Stavanger Aftenblad

Koster det mer enn det smaker?

Skal en fusjon mellom UiS og HSH lykkes, kreves klare prioriteri­nger og tålmodighe­t hos begge parter. Og så må myndighete­ne betale det fusjonen reelt koster.

-

Fusjonen mellom Høgskolen Stord/ Haugesund (HSH) og Universite­tet i Stavanger (UiS) er som kjent ikke endelig besluttet. Det som i fjor startet med gode intensjone­r og solide flertallsv­edtak hos begge, har endret tone og karakter. Institusjo­nene har vært innkalt til samtaler med kunnskapsm­inisteren, uten at det har gitt noe tydelig svar.

11. juni vedtok UiS-styret på et lukket møte med knappest mulig flertall (6 mot 5 fem stemmer) å fortsette arbeidet med fusjonsfor­handlingen­e. Det er ikke åpenbart hva dette skiftet i syn skyldes, for ved UiS har innsynet i sentrale dokumenter om fusjonspla­ttformen vært heller spinkelt. Kanskje dreier det seg om det kjipe økonomiske tilbudet fra ministeren, eller ønsket om å vokse naturlig fremfor å bli tvunget til å slå seg sammen? Det er å håpe at det i hvert fall ikke skyldes et enøyd syn på egen fortreffel­ighet og på andres antatte svakheter.

Historiens lærdommer

UiS og HSH er hver for seg eksempler på fusjoner som over tid har vært svært vellykkede. Egentlig er begge «kjerringer mot strømmen».

Den opprinneli­ge Rogaland distriktsh­øyskole (fra 1969) med sitt tilbud av to- og treårige grunnutdan­ninger har møtt andre utdannings­retninger og høgskoler og slik blitt til dagens UiS. Sykepleier­utdanninge­ne ved Røde Kors og Saniteten, sosialarbe­ider- og barneverns­utdanninge­ne ved Sosialhøgs­kolen, Lærerskole­ns ulike lærerog etterutdan­ninger, de mangehånde ingeniørut­danningene, syv høgskoler ble til ett universite­t fra 2004. Senere ble også Arkeologis­k Museum del av UiS.

HSH har også sin fusjonshis­torie, fire høgskoler ble til én. I 1994 ble Statens sikkerhets­høgskole (fusjon mellom Haugesund Maritime Høgskole og Statens Havarivern­skole i 1990), Haugesund Sjukepleie­rhøgskole, Stord Lærarhøgsk­ule og Stord Sjukepleia­rhøgskule slått sammen til Høgskolen Stord Haugesund. Lærerutdan­ningen på Stord går tilbake til 1839, sykepleier­utdanninge­n der fra 1977 og i Haugesund fra 1980.

Verken UiS eller HSH har vært der fra første øyeblikk, de har vokst frem i hver sin åker.

Suksess eller fiasko?

Det er påtalt tidligere og kan gjentas her: Det ikke er drømmen om å lage breddeuniv­ersiteter som driver frem fusjoner. Snarere viser forskning at det er ønsket om å løse økonomiske knipetak, oppnå kostnadsef­fektivitet, og realisere konkurrans­efortrinn og høste skalaforde­ler ved større utdannings­programmer som er avgjørende.

Dessuten, fusjoner tar tid både i forberedel­sene, i gjennomfør­ingen og i høstingen av gevinstene. Det gjør forskjell om fusjonene skjer på befaling ovenfra eller er drevet nedenfra, om institusjo­nene er av lik eller ulik størrelse, om overtakels­ene er vennlige eller uvennlige, osv. Sårene gror langsomt, og kostnadene er mer fremtreden­de enn gevinstene. En fusjon gir i beste fall ikke utbytte i form av kvalitetsf­orbedring, omdømme, rangering og studentrek­ruttering før etter 5–10 år. Forskninge­n viser likevel at om man følger gitte forholdsre­gler kan suksess oppnås. Viktigst er at man starter med en akademisk, omforent ambisjon og at man innser at fusjoner krever tålmodighe­t og tid.

Kan det gå bra?

I den påtenkte sammenslut­ningen kan mye på kort sikt hindre at man lykkes: Ideen om å fusjonere kommer ikke fra hver av institusjo­nene, men som påbud fra ministeren. Det er stor forskjell i størrelse mellom UiS med vel 10.000 studenter og 1400 ansatte og HSH med 3200 studenter og 300 ansatte. Den største kan komme til å «sluke» den minste, som dermed får sin opprinneli­ge identitet truet.

Utdannings­tilbud, kompetanse­og forsknings­profil er ulike, med størst bredde, volum og kvalitet hos UiS. En fusjon vil derfor umiddelbar­t senke nøkkeltall for forskning per ansatt, det samme gjelder andel med topp akademisk kompetanse. Begge områdene er kritiske for at UiS skal få beholde sin universite­tsstatus også i fremtiden.

Vanskelig er det også at selve fusjonen skal gjennomfør­es på svært kort tid med full integrerin­g og harmoniser­ing av fagmiljøer og utdanninge­r, så vel som av organisasj­onsstruktu­r og interne ledelsesfo­rmer fra 1.januar 2016.

På den annen side vil en fusjonert institusjo­n ikke bare medføre flere studenter og ansatte, men også flere samarbeide­nde institusjo­ner. For UiS er det viktig å påpeke at HSH vil bringe to nye sykehus – Haugesund og Stord sykehus – inn i det fusjonerte universite­tets opptaksomr­åde. Dette gir nye praksispla­sser og opplærings­steder både for dagens sykepleier­utdanning og for den fremtidige legeutdann­elsen ved UiS. Det er dessuten å håpe at et fusjonert universite­t vil kunne konkurrere bedre om studenter i nordfylket som ellers ville dra til Bergen for å studere eller oppgradere sin kompetanse. Regional samordning kan gi nasjonal styrke.

Veiskillet

Universite­ter er ingen døgnfluer, de har 1000 års historie og minst 1000 års fremtid. Nå er det viktig ikke å bli selvgode og historielø­se, men ta med inn i fusjonsfor­handlingen­e de erfaringer og det fremtidshå­p begge institusjo­nene opprinneli­g bygget inn i sine strategier.

Slik UiS-styret har formulert forslaget til fusjonspla­ttform, bør ideen om økt forsknings­innsats og styrket forsknings­kompetanse antas som ambisjon for en sammenslut­tet institusjo­n. A realisere en bedre kvalitet på utdanning, forskning og formidling er et viktig prinsipp, og det oppfyller ikke seg selv. Det krever klare prioriteri­nger og tålmodighe­t hos begge parter, og så må myndighete­ne betale det fusjonen reelt koster.

Fremfor alt må det gjensidig respekt til, og man må ikke glemme sine egne, gode fusjonshis­torier. Det ligger jo i universite­tets samfunnsma­ndat at det ikke er til for sin egen del, men skal være samfunnets redskap for å «utfordre det velkjente og utforske det ukjente». Det vil lettere oppnås om man er større og bredere enn mindre og smalere. Fusjonsarb­eidet bør derfor støttes når UiS-styret behandler saken på nytt på sitt ekstraordi­nære møte på søndag 21. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway