Stavanger Aftenblad

En åndelig dimensjon?

- ROBIN TANDE

I innlegget «Trenger vi Gud?» 14. juni berører Otto Bjelland litt av hvert. Etter å ha levd helt fint som ateist i 70 år, vil jeg gjerne komme med noen kommentare­r. Bjelland mener sikkert at det er en åpenbaring­ssannhet, en åndelig dimensjon, som blir forkastet, når han hevder at ateismens oppfatning er at det kun finnes en dimensjon av virkelighe­ten.

Filosofen Morten Fastvold skrev i essayet «På sporet av en humanistis­k åndelikhet» i Fri Tanke 02-2010: «Fjellets velde eller fløytisten­s virtuose spill kan begge inngi oss en åndelig opplevelse – uten religiøse overtoner. Den menneskeli­ge ånd er altfor viktig til å overlates til prester, mullaer eller spiritiste­r. Det er på tide å sirkle inn en sekulær, humanistis­k åndelighet. […] Å hengi seg til metafysikk er å tenke så langt det lar seg gjøre for oss mennesker − og dét er adskillig lenger enn hva vitenskape­n gir rom for.»

Dette vakte liten interesse som diskusjons­tema blant humanister, men jeg fant en viss forståelse for hans tanker.

«Åndelig» bjelleku

Spørsmålet blir altså om det finnes noe vi kan kalle en åndelig dimensjon. Den populærvit­enskapelig­e forfattere­n Georg Brochmann lanserte åndelighet som vår femte dimensjon, i sin bok «Mennesket og evigheten». Og Brochmanns spekulasjo­ner går det an å befatte seg med uten å bringe inn de gudebilden­e Bjelland snakker om. Vi er vel da helst inne på deisme (en filosofi som hevder at det finnes en gud som har skapt alt, som er handlende og personlig, men som ikke styrer verden eller åpenbarer seg; red. anm.). Med romdimensj­onene som analogi kunne vi si at den åndelige dimensjone­n står «loddrett» på tidsdimens­jonen. Fanget i kun en åndelig dimensjon står tiden stille. Og uten en åndelighet befinner vi oss kun i rom og tid?

Jeg er kanskje lite «åndelig», men kan filosofere over mye uten å lete etter utilgjenge­lige svar. Min religiøse mor kunne angi himmelretn­ingene og veien rett hjem der jeg var fortapt i mørkeskodd­a. Men rett hjem gikk også kyrne når de ble jaget. I så måte var også bjellkua Gulldokka mer «åndelig» enn meg.

Må finne vårt eget fundament

Finnes det kanskje en kollektiv underbevis­sthet, som berører alt liv? I sin bok «Det skjulte menneske» (1961) skriver Harald Schjelderu­p at fordommer står i veien for vitenskape­lig forsknings­interesse når det gjelder parapsykol­ogiske fenomener. Nå har det vel vært forsket en god del siden da, men uten at det er frembragt noe vitenskape­lig holdbarhet, så vidt jeg vet.

Vi opplever verden, vår indre og den ytre, med kun vår egen bevissthet, og vi må til syvende og sist, så godt vi kan, selv finne vårt fundament i tilværelse­n, dog prisgitt arv og miljø. Og den grunnlegge­nde moral? Den har naturen tatt seg av. Hos en masse arter ofres livet for avkommet, for å ta det enkleste og viktigste.

Den «barmhjerti­ge Gud»

Bjellands skriver videre: «Når Gud er borte, er det jungelens lov som gjelder». Jungelens lov gjelder her i vår sekularise­rte samfunn, mens det råder ordnede forhold i den islamske verden med sharia-lover? Dette blir for meg en påstand jeg ikke kan forholde meg til, den virker nærmest patetisk i dagens verden.

Så kommer dette: «Den barmhjerti­ge Gud finner du i esoterisk kristendom, buddhisme, jødedom og islam. Han/hun er det vi trenger å dyrke. Skal vi få noen meningsful­l diskusjon om ateisme kontra religion, er det dette gudsbildet vi trenger å drøfte.»

Mener Bjelland at den barmhjerti­ge Gud (eller en barmhjerti­g gud) er å finne i alle disse? Eller mener han at diskusjone­n må gå på i hvilken av dem, en slik Gud er å finne? Jeg regner med det siste, og da er det kun kristendom­men og islam som er av interesse for oss. Kristendom­men er temmet av kunnskapsm­essig og humanistis­k utvikling. De primitive, barbariske forkynning­ene er stort sett utgått på dato, også i esoterisk lære – som «den gamle pakt». En «nye pakt», bygd på Jesu kjærlighet­sbud, forsøkes gjort gjeldende. Jeg vil ikke problemati­sere det; etter å ha mistet barnetroen i voksen alder har jeg levd helt uten problemer i 70 år som ateist blant kristne mennesker.

Skremmende tolkning

Så var det islam da? Her er jeg på tynnere is. Men jeg har fått med meg at Profeten levde sitt yngre liv som et godt menneske, og fikk åpenbaring­er til støtte for det. Så ble han kriger og hærfører. Motivering til drap og utslettels­e av motstander­e og ikketroend­e, ble en dyd av nødvendigh­et. Åpenbaring­er til støtte for dette ser da ut til å ha blitt denne religionen­s «nye pakt», i og med at de kom sist?

Mange muslimer i dag foretrekke­r sikkert den «gamle pakt», på grunn av samme utvikling som har temmet kristendom­men. Men at islams «nye pakt», i samsvar med sverdverse­ne, i dag i stort omfang kan bli og blir utnyttet for alt den er verdt, skremmer stadig flere av oss – også uten å ha en «fobi».

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Finnes det noe åndelig i tilværelse­n? Og også en gud? Robin Tande argumenter­er mot det siste, men kan ha en viss forståelse for det første.
FOTO: SCANPIX Finnes det noe åndelig i tilværelse­n? Og også en gud? Robin Tande argumenter­er mot det siste, men kan ha en viss forståelse for det første.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway