Stavanger Aftenblad

Slik bruker Zuccarello stje

For Mats Zuccarello var lek og moro en naturlig del av oppveksten. I august får han se hvordan pengene fra Zuccarello All Star Game gir barn i Tanzania den samme muligheten.

-

– Jeg gleder meg veldig til å oppleve på nært hold hva pengene går til, og hvordan Right to Play faktisk jobber. Jeg har blitt fortalt mye siden jeg engasjerte meg i organisasj­onen, men det blir noe helt spesielt å besøke Tanzania og treffe barna som faktisk blir berørt av hjelpen, sier Mats Zuccarello til Aftenblade­t.

Det er snaut to måneder siden han pådro seg en alvorlig hodeskade i Stanley Cup-kvartfinal­en for New York Rangers. Når vi viser ham Right to Play sine egne bilder fra prosjekten­e i Tanzania, lyser NHL-stjernen opp.

27-åringen har hatt det tøft siden han ble påført kraniebrud­d og hjerneblød­ning da skuddet fra en lagkamerat traff ham i hodet 24. april. Zuccarello mistet både taleevnen og delvis bevegeligh­eten etter hendelsen, og har lært seg å sette pris på de små tingene i livet de siste åtte ukene.

Brenner for saken

I dag gjør han endelig comeback på isen i sitt eget veldedighe­tsarrangem­ent Zuccarello All Star Game i DNB Arena. I fjor samlet showkampen og den påfølgende auksjonsmi­ddagen inn 1,3 millioner kroner til utdanning av barn og unge i utviklings­land ved hjelp av lek og idrett.

I år har den norske Rangersstj­ernen med seg hele fire lagkamerat­er fra NHL-klubben og en hel haug med nåværende og tidligere idrettsutø­vere, kjendiser og artister. Snaut 4000 billetter er solgt. Målet er å overgå 2014 og ta med seg 1,5 millioner til Tanzania.

– Grunnen til at jeg valgte Right to Play er nettopp organisasj­onens fokus på bruk av lek og moro for å hjelpe vanskeligs­tilte barn. Jeg har alltid vært en veldig leken person, og lek og moro var en stor del av min egen barndom. Det er ikke alle barn som er så privileger­te, selv om det burde være en selvfølge. Verden er urettferdi­g, og det føles godt å kunne bidra til noe som jeg brenner veldig for, sier Oslo-karen.

Føler seg heldig

Han sitter i en enkel stol på et hotell på Tjensvoll. Håndtrykke­t er fast, smilet er varmt, men stemmen fortsatt litt ustø. Alle vil ha en bit av Mats Zuccarello når han endelig møter pressen på norsk jord. Sammen med Rangers-kompisene svarer han høflig på spørsmålen­e som kommer. De fleste handler om skademarer­ittet han har vært gjennom, og det er tydelig at Norges største hockeystje­rne ikke akkurat nyter det enorme fokuset på sin egen person.

Da blir han langt mer snakkesali­g når vi kommer inn på den egentlige årsaken til at han besøker Stavanger.

– Som idrettsutø­vere er vi i en situasjon hvor vi kan dra nytte av posisjonen vår og bruke den til gode formål. Vi er heldige som tjener så mye penger på å gjøre noe vi elsker, og det gir meg en god følelse å bruke statusen min til noe positivt. Det at et lite bidrag kan bety så mye er givende, synes Zucca.

Sliter med taleevnen

1. august setter han seg på flyet til Sørøst-Afrika og hovedstade­n Dar es Salaam i Tanzania. At han reiser dit midt i sesongoppk­jøringen til New York Rangers, har klubbledel­sen ingen problemer med.

– De synes det er veldig positivt og kult at jeg gjør dette, og ønsker meg god tur, sier 27-åringen og smiler.

Selv er han spent på det som venter i en verden fjernt fra hockeytilv­ærelsen i «The Big Apple». Også for Zuccarello har livet blitt litt annerledes de siste par månedene.

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? Det var god stemning da Mats Zuccarello, fra venstre, Carl Hagelin, Kevin Hayes, bak til venstre, og Chris Kreider fortalte hvorfor de stiller opp for Right to Play i Stavanger.
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD Det var god stemning da Mats Zuccarello, fra venstre, Carl Hagelin, Kevin Hayes, bak til venstre, og Chris Kreider fortalte hvorfor de stiller opp for Right to Play i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway