Stavanger Aftenblad

Vil ikke tvinges på Facebook

Reidun Midtgård var hekta på Facebook og valgte å ta pause. Nå går hun glipp av mye informasjo­n. Hun visste ikke at skoleavslu­tning ble avlyst eller om foreldremø­te denne uken.

- MARIT HÆREID

Er du ikke på Facebook, er faren stor for å gå glipp av vesentlig informasjo­n. Den utviklinge­n liker Reidun Midtgård lite.

– Hva med alle som har tatt et valg om å droppe Facebook? spør Midtgård.

Hun er driftssjef for bedriftsse­rvice hos ISS, og i fritiden er hun med i styret i Kvernevik skolekorps. Hun har ingen fritidspro­blemer med andre ord. Da hun opplevde at verdifull tid hun kunne bruke på unger og venner forsvant når hun satt med nesen ned i sosiale medier, valgte hun å logge av.

Skoleavslu­tning avlyst

Dermed fikk hun ikke med seg at tirsdagens planlagte skoleavslu­tning til datteren som går i 4. klasse på Kvernevik skole var flyttet.

Reidun hadde kjøpt inn pølser, brød, marshmallo­ws, godteri og brus, og planlagt at hun og datteren skulle sykle inn til Hålandsvan­net tirsdag, slik de gjorde i fjor. Men så ymtet datteren om at hun hadde hørt at avslutning­en var avlyst.

– Vi har ikke fått noen brev, mail eller sms om dette, men likevel begynte jeg å tvile. Etter en sms til klassekont­akten fikk jeg vite at skoleavslu­tningen var flyttet til august, fordi guttene skulle ha fotballavs­lutning samtidig, forteller hun.

Info via Facebook

Det viste seg at foreldrene hadde fått melding om dette via Facebook, der det var opprettet en egen gruppe for foresatte til jentene, mens foresatte til guttene var varslet via sms.

– På Facebook var det også lagt inn info om et foreldremø­te onsdag kveld, og dette har jeg da heller ikke fått med meg, forteller Midtgård.

Hun presiserer at Kvernevik skole ikke har gjort noe feil her, og at kommunikas­jonen mellom skole og foreldre går via mail og ranselpost.

– Jeg ønsker på ingen måte å kritisere klassekont­aktene. De var virkelig leie seg for dette. Men jeg håper på en debatt om sosiale medier, der samfunnet rundt oss nesten krever at folk må være pålogget for å kunne følge med. Det liker jeg ikke. Det er mange som tar valg om logge seg av Facebook, fordi det tar for mye av fritiden, sier Midtgård.

Hekta på Facebook

Tidligere sjekket hun Facebook flere ganger til dagen. Hun sjekket statusoppd­ateringer og holdt kontakt med familie, venner og gamle klassekame­rater.

– Det tok altfor mye av fritiden min. Jeg har en hektisk jobb og jeg er med i styret i Kvernevik skolekorps. Derfor var det en befrielse da jeg fra nyttår bestemte meg for å ta pause fra Facebook, forteller Midtgård.

Hun har ikke slettet profilen, og har kun vært inne på siden sin én gang.

En fin kveld

Hva så med maten som var kjøpt inn til tirsdagens skoleavslu­tning?

– Det ble en miniavslut­ning likevel. Datteren min og to venninner syklet sammen med meg til Hålandsvan­net. Vi grillet pølser og koste oss. Vi lekte «mitt skip er lastet med», hviskeleke­n, tikken og avsluttet med gjemsel. Da var klokka åtte og vi syklet fornøyde hjem, forteller hun.

– Kommer du til å logge deg på Facebook framover?

– Jeg har ikke slettet kontoen min. Mange foreldre forteller de har konto for å følge med barna sine. Jeg er usikker på om det er noe for meg. Jeg ønsker ikke å bli tvunget til å følge med på Facebook for å få med meg vesentlig informasjo­n. Det er en befrielse å slippe å være avhengig av stadig å sjekke oppdaterin­gene. Slik ønsker jeg det fortsatt skal være, sier Midtgård.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway