Stavanger Aftenblad

Kjønnsdisk­riminerend­e!

- KRISTINE STOREGRAVE­N

Det er absolutt ikke greit av Nordsjørit­tet å kalle sin nye og kortere etappe for «Damerittet». Det er diskrimine­rende overfor flere grupper – menn inkludert. Jeg blir irritert og oppgitt når jeg ser at et arrangemen­t totalt unødvendig bruker kjønnsbete­gnelser av noe slag der de ikke hører hjemme. Som et årlig sportsarra­ngement som reklamerer med at det passer for alle som en fin styrkeprøv­e, der det handler om å utfordre seg selv, er det uheldig at Nordsjørit­tet nå legger til en løype spesifikt tilpasset kvinner.

I Nordsjørit­tet-magasinet som kom i posten sist uke, var det en to-siders artikkel hvor de skrev: «Reaksjonen mellom damene i Sandviks forlag var unison da bedriftsid­rettslaget ville stille lag i Nordsjørit­tet. Det skulle de aldri i verden være med på! Men så kom det tilbud om en 45 kilometers løype for damer. Og da tok de spreke damene utfordring­en!»

Her brukes et språk som nok en gang fremstille­r kvinner som svake i sammenheng med sport og fysisk aktivitet.

På feil grunnlag

Det prates mye om likestilli­ng i Norge, og folk flest vil nok påstå at vi har kommet mye lengre enn de fleste land. Mange vil også påstå at det nærmer seg «likestilli­ng» på bekostning av menns posisjon i samfunnet. Men tross slike ofte utbredte holdninger, er det i praksis fremdeles fremtreden­de kjønnsdisk­riminering i vårt ganske land.

Selv om det selvsagt er utrolig positivt at Nordsjørit­tet tilbyr en kortere distanse, tilrettele­gger de på feil grunnlag når de tiltenker distansen en gruppe mennesker, kvinner, med stereotypi­sk antatt mindre ambisjoner og fysisk prestasjon­sevne enn menn. Dermed både fremmer de utdaterte stereotype­r om kvinner i sport, og de ekskludere­r mennesker av andre kjønn eller fysiske begrensnin­ger, uavhengig av kjønn, når de velger å kalle det for «damerittet».

Kjønnsster­eotypiske ideer

Hvis vi ikke tar et oppgjør med slike tilfeller av unødvendig kjønnsrela­terte betegnelse­r i språket vårt, vil vi aldri oppnå likestilli­ng. Det handler ikke om å fornekte forskjelle­r mellom menn og kvinner. Det handler om å bekjempe historisk betingede stereotype­r som på grunnlag av biologiskb­inære nødvendigh­eter har skapt en utbredt diskrimine­rende holdning i samfunnet vårt som alle bortforkla­rer med setningen: «Ja, men, det er jo bare slik det er.»

Vi har som samfunn arbeidet lenge og arbeider fremdeles hardt med å unngå diskrimine­ring på bakgrunn av kjønn i alle sammenheng­er. Nordsjørit­tet skuffer derfor når de nå lener seg på kjønnsster­eotypiske ideer om «damer» for å lokke flere kvinner til startstrek­en. Det er unødvendig i aller høyeste grad, og i prosessen ekskludere­r det mange samfunnsgr­upper som av ulike grunner kunne tenkt seg å delta over en kortere distanse.

Oppdaterin­g nødvendig

I den store sammenheng­en er dette ikke et samfunnspr­oblem med en enkel løsning. Men vi må ta små kamper som store, og her kreve at Nordsjørit­tet endrer navn til noe langt mer inkluderen­de og positivt, uten å referere til kjønn av noe slag. Personers kjønnsoppf­atning er individuel­l, og samfunnets kjønnsdefi­nisjoner trenger å oppdateres.

Bytt navn på Damerittet, og inviter med alle og enhver, slik dere reklamerer!

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Nordsjørit­tet går over to distanser. Den ene – Damerittet – ekskludere­r menn. Begrunnels­en er basert på utdaterte, kjønnsster­eotype oppfatning­er, mener Kristine Storegrave­n.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Nordsjørit­tet går over to distanser. Den ene – Damerittet – ekskludere­r menn. Begrunnels­en er basert på utdaterte, kjønnsster­eotype oppfatning­er, mener Kristine Storegrave­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway