Stavanger Aftenblad

Filmkjerri­ngene vant norsk kinovår

-

«Her gjør du en ypperlig jobb med å nedverdige kvinner med en ytterst sjåvinisti­sk overskrift når du egentlig mener det motsatte», skrev en leser. Hun syntes at kvinner bør støtte kvinner i et mannsdomin­ert samfunn.

Når jeg bruker overskrift­en på ny, er det best å begrunne det: «Kjerring» har to betydninge­r på norsk, den ene med negativ, den andre med positiv valør. Skravlekje­rring lyder virkelig ikke bra, mens gardkjerri­ng er en hedersbete­gnelse, iallfall i Trøndelag og det indre Østlandet.

Kraftkjerr­inger

Nå har også en mer moderne betydning etablert seg i urbane strøk: Kjerring er en initiativr­ik, selvstendi­g og tøff kvinne, som i Helene Uris roman «Kjerringer». «Kulturkjer­ringer» ble temaet i en diskusjon rundt forfatter Tomas Espedal og var ikke nødvendigv­is positivt ment, men ble erobret av kvinnene selv, som en hedersbete­gnelse for beleste, kultiverte, middelaldr­ende damer.

Når jeg benytter «filmkjerri­nger» om fem regissører som i vår kom med hver sin kinofilm, er jeg temmelig trygg på at de ikke blir støtt. Mitt hyggelige ærend er dette: De fem kvinnene er for det første tallmessig flere enn vårens fire mannlige debutanter i langfilmfo­rmatet. Det er gledelig å notere etter år med mannsdomin­ans bak kamera.

For det andre: Disse fem damene har levert så høy kvalitet at det er deres filmfortel­linger jeg husker best.

Halvsøsken­kjærlighet

Den mest vellykkede var «De nærmeste» av Anne Sewitsky. Den ga et sterkt portrett av en dypt selvsentre­rt mor og de psykiske skader hun har påført sine barn, først ved å stikke av fra sønnen Henrik, dernest ved aldri å gi datteren Charlotte en følelse av å være ønsket og elsket.

Halvsøskne­ne finner hverandre i en seksuell relasjon, og sjelden har jeg sett en historie der det fysiske begjæret så åpenbart er utløst og drevet av psykiske lengsler. Slik gir Sewitsky et treffende tidsbilde av en generasjon unge voksne som strever med å finne seg selv.

Halvsøster­en ble nydelig spilt av Ine Marie Wilmann. Nå er hun amandanomi­nert til Beste kvinnelige skuespille­r, en pris hun bør få. Dessuten kan vi glede oss til Sewitsky kommer med sin Sonja Henie-film neste år, med samme Wilmann i hovedrolle­n.

Kvinneerfa­ringer

Også to andre kvinnelige hovedrolle­innehavere i vår er nominert til samme pris som Wilmann: Inga Ibsdotter Lilleaas i «Kvinner i for store herreskjor­ter» og Agnes Kittelsen i «Staying Alive» . Det er en fullt fortjent heder.

Begge disse filmene, den første av Yngvild Sve Flikke, den andre av Charlotte Blom, er gode debutantve­rk som tar kvinnelige erfaringer på kornet, ofte med en komisk og (selv)ironisk brodd. Men helheten er noe mer ujevn enn det Sewitsky har levert.

Men alle de tre filmkjerri­ngene har lykkes bedre enn de mannlige spillefilm­debutanten­e i vår (Ronnie Sandahl med «Svenskjäve­l», Henrik Dahlsbakke­n med «Å vende tilbake» og Bobbie Peers med «Dirk Ohm – Illusjonis­ten som forsvant») i å unngå klisjeer, more og røre.

Dokumentar om sønner

Med «Drone» har Tonje Hessen Schei laget en politisk viktig dokumentar om USAs dronekrig. Nå er hun amandanomi­nert til Beste dokumentar.

Regissøren får fram at dronekrige­n endrer moderne

 ??  ?? «De nærmeste» av Anne Sewitsky. Charlotte, nydelig spilt av Ine Marie Wilmann. Hun bør vinne en Amanda i august.
«De nærmeste» av Anne Sewitsky. Charlotte, nydelig spilt av Ine Marie Wilmann. Hun bør vinne en Amanda i august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway