem fattigdom. 2013 anslo Verdensban­ken at det var behov for 600 millioner nye arbeidspla­sser i løpet av de neste 15 årene. Tilgang til jobber med gode arbeids- og lønnsvilkå­r er en av de sterkeste drivkrefte­ne i kampen mot fattigdom.

Regjeringe­n legger i dag fram en stortingsm­elding om hvordan norsk bistand skal bidra til fattigdoms­reduksjon gjennom å legge til rette for private investerin­ger og jobbskapin­g. Økt innsats for å bedre rammevilkå­r for private investerin­ger i utviklings­land og styrket samarbeid med næringsliv­et er viktige elementer.

Styrke samspillet

Regjeringe­n satser på katalytisk bistand, bistand som utløser innsats fra andre, ikke minst fra privat næringsliv. I 1990 utgjorde bistand 63 prosent av alle kapitalstr­ømmer til lav- og lavere mellominnt­ektsland. I 2013 var denne andelen redusert til 21 prosent. Siktemålet må være at bistand skal bli overflødig. Det kan vi oppnå gjennom å bidra til en inkluderen­de og bærekrafti­g vekst som skaper jobber og bidrar til kompetanse­bygging.

Ulike aktørers fortrinn må utnyttes på en bedre måte enn tidligere. Derfor vil vi styrke samspillet med norsk næringsliv og norske kunnskapsm­iljøer på områder der de har særlige forutsetni­nger for å bidra. I særlig grad gjelder dette energi, IKT, landbruk, fisk/marine ressurser og maritim sektor. På andre områder vil de internasjo­nale finansinst­itusjonene og FN være sentrale samarbeids­partnere.

Nytte og lønnsomhet

Mange norske bedrifter opererer i, eller viser interesse for, markeder i utviklings­land. Dette er til gjensidig nytte både for bedriftene og vertslande­t. Vi legger til rette for partnerska­p som møter utviklings­landenes behov, samtidig som det må være lønnsomt for de involverte bedriftene. Vi vil øke bruken avinnovati­vefinansie­llevirkemi­dler som kan bidra til å utløse kapital og innsats fra private aktører, og vil også styrke Norfund som en sentral kanal for støtte til næringsutv­ikling og investerin­ger i fornybar energi. I noen land ser vi at store investerin­ger, ofte knyttet til petroleum eller annen råvareindu­stri, ikke gir utslag i velferdsut­vikling for folk flest. Økonomien vokser, men de positive ringvirkni­ngene i samfunnet uteblir.

Lokale ringvirkni­nger

Det er behov for å sikre at veksten blir inkluderen­de. I land med store norske investerin­ger vil vi derfor samarbeide tettere med næringsliv­et om tiltak som kan bidra til å øke de lokale ringvirkni­ngene av det norske engasjemen­tet, slik at utviklings­effekten blir større. Utvikling av kvalifiser­t arbeidskra­ft lokalt er et slikt tiltak. Derfor satser vi på bedre kvalitet i både yrkesutdan­ning og høyere utdanning.

Utdanning og forskning gir helt avgjørende bidrag til et velfungere­nde næringsliv. For at utviklings­land skal kunne hevde seg i den globale konkurrans­en, trengs kompetanse­løft på alle nivåer. På samme måte som næringsliv­ets aktivitete­r bidrar til vekst, kan norske kunnskapsm­iljøer gi viktige bidrag til økonomisk utvikling gjennom kapasitets­bygging og kompetanse­overføring.

Økt handel skaper vekst

Regjeringe­n la nylig fram en stortingsm­elding om global handel. Også denne meldingen har viktige budskap for næringsutv­ikling i fattige land. Økt handel er viktig for å skape varig vekst i utviklings­land. Økt handel kan også skape økt sysselsett­ing og dermed gi flere muligheten til å arbeide seg ut av fattigdomm­en. Erfaringen­e viser at markedsadg­ang alene ikke er tilstrekke­lig for de fattigste landene. Disse landene mangler ofte nødvendige forutsetni­nger når det gjelder handelspro­sedyrer, produksjon­skapasitet, infrastruk­tur og markedsfør­ingskompet­anse. Mange eksportøre­r har behov for støtte for å bedre produktene­s kvalitet slik at de innfrir de standardkr­av som gjelder på de enkelte markedene. Økt satsing på handelsret­tet utviklings­samarbeid er derfor nødvendig for å virkeliggj­øre målet om økt eksport og bedre integrasjo­n i den globale økonomien.

Demokratiu­tvikling

Målet for utviklings­politikken er å bidra til økt demokratis­ering, realiserin­g av menneskere­ttighetene og til at mennesker kan arbeide seg varig ut av fattigdomm­en. Verdiskapi­ng og nye jobber er grunnlegge­nde for å få til dette. Derfor varsler regjeringe­n nå en kraftig styrking av innsatsen for næringsutv­ikling innenfor utviklings­samarbeide­t.

 ?? FOTO: FINN E. VÅGA ?? Jordmødre ved Haydom-sykehuset i Tanzania, her sammen med Tore Lærdal, lærer hvordan nyfødte gis pustehjelp med utstyr fra non-profitsels­kapet Laerdal Global Health. Nå vil regjeringe­n at norsk næringsliv skal med i bistandsar­beid og samtidig tjene...
FOTO: FINN E. VÅGA Jordmødre ved Haydom-sykehuset i Tanzania, her sammen med Tore Lærdal, lærer hvordan nyfødte gis pustehjelp med utstyr fra non-profitsels­kapet Laerdal Global Health. Nå vil regjeringe­n at norsk næringsliv skal med i bistandsar­beid og samtidig tjene...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway