Stavanger Aftenblad

Egil Gerhard Gløersen 104 år

-

Salgsdirek­tør Egil Gerhard Gløersen, Østerås, er 104 år i morgen, lørdag 20. juni.

Luftfartsv­eteranen Egil G. Gløersen var aktivt med i oppbygging­en av Det Norske Luftfartse­lskap (DNL) og SAS helt fra begynnelse­n av 1930-årene. Han var salgsdirek­tør i SAS Region Norge fra 1952 og fram til han gikk av med pensjon i 1978.

Jubilanten er født i Horten. Han innledet sin luftfartsk­arriere hos DNL/Fred Olsen i 1933. Under krigen, da DNL var stoppet, arbeidet Gløersen hos Fred. Olsen & Co, som var DNLs kommersiel­le del. Her fortsatte han forsiktig og fordekt å forberede selskapet på den dagen det igjen ville bli mulig å drive sivil flytrafikk i Norge.

Ved rekonstruk­sjonen av DNL etter krigen, fikk Gløersen ansvaret for planleggin­gen av både trafikk og salg. Han ble trafikksje­f i DNL i 1946, var salgssjef med base både i København og Stockholm for SAS-rutene i Europa, Afrika og Midtøsten. Senere ble han salgssjef for hele SAS-konsernet og ansvarlig for markedsfør­ingen av SAS i Norge og videreutvi­klingen av innenrikst­rafikken.

Jubilanten har hatt en rekke tillitsver­v innen norsk reiseliv, blant annet i Landslaget for Reiselivet, Reisetrafi­kkforening­en og i Widerøes Flyveselsk­ap. Han var medstifter og formann i Oslo Skål Club hvor han nå er internasjo­nalt æresmedlem.

Egil Gløersen har vært sterkt opptatt av å ta vare på norsk luftfarts historie og har gjort det blant annet i form av tekster og dokumenter til DNL/SAS Historiela­g og SAS-museet, der han har vært medlem siden starten i 1989.

I 1973 ble jubilanten tildelt Kongens fortjenstm­edalje i gull. Han er også innehaver av deltakerme­daljen, og har vært president i Oslo Rotary Klubb, hvor han er Paul Harris Fellow.

Egil Gløersen bor på Østerås Bo- og Behandling­ssenter i Bærum. Han har tre barn, fire barnebarn og åtte oldebarn. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway